antonina.detector.media
Марина Крижня
«Детектор медіа»
14.02.2024 17:45
«Шароварна шиза» чи підтримка країни-агресорки? Squat 17B скасував білорусько-український захід після того, як його розкритикували в соцмережах
«Шароварна шиза» чи підтримка країни-агресорки? Squat 17B скасував білорусько-український захід після того, як його розкритикували в соцмережах
20 лютого, до Міжнародного дня рідної мови, заклад запланував благодійну білорусько-українську подію, кошти з якої мали передати батальйону «Волат», що входить до білоруського полку імені Кастуся Калиновського.

Щоб долучитися до квізу (вікторини), необхідно було зареєструватися, заповнивши спеціальну форму. Можна було брати участь командою або самостійно.

«Питання (серйозні та розважальні) пов'яжуть як білоруську, так і українську теми, дадуть можливість застосовувати всі свої попередні знання, дізнатися багато нового. Тому давайте разом зануримося в мовний, культурний, історичний та музичний контекст наших країн», — ідеться в дописі, розміщеному в інстаграмі.

У коментарях під дописом в інстаграмі та в соцмережі Х (колишній твітер) понеслась хвиля обурення. Найчастіше питали, чи Білорусь більше не країна-агресорка, та радили проводити подібні заходи на території Білорусі чи деінде, запитували, чи будуть проводити російсько-український захід.

Також були коментарі білоруською мовою та українською від білорусів. Один із них: «Які репарації? якщо ви зараз не розберетесь з тим що склалося в політичному житті країни то це Україні треба буде їх виплачувати нажаль) в очах спільноти треба ж гарним виглядати, а то що ваш квіт нації вже майже загинув весь на фронті - то по*уй мобілізуватися не хочемо, бюджети віддавати не хочемо — проте ну ДУЖЕ ХОЧЕМО ПЕРЕМОГИ». Судячи зі сторінки, людина, яка залишила коментар, — військовий.

Коментарі, як бачите, дуже різні.

Представники Squat 17B прокомунікували в коментарях під дописом та перепросили в українців за те, що подія стала тригерною і викликала подібні емоції. Також вони пояснили мету проведення цього заходу: 

«Ми віримо в патріотів вільної Білорусі і проводимо чітку межу між злочинною білоруською владою і щирими патріотами своєї країни. Наша підтримка білоруського ком’юніті в такий спосіб, як проведення на 100% благодійної події з цільовим збором на батальйон “Волат” — це наше волевиявлення і бажання допомогти Полку.

Ми щиро перепрошуємо перед своєю аудиторією за спричинені некомфортні емоції. Наша позиція чітка і зумовлена принциповим бажанням підтримувати тих, хто бореться за свою ідентичність та волю, а також обстоює нашу свободу, захищаючи її на рівні зі своєю. Гасло полку говорить саме про це, а сам полк з 25 березня 2022 року входить до складу Збройних Сил України».

Але пізніше, 14 лютого, заклад Squat 17B таки скасував подію, про що повідомив на своїй сторінці в інстаграмі та в соцмережі Х.

Багато користувачів подякували за це, проте написали, що з радістю підтримають сам збір білоруського полку імені Кастуся Калиновського.

Під дописом про скасування в інстаграмі з'явилося чимало коментарів на підтримку закладу та заходу, пишуть, що залюбки прийшли б і дарма його скасували. Кілька користувачів назвали обурення «шароварною шизою». Були ті, хто просто подякував Squat 17B за те, що скасували квіз.

Як бачимо, думки українців розділилися.

Фото: соцмережі Squat 17B

antonina.detector.media