Омбудсмен Лутковська на «Ері-фм» відмовилася відповідати на запитання слухача про своє етнічне походження. Ведучий пригрозив додзвонювачу належним реагуванням

Омбудсмен Лутковська на «Ері-фм» відмовилася відповідати на запитання слухача про своє етнічне походження. Ведучий пригрозив додзвонювачу належним реагуванням

Гостею передачі «Від першої особи» на радіо «Ера-fm» у середу, 17 квітня, була уповноважена ВР України з прав людини Валерія Лутковська. Я подзвонив, аби висловити своє ставлення до посадовиці і поставити їй запитання.
Омбудсмен Лутковська на «Ері-фм» відмовилася відповідати на запитання слухача про своє етнічне походження. Ведучий пригрозив додзвонювачу належним реагуванням
18 Квіт 2013
0
2931

Гостею передачі «Від першої особи» на радіо «Ера-fm» у середу, 17 квітня, була уповноважена ВР України з прав людини Валерія Лутковська. Я подзвонив, аби висловити своє ставлення до посадовиці і поставити їй запитання.

Віталій Науменко (ведучий): ...Наступний дзвінок, будь ласка. Доброго вечора.

- Олексій Мазур, Дніпропетровськ. У мене дві (теми)... одна теза, інше - запитання. По-перше, я відношуся до тих, хто вважає, що людина, яка, як Лутковська, захищала в Європейському суді з прав людини інтереси держави у судових змаганнях проти людини, не може очолювати таке відомство - бути омбудсменом. Тому що ви виступали на боці держави. А якщо ви так перейшли... то це нонсенс і абсурд. І запитання коротенько. Чи можете ви підтвердити чи спростувати дані про те, що ви належите до людей єврейського походження? Спасибі.

Віталій Науменко: Пане Мазур, я вам настійливо раджу, раджу забути прямі телефони радіо «Ера-фм». Тому що вся електронна пошта просто вже, як кажуть, забита вашими образами особистого характеру. І не думайте, що ваші дзвінки на адресу колег, на адресу ведучих залишаться без належного реагування. Є люди, я повинен це сказати, сьогодні в іншій програмі вдень дзвонили інші люди, говорили, що в радіо «Ера» завелася група «симпатиків», яка обдзвонює всі програми з ранку до вечора із специфічним запитанням. Перед вами сидить державний посадовець високого рівня. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Ви можете їй поставити питання ко-ректно. По суті. Що, власне, є головною вимогою для інтерактивних програм. Я просив би вас, якщо ви хочете, щоб з вами нормально спілкувалися, виконувати цю основну вимогу.         

Про електронну пошту. Що значить «забита» і якими образами? Чиїми і кого? Кількість моїх листів, надісланих на «Еру-фм», пропорційна кількості моїх дописів на тему, яка стосується ефірів радіостанції та подальшому листуванню з головредом Віталієм Диким. Деякі послання повторив, про всяк випадок. Для надійності. Надсилав кожен свій допис, який друкував у своєму блозі, з посиланням на сайт, де він розміщений. Чому це робив? Відповідь очевидна.  Бо ж я не такий відомий блогер, кожен новий допис якого автоматично ставав би надбанням широкої громадськості.

Мої замітки зазвичай збирають сотні, рідше - тисячі переглядів. Щоправда, деякі публікації, як виключення з правил, сягають і понад десять тисяч кліків. Тому, розраховуючи на відповідну реакцію, коментарі та кінцевий результат, я надсилаю написане безпосереднім фігурантам матеріалів. Пишу про міліцію - відправляю текст у центр громадських зв'язків, про медицину - в лікарню, обл- або ж Мінздрав, про супермаркет - на адресу поштової скриньки адміністрації торговельного закладу чи його офіційного сайту.

В даному випадку писав на радіо «Ера», щоби теж бути почутим, аби співробітники радіо знали, як сприймається їхня робота по той бік ефіру. Щоби були в курсі, що є і така оцінка.

Цікаво було б почути від Науменка відому мені - адже всі до одного надіслані «Ері» листи зберігаються в мене у «відправлених» - кількість отриманої від spetskor@ukr.net кореспонденції. А ну! Нехай скаже, а потім подумаємо, чи може така кількість «забити» поштову скриньку «Ери-фм» з всеукраїнським, за незначним виключенням, покриттям мовлення? Що він вкладає в термін «забита»? Просто «ляпнув» на мільйонну аудиторію і все?

І де там персональні образи? Нехай би теж приклад навів, що він вважає за «образу».   

А чим я образив омбудсмена? Яким словом? В чому була негожість запитання? Коли на радіо «Ера» гостював Євген Червоненко, той раз п'ять повторив, що пишається тим, що він єврей. Ну і нормально. Нема питань! Я надав аналогічну можливість і пані Лутковській. От мені закортіло дізнатися - правду кажуть чи ні. Тому і попросив її підвердити чи спростувати. Щоби знати. Для статистики, загальної обізнаності, аби задовольнити власну цікавість. Я що, казав, що бути євреєм - погано? Тим більше обіймати державні посади? Зрештою ж, не про медичний діагноз мова чи результати біохімічних аналізів.

У відповідь припускав почути приблизно таке: «Всі ми громадяни України, незалежно від свого етнічного коріння. Рівні у своїх правах. Маємо жити у мирі та злагоді. Будь-які прояви дискримінації неприпустимі. А надто - за національною ознакою, кольором шкіри, релігійною належністю тощо. І в даному випадку фактор національності на мою роботу ніяк не впливає. Але якщо вже вам так цікаво, то будь ласка: я - українка і тим пишаюсь». Або: «дійсно, в мене є єврейське коріння, якого я не цураюся, залишаючись при цьому патріотом України, чого і вам бажаю». Ну і третій варіант, для приколу: «насправді я - марсіанка». За всі був би однаково вдячний.

От дивився якось одну з численних програм на українському телебаченні про зірок російського шоубізнесу. І дізнався, що екс-ВІА ГРА Альбіна Джанабаєва наполовину росіянка, наполовину казашка. Вона що, стала від цього менш привабливою? Але таку інформацію мені цікаво було почути. Як і про інших публічних персон. Просто цікаво. І що ж в тут некоректного, крамольного, негожого?

Так то співачка, а Лутковська - державний посадовець України, який завідує захистом прав людини. А в мене, як громадянина і людини немає права знати, хто є хто в органах державної влади? Може ця інформація - державна таємниця, що суворо охороняється законом? Тоді хто її утаємничив? Покажіть закон, указ, наказ, розпорядження з цього приводу і назвіть автора.

Щодо "групи додзвонювачів" про яку мовив Науменко. А що мені, Олексію Мазуру, до неї? Коли я дзвоню, то завжди називаюся власним ім’ям, прізвищем, вказую місто - Дніпропетровськ. Я відповідаю тільки за себе і ні за кого більше. Чи Науменко підозрюєте якусь «змову» та мою участь в ній? Або навіть хоче нав'язати її мені?

До речі, всілякі звинувачення на мою адресу послідували від Науменка після того, як в останньому надісланому мною на студійний емейл дописі був скритикований і він особисто. Може образився? Чим? Тим, що я сказав, що в його ефірі з Зарубінським було два "регіонали"? Один - нардеп, а другий - Науменко? Чи скривдив, констатувавши, що під час ефіру останніх «Прогнозів тижня» два слухача звинуватили його в тенденційному підборі експертів, які ганили опозицію, та дорікнули ведучому підіграванням владі в ефірах? А Науменко взагалі  відрізняє критику, оціночні судження чи констатацію негативних для нього фактів від образи? Чи будь-яке зауваження на свою адресу автоматично сприймає «образою»? 

Мабуть і цей допис з дослівним відтворенням ефіру Науменко розцінить образою. Себе, колег та радіо "Ери" в цілому. До речі, а з ким ми взагалі маємо справу в особах співробітників радіостанції: з журналістами чи енкаведистами? Чи і з тим, і з другим одночасно? Чи не прийшов час очікувати "воронка" під всвоїми вікнами після кожного незручного питання, поставленого в ефірі чи надісланого електронною поштою?

І хто даватиме такі команди? Головред радіостанції Віталій Дикий - той, який назвав мене хворим, порадив звернутися до лікаря і прописав седативні ліки? (І таке, слід розуміти, не образа? Головред правий, що взяв на себе місію і функцію медпрацівника?)  Чи у ведучого Науменка теж повноважень вистачить? І куди везтимуть: відразу до райвідділку чи через «психушку»?

Не знаю, на який термін ув'язнення чи примусового лікування потягне моя наступна фраза, але наважуся сказати, що Науменку б, як і його колегам, у газеті «Правда» брежнєвської доби працювати. А може й сталінської. Під чуйним керівництвом такого журналіста-психіатра, як Віталій Дикий.

Але повернімося до ефіру. Ось як відповіла на мою репліку і питання Валерія Лутковська після того, як ведучий закінчив свої залякування і наклепи на мою адресу:

- Стосовно вашої точки зору, може чи не може людина, яка до того займалася практикою Європейського суду з прав людини, займати цю посаду (омбудсмана) це, власне, ваша точка зору, на яку ви маєте право. І я готова захищати ваше право мати власну точку зору. Стосовно іншого запитання, я перепрошую, питання є некоректним, я на нього не буду відповідати.

Віталій Науменко: Пане Мазур, я думаю, ви зрозуміли зміст і відповіді, і підпитання, і моє настійливе побажання.

Звісно зрозумів. Абсолютно все. Як, власне, і відповідь Лутковської. Вона вийшла досить красномовною і однозначною. Тепер у мене до неї взагалі ніяких питань. А от до вас, пане Науменко, будуть. Як і побажання, причому наполегливе: вибачитися переді мною, коли я до вас додзвонюся наступного разу. Для вашої зручності приймаю вибачення і електронною поштою, за посередництва якої надсилаю на ваш редакційний емейл черговий свій допис.

Слухачі «Ери-фм» звинувачують радіоведучих у підіграванні владі

Радіоведучий "Ери-фм" назвав Януковича прикладом... розуму і наполегливості для українців

Володимир Лукін (радіо «Ера-фм»): «Я не належу до людей, які симпатизують Партії регіонів»

Дзвониш на радіо "Ера-fm"? А дозвіл від психіатра маєш?

"Дикі танці-ІІІ": цинічна брехня "дикого нарциса". Як головред "Ери-fm" у прямому ефірі дурника зіграв

"Дикі танці"-ІІ: головред "Ера-fм" хоче лікувати від критики седативними ліками

«Дикі танці» під дудку Януковича на радіо «Ера-фм»

Сергій Головатий заганьбив 5 канал і ТВі за російськомовних журналістів

Вадим Рабинович підозрює власника ТРК "Ера", нардепа-регіонала Андрія Деркача

«Ера Партії регіонів-fm»

Рольові ігри на радіо "Ера-fm": головред Віталій Дикий ("раб") & регіоналка Ірина Бережна ("госпожа")

Ганна Герман пригрозила судом радіослухачеві через незручне запитання

Як я на радіо «Ера-fm» Олені Бондаренко з Партії регіонів «комплімент» зробив

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 029
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 200
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 095
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 654
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 956
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 563
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду