antonina.detector.media
Катерина Городнича
«Антоніна»
12.04.2024 10:00
«Популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати». Диригентка Оксана Линів знову виправдовується
«Популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати». Диригентка Оксана Линів знову виправдовується
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.

Нагадаю, стрічка режисера буде на Каннському кінофестивалі. 

Не минуло й тижня, як Оксані Линів довелося виправдовуватися знову. Спочатку — за згоду на постановку опери «Євгеній Онєгін» Петра Чайковського в Саксонській державній опері, а тепер за те, що працюватиме на концерті Клівлендського симфонічного оркестру, де виконуватимуть твори Сергія Рахманінова.

Оксані Линів дорікають легкістю, з якою вона погоджується працювати з російськими культурними надбаннями на міжнародній арені. Замість того, щоби привертати увагу професійної спільноти до неможливості просування чогось російського під час війни, вона щоразу знаходить пояснення, чому краще мовчати.

Нагадаємо, що в інтерв’ю «Голосу Америки» Линів розповіла, що Чайковського вона диригуватиме тому, що в разі її відмови візьмуть когось іншого. І взагалі вона вважає, що краще переконувати світ у тому, що Чайковський — український композитор. Щоправда, яку в цьому випадку прописку вона пропонує видати Пушкіну з його «Онєгіним» — незрозуміло. Він може бути, наприклад, африканським поетом.

Не можна сказати, що попередній скандал уже зовсім вщух, просто в нашої спільноти срачефанатів з’явились нові теми. Аж тут зірка академічної музики дала інтерв’ю «УП. Життя», в якому знов говорили про Чайковського, але додали й нову цікаву історію з життя амбасадорки української симфонічної спільноти у світі. Вона розповіла, що отримала запрошення від Клівлендського симфонічного оркестру. І там попросили включити у програму Бориса Лятошинського. Проте спадкоємиця його творів відмовилася, бо не хотіла, щоб його музика звучала поряд із музикою Сергія Рахманінова. 

«Керівник оркестру зв'язався зі мною з проханням: "Чи ви можете ще раз поговорити з Києвом?".

І з одного боку, я прекрасно розумію і поважаю рішення спадкоємиці Лятошинського. Але водночас мені складно пояснити, чому американський оркестр для своєї американської публіки в своєму залі не може виконувати музику композитора Рахманінова, який виїхав з Росії, мав американське громадянство і прожив в США більшу частину свого життя. В результаті вони зняли Лятошинського з програми....

...Річ у тому, що інтернаціональну популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати. А чи будуть взагалі відомими імена українських композиторів у світі, — це зараз залежить саме від нас і повинно бути для нас пріоритетом...»

Історія після поширення в соцмережах спричинила нову хвилю обговорення кенселінгу російських і ролі українських митців за кордоном. З одного боку, Оксана Линів знову викликає на себе критику (інтерв’ю так і називається: «Я готова взяти вогонь на себе»), але з іншого — ця ситуація вкотре демонструє, що скасування російської культури на Заході якщо і працює, то точково. Тому черговий приклад — від Каннського кінофестивалю.  На ньому покажуть не лише стрічку Сергія Лозниці, але й фільм росіянина Кирила Серебеннікова про Едуарда Лимонова. 

antonina.detector.media