antonina.detector.media
ДУСЯ
20.05.2015 14:25
Оксана Забужко: «Украине нужна революция в медиа»
Оксана Забужко: «Украине нужна революция в медиа»
Дискусія – це тема. І у нас є ціла купа гіперважливих тем, які аж кричать, так вимагають обговорення, але нема для того текстових майданчиків. Усе впирається в те саме інформаційне поле. Це мають бути друковані органи, а не, пробачте, фейсбук. Фейсбу

Мои коллеги из глянцевых изданий стали все чаще обращать взоры на литераторов, чему я безумно рада. На днях сайт журнала L’Officiel опубликовал внушительное интервью с писательницей Оксаной Забужко. Говорили о литературе, прерванных традициях и финансировании культуры, но не обошлось и без вопроса об украинских медиа.

По мнению Оксаны Забужко, одна из главных проблем отсутствие в медиа площадок для полноценной дискуссии и моделирование информационного поля по российскому образцу.

«Дискусія – це тема. І у нас є ціла купа гіперважливих тем, які аж кричать, так вимагають обговорення, але нема для того текстових майданчиків. Усе впирається в те саме інформаційне поле. Це мають бути друковані органи, а не, пробачте, фейсбук. Фейсбук на таке не надається. Він надається виключно на обмін повідомленнями. Ви можете написати там: «Я сьогодні йду на Книжковий Арсенал. Хто зі мною?». От для цього він й існує. Але ні разу не для статей, в яких можна висловити складну думку у більш-менш притомному форматі. У нас взагалі немає такого формату в сьогоднішніх українських медіа. Нам дико потрібна революція медіа, тому що зараз відбувається їх русифікація. Я маю на увазі не переведення їх на російську мову, хоча це також окрема проблема, а моделювання українського інформаційного поля за російським зразком. І це проблема номер один, справді. Дискутувати? Та Господи, дайте де. Мене саму розпирає від тієї купи тем, яку потрібно просто підняти, де треба якісь речі засвітити, треба щось сформулювати, щось висловити, щось деконструювати, коротше кажучи – купа матеріалу для обговорення! Але без ЗМІ, на рівні фейсбучних тусовок, ніяких суспільно плідних ідей не народиться», считает Оксана Забужко.

Вот гляжу я на очередные разборки приличных, казалось бы, людей в соцсетях и думаю: а ведь права Оксана Стефановна.

Муся

Фото из личного архива для colta.ru

 

antonina.detector.media