antonina.detector.media
Лєна Чиченіна
«Medialife»
25.07.2023 18:37
Юрій Горбунов відмовляється від держфінансування. Але не від серіалу «СМТ Інгулець»
Юрій Горбунов відмовляється від держфінансування. Але не від серіалу «СМТ Інгулець»
Про це продюсер повідомив у відео, яке виклав в інстаграмі.

Юрій Горбунов, за його словами, вирішив внести деяку ясність у ситуацію із серіалом  «СМТ Інгулець», на який він отримав державне фінансування. Який ще не зняли, а вже критикують через головного героя, якого звуть Паровоз, і який підозріло нагадує аграрія та президента ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка. Горбунов знову нагадав, що це держава оголосила конкурс для виробників телеконтенту, а він просто на нього подався і виграв. І наголосив, що перемога ця відбулася «на абсолютно прозорих умовах». Хоча, я нагадаю, ми не знаємо, хто саме оцінював конкурсантів і чому хтось пройшов, а хтось ні. 

Та пан Юрій подивився на суспільну реакцію і разом із командою вирішив відмовитися від фінансування. Нагадаю, що він їздив у США днями, аби провести благодійний захід. Тому, напевне, проґавив звернення Володимира Зеленського, зроблене ще в четвер, у якому президент каже: «Знаходьте позабюджетні кошти, не державні». Зокрема він мав на увазі і переможців цього конкурсу. Я нагадаю, що всього конкурс виграли 53 проєкти. Проєкти мали йти на різних українських телеканалах. Загалом на це задоволення у  держбюджет 2023 року заклали більше 400 мільйонів гривень, зокрема на  «СМТ Інгулець» планували витратити 33 мільйони гривень.  Але Зеленський раптово розкритикував цей план. Тому як уже тут не відмовитися — хочеш чи ні. 

Але ті, хто були проти не просто державного фінансування серіалу «СМТ Інгулець», а цього явища культури як такого, — не радійте. Його таки знімуть. Юрій Горбунов обіцяє. Бо він у нього вірить:

«Я точно можу сказати, що сьогодні, в період війни, кіновиробництво має особливе значення. Ми точно розуміємо значення кіно для суспільства, і ми будемо шукати інші шляхи для фінансування і виробництва нашого серіалу. І коли він вийде, ви самі все побачите і оціните. Ви побачите, що в серіалі немає ніякого Поворознюка і бути не могло». 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Продюсер.Телеведучий 1+1 (@gorbunovyuriy)

Ну, після такого шкандалю зрозуміло, що немає і не буде. А будуть молоді люди, «які ніколи не тримали в руках зброї, але під час війни стали справжніми героями». До речі, коли пан Юрій записував попереднє відео, в якому переконував, що такий контент потрібен, то про Поворознюка не згадував узагалі. Напевне, забув. 

Зауважу, що серіал Горбунова тригернув людей ще й через стилістику інших його фільмів, штибу «Скаженого весілля». На адресу такого контенту часто можна почути, що це рафіноване малоросійство, а українці там зображені саме так, як нас звикли зображати росіяни. І до самоіронії це не має жодного стосунку. Разом із тим, Юрія Горбунова сміливо можна називати успішним продюсером, адже його роботи справді популярні. Сам він пояснює це тим, що українці бачать у героях самих себе. 

antonina.detector.media