antonina.detector.media
Лєна Чиченіна
«MediaLife»
20.07.2023 13:25
Юрій Горбунов записав пояснення про серіал «Інгулець». Про Поворознюка – ані слова
Юрій Горбунов записав пояснення про серіал «Інгулець». Про Поворознюка – ані слова
Вже кілька днів у соцмережах несеться обурення щодо телевізійного контенту, на який виділили з держбюджету 400 мільйонів гривень. Серед переможців конкурсу – 53 проєкти, які цього й наступного року мають показати по телебаченню.

Докладніше про цей конкурс, його (не)доречність та проєкти, які перемогли, читайте ось тут. Короткий зміст попередніх серій, так би мовити. А зараз — про нові.   

Ясна річ, маємо вже й меми. Здебільшого вони стосуються серіалу Юрія Горбунова «СМТ Інгулець», в описі одного з героїв якого явно проглядається постать популярного медійного персонажа, аграрія та президента ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка. Героя звати Паровоз. 

Популярною є підозра, що за допомогою серіалу Поворознюка збираються ще більше розкручувати для політичних цілей. Бо спрацювало колись, спрацює і тепер. 

Про результати цього конкурсу багато разів писала кастинг-директорка Алла Самойленко, зокрема й про те, що на ньому перемогли проєкти, формати яких злизані з російських. І схоже, щонайменше цей наш «Інгулець» — із таких. Дивимося опис:

«Два талановитих айтишники, Максим та Данило, втікають з фронтового Харкова і, по дорозі на Львів, опиняються на Кіровоградщині в смт Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз по кличці Батя. Програмістів записують до місцевої самооборони і призначають чергувати на місцевий блокпост і час від часу працювати на фермі».

Тепер — опис російського серіалу «Жуки» (це так називається село):

«Микита, Артемій і Денис, програмісти з Москви, розробили унікальний інтернет-додаток для смартфонів "TWIN". Але в останній момент багатомільйонна угода з інвестором зривається, і хлопців призвали на службу в армію. Вони вирішують вибрати альтернативну службу, і для цього вони їдуть у вигадане село Жуки, де намагаються довести свій проєкт до кінця. У Жуках хлопцям доведеться не тільки зіткнутися з сільським побутом, а й докласти зусиль для того, щоб обзавестися комп'ютером з доступом до інтернету».

Також є припущення, що всі проєкти, які перемогли, будуть озвучувати російською. Ну, якщо транслюватимуть на телеканалі «FreeДом», то цілком зрозуміло. Вчора на сайті каналу «Дім» з’явилося пояснення від ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України». У ньому йдеться про те, що виробництво вітчизняного контенту надзвичайно важливе в умовах війни, фінансування на це заклали в бюджет 2023 року. Також повідомляється, що фільми та серіали «…глядачі побачать в ефірі тих українських телеканалів, які зможуть забезпечити цьому контенту якнайширше охоплення через різні канали трансляції (ефір, кабель супутник, ОТТ-платформи, диджитал тощо). Частина прем’єр очікується вже цього року, більшість — наступного». Тобто не виключно на мовниках «Дім» і «FreeДом». 

Продюсер серіалу «СМТ Інгулець» Юрій Горбунов теж записав відповідь на критику — відео в нього в інстаграмі. Щоправда, про Поворознюка він не обмовився жодним словом. Натомість сказав, що вони з командою побачили конкурс, подались на нього і виграли, — все просто. Також він повторив думку про важливість українського контенту і що без нього українці можуть знову переключитися на російський і навіть уже це роблять. Проєкти-переможці, на думку продюсера, «підніматимуть дух і патріотичний настрой» українців. 

33 мільйони гривень за 24 серії Горбунов не вважає великою сумою. У кіноспільноті стосовно цього є різні думки, та все ж цей бюджет є вищим за середній, за який у нас зазвичай знімають такого штибу серіали. Продюсер запевнив, що військовим теж потрібен такий розважальний контент. І взагалі, індустрію потрібно розвивати. Її пан Юрій назвав «культурним та інформаційним фронтом». Нагадаю, що ці визначення є доволі популярними, я чула навіть про «кулінарний фронт», проте ставлення до таких означень доволі неоднозначне серед людей, які вважають, що фронт у нас один. У коментарях Юрія здебільшого не підтримують.

А, і звісно, Горбунов згадав про свою волонтерську діяльність. Не знаю, чи доживемо ми до часу, коли відповіді на критику не міститимуть цих обов’язкових згадок. 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Продюсер.Телеведучий 1+1 (@gorbunovyuriy)

«І ще одне. Ви знаєте, хто у топ-20 запитів в українців на ютубі? "Інтерни" з Іваном Охлобистіним. Знаєте, хто це такий, так? Можливо, це відбувається тому, що в українців немає достойної альтернативи? Немає тих комедійних серіалів, які б вони хотіли дивитися. То ми такий серіал будемо створювати, щоб ми достойно конкурували з росіянами на культурному і на інформаційному фронті. Щоб українці гуглили наші, українські серіали, а не русню», — підсумував Горбунов. 

Останній сезон «Інтернів», нагадаю, вийшов аж у 2016 році, тому потрапляння його в топи явно не наслідок активного виробництва росіянами серіалів. Але стосовно важливості виробництва власного контенту і підтримки індустрії — з Юрієм не погодитися важко. Та до цього конкурсу є безліч запитань: він не був прозорим, ми не знаємо, хто оцінював конкурсантів, чому переможцями стати ті, хто стали? 

Ну і важливо вкотре зауважити таке. Кіно — не менш стратегічно важлива галузь, зокрема і для позиціонування України за кордоном. І росіяни в цьому напрямку теж працюють дуже активно, беруть участь у кінофестивалях, доносять свою позицію, роздають інтерв’ю і переконують у важливості російської культури та неприпустимості її скасування. Зрештою, кіноіндустрія теж повинна розвиватися як більш інтелектуальна, мистецька у порівнянні з телевізійною. Але наша держава на ці процеси фактично «забила» — конкурси не відбуваються і загальна політика не проводиться. Тому не дуже зрозуміло, чому саме телевізійний продукт опинився у списку прерогатив.  


Фото: Процишин офіційний, телеканал ТНТ

antonina.detector.media