antonina.detector.media
ДУСЯ
21.10.2008 12:20
На Першому журналісти розбігаються, а начальства прибуває
На Першому журналісти розбігаються, а начальства прибуває
З Національного телетитаніка України продовжують розбігатися люди, яким ще далеко до пенсії і які не готові працювати за пару сотень державних доларів, виконуючи розпорядження на кшталт «забезпечення балансу добра і зла». Тим більше, що

З Національного телетитаніка України продовжують розбігатися люди, яким ще далеко до пенсії і які не готові працювати за пару сотень державних доларів, виконуючи розпорядження на кшталт «забезпечення балансу добра і зла». Тим більше, що доларів цих стає дедалі менше. Середня зарплатня журналіста тут сповзла до 1400-1500 гривень, а весь преміальний фонд останнім часом, треба думати, йде на корм страусам. Дехто з начальства рятується від бідності, обіймаючи відразу декілька посад і отримуючи, відповідно, по дві-три зарплатні.

Ще трохи цифр. У ТВО «Новини» кілька місяців тому працювало 19 журналістів. Загалом штат ТВО – 290 осіб (це як загальний штат якого-небудь із каналів другого ешелону). Зараз журналістів залишилось усього 10. За останні місяці з ТВО «Новини» – підрозділу, який із часів Стецьківа-Шевченка вважався острівцем більш-менш сучасної журналістики посеред совкового болота НТКУ – повтікали: Ганна Калина (перейшла до прес-служби Олександра Зінченка, нині київського міського депутата), Акім Галімов (пішов на «1+1»), Андрій Борець (на «Інтер»), Олена Квасній, Олена Царенко (в декрет), Ірина Герасимова (в декрет, але працює на 5 каналі) та інші. Данило Кляхін, якого запросили займатись аналітичним тижневиком (потім плани змінилися), звільнений від обов’язків заступника директора ТВО «Новини», розглядає можливості вигідно працевлаштуватись у іншому місці.

Приходять, утім, і нові люди. Наприклад, культурною тематикою займатиметься колишня журналістка «Інтера» Надія Стешенко-Григор’єва, яка останнім часом працювала на ТРК «Київ», але не витримала постійних затримок зарплатні. З НТН прийшли Лариса Голуб – нова заступниця директора ТВО Ігоря Федоріва – та провідний аналітик Наталія Кащук, яка обійняла посаду старшого редактора публіцистичних програм. Але ці вже з категорії начальства: займаються плануванням та спробами «построїти» рештки журналістів.

Планувати, щоправда, скоро буде нічого: оскільки новини робити нікому, то й випуски стають коротшими. Під ведучого Андрія Сміяна, якому неодмінно треба хоч щось вести, і без того куценький випуск спеціально поділили на українські та міжнародні новини. «Міжнародні», за відсутності корпунктів за кордоном та грошей на закордонні відрядження (окрім відряджень в.о. президента Ілащука в Пекін), складаються з тричі перероблених новин Reuters чи АР, начитаних журналістами Першого.

У новий ньюзрум ТВО «Новини» поки що не переїжджає, зате технічні керівники різних підрозділів НТКУ нещодавно побували в Канаді, де просили гуманітарної допомоги у CBS. І, кажуть, CBS начебто навіть погодилась дати грошей на технічне переобладнання телекомпанії. Правда, невідомо, хто робитиме новини тоді, коли НТКУ остаточно переобладнають. Напевно, виїжджати на зйомки доведеться особисто численним віце-президентам телекомпанії.

 

Фото Яни Новоcелової

antonina.detector.media