antonina.detector.media
Олексій Мазур
23.07.2013 12:25
Тема Фіделя не розкрита. Головним героєм знятого на Кубі кліпу ТНМК став Ф. Кастро
Набір слів, кожне з яких окремо несе певний сенс і значення само по собі. Іноді смисл зберігається в окремих фразах. Але концептуально, текст в цілому справляє доволі гнітюче враження.

Пожовтів на стіні постер Брюса Лі,
Брендон Лі і не жив взагалі.
З Боба Марлі, як з Че Гевари,
Агенти зробили по бренду.

Феймус бленди - в продажу тренди,
Вдягни неодмінно футболку з легендою.
Це антиглобально, але здається,
Справжнє через одяг не передається.

Хантер Томпсон був брат Тупака,
Коли ішла атака, вони кричали: "Мазафака!"
І неодмінно страждали вітрини:
В кожного доктора - своя доктрина.

Справжні лишають по собі сліди -
Володимир Семенович - це назавжди.
Був би поруч з нами Джон Леннон,
Він запитав би: "Саня, де ми?"

Приспів.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.

Зі-Зідан більше не грає -
Зникла світла голова-ва.
Все потрохи зникає, звикай...

Поки Тупак живий - я дитина,
Поки Че Гевара живий - я дитина,
Поки Боб Марлі живий - я дитина,
Я іще малий.

Поки Міхєй живий - я дитина,
Допоки Цой живий - я дитина,
Пелих поки живий - я дитина,
Я іще малий.

Приспів.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.
Але поки Фідель живий, поки живий...
Але поки Фідель живий - я їще малий.

/ТНМК, "Фідель"/

Скільки разів не переглядаю новий кліп, не слухаю пісню - результат той же. Набір слів, кожне з яких окремо несе певний сенс і значення само по собі. Іноді смисл зберігається в окремих фразах. Але концептуально текст в цілому справляє доволі гнітюче враження. Якщо ти не куриш те, що полюбляв Боб Марлі, та ще й на тверезу голову, то зрозуміти про що пісня дуже важко, якщо не сказати неможливо.


Чи не головне запитання, яке виникає - при чому тут взагалі Фідель? Чому українські музиканти обрали головним героєм для своєї абракадабри саме цього комуністичного диктатора?

«Комбатанте» прирік на пожиттєві злидні нещасних кубинців, а серед інших неподобств відомий замовними політичними вбивствами своїх колишніх побратимів, лише запідозрених ним в опозиційних настроях. Вони зникали за невідомих обставин. А ті, яким «щастило», опинялися на довгі десятиліття за гратами. І конали там, поки не згнивали.

«Поки Фідель живий», як співають «танки», кубинці і надалі залишатимуться жертвами тоталітарної системи. Вони не матимуть майбутнього. Це країна, де зупинився час. Фідель приніс у жертву комуністичній ідеї цілий народ. Вони його боготворять, як колись Сталіна. worthyПрирода культу та ж сама, як і його основа.

Люди, яким несила залишатися в цій країні, тікають з неї, як можуть, навіть на саморобних плотах через океан, до Америки. Вони гинуть, їх відловлюють кубинські прикордонники й кінчають на місці. Ті ж, яких повертають на Кубу живими, починають заздрити мертвим. Скільки горя, покалічених людських доль і смертей пересічних кубинців у життєрадісній фразі з приспіву ТНМК? Вочевидь музиканти не підраховували, навіть не намагалися. То чи не злегковажили вони словами? 22.gif 

Ім'я Фіделя стоїть в одному ряду з Кім Чен Ином, Олександром Лукашенком, Володимиром Путіним, зрештою ВікторФьодоричЯнуковичем. Це ж такі самі узурпатори. При бажанні так само можна було згадати Леніна, адже він, як відомо, «всєгда живой», а заразом Сталіна, Гітлера, Чаушеску, Хонекера.20.gif

«Поки Фідель живий - я малий...» Ну, поки так, живий. А як зрозуміти «поки Пелих живий - я малий»? Він може залишатися навіки живим у серцях і пам'яті людей, які його знали, любили. Те ж саме і щодо Цоя, та багатьох інших відомих осіб, згаданих у пісні. І чи варті перелічені музикантами достойники опинитися в одному ряду з Фіделем, як символом? Чи не ганьбить це їхню світлу пам'ять?

І заради цієї растаманської «бєлібєрди» треба було летіти на Кубу? Чи не за гроші КПУ?pion

Краще б замість Фіделя, про Манделу заспівали. Могли б ще встигнути. Він на відміну від нашого бандюковича сидів за політичними мотивами, за справедливість, за права людини, проти апартеїда. Так що особистість справді гідна. Та й до назви групи більше підходить.

antonina.detector.media