antonina.detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
26.07.2023 20:58
«Ми не бидло»: Тищенко пропонує призначити журналіста Михайла Ткача генпрокурором після його допису про корупцію на всіх рівнях (ОНОВЛЕНО)
«Ми не бидло»: Тищенко пропонує призначити журналіста Михайла Ткача генпрокурором після його допису про корупцію на всіх рівнях (ОНОВЛЕНО)
Журналіст закликав відновити обов'язок публічного декларування для держслужбовців. Як відомо, у перші тижні повномасштабного вторгнення Росії обов’язкове подання декларацій було призупинене.

Народний депутат Микола Тищенко, якого виключили зі складу «Слуги народу» через його подорож до Таїланду під час повномасштабної війни, опублікував відеозвернення до президента Володимира Зеленського, у якому запропонував призначити розслідувача Михайла Ткача генеральним прокурором України.

Така ідея виникла в нардепа після того, як він ознайомився з дописом журналіста про важливість відновлення обов'язку публічного декларування для держслужбовців. 

«Ми не бидло! Я, незалежний народний депутат Микола Тищенко, ознайомившись з маніфестом журналіста-розслідувача Михайла Ткача про безпрецендентний рівень корупції на всіх рівнях, звертаюся до президента України з вимогою дати шанс Михайлу Ткачу та призначити його генеральним прокурором України! Досить слів та розслідувань, потрібні дії!» — сказав політик.

У коментарі «ДМ» Михайло Ткач зі свого боку порадив Тищенку «сконцентруватися на депутатській діяльності». 

«Прикро, що у головному законодавчому органі державної влади України деякі депутати і досі на другому році повномасштабного вторгнення так і не усвідомили хто вони, де вони і для чого. Управління державою — це не шоу. Тому я пропоную пану Тищенку, нарешті, сконцентруватися на депутатській діяльності та разом з колегами зробити все від них залежне для тощо щоб відновити електронне декларування чиновників в інтересах народу. А у вільний час (замість чергового тренування) вивчити підслідність тих чи інших правоохоронних органів», — зазначив Ткач.

У своєму дописі журналіст зазначив, що численним випадкам зловживання владою у приватних інтересах потрібно, перш за все, запобігати, а не лише реагувати на них після їх викриття.   

«Точкові авральні реакції призведуть до появи у фігурантів обережності, яку було втрачено після початку повномасштабного вторгнення. Але не призведуть до системної боротьби та перемоги над ганебними явищами зловживання владою у приватних інтересах. Бо антикорупційні запобіжники, які з таким боєм впроваджувались у країні останні 9 років, недарма вважаються запобіжниками. (...)

Суспільство має контролювати тих, хто отримав владу від суспільства. Отримав на певних умовах. Ми не бидло. Не кріпаки. Відновіть публічне декларування», — написав Ткач.

Варто зазначити, що електронне декларування — один з важливих кроків антикорупційної реформи України після Революції Гідності.

У перші тижні повномасштабного вторгнення Росії обов’язкове подання декларацій було призупинене. Як повідомлялося у Transparency International Україна, лише третина всіх посадовців подали декларації за 2021 рік.

Фото: Михайло Ткач / фейсбук

antonina.detector.media