На кафедрі тележурналістики КНУКіМ хочуть позбавити ліцензії 5 канал. За підбурювання до громадянської війни

На кафедрі тележурналістики КНУКіМ хочуть позбавити ліцензії 5 канал. За підбурювання до громадянської війни

Щоправда, це не консолідована позиція всього професорсько-викладацького складу, а ініціатива старшого викладача.
На кафедрі тележурналістики КНУКіМ хочуть позбавити ліцензії 5 канал. За підбурювання до громадянської війни
23 Груд 2013
0
3100

З такою ініціативою до Нацради з питань телебачення і радіомовлення звертається старша викладачка кафедри тележурналістики Інституту кіно і телебачення Київського Національного Університету Культури і Мистецтв Вікторія Шилова:

"Цими днями я готую звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо негайного припинення дії ліцензії «5 каналу» у зв'язку з підбурюванням до громадянської війни. Абсолютно впевнена, що висловлюю думку переважної більшості українців.

Кожного дня протягом майже трьох тижнів по сто-сто п'ятдесят разів на добу канал Порошенка показував теми насильства з боку правоохоронних структур, намагаючись таким чином викликати агресію та бажання у глядачів здійснити протиправні дії. Причому подача матеріалу, запрошені до студії експерти в абсолютній більшості свідомо перекручували й викладали інформацію, опосередковано закликаючи людей до неадекватних насильницьких дій. Точка зору правоохоронних структур подавалася упереджено, незбалансовано, з порушенням усіх норм і стандартів журналістики.

Такі дії «5 каналу» є прямим порушенням ліцензії, а також є підставою для порушення кримінальної справи проти керівництва каналу.

Те, що робив останніми тижнями «5 канал», можна кваліфікувати як свідому маніпуляцію громадською думкою на користь власника, Петра Порошенка, та його політичних соратників, а саме: Яценюка, Кличка і Тягнибока. Позиція «5 каналу» чітко показує негативний і деструктивний вплив олігархічних структур на інформаційну безпеку країни, і фактично є інформаційним замахом на Конституцію та українську державність."

Особисто в мене, коли читав ці рядки, виникли серйозні сумніви в інтелектуальній, моральній та психічній адекватності їхнього автора. Точніше, я остаточно (причому вже вкотре) ствердився у своїх давніх підозрах щодо Шилової в плані повної деградації вищенаведених якостей. Ну не можуть такі нісенітниці видавати на-гора мізки нормальної, притомної людини.

Приміром я, критикував 5 канал у своїх дописах на "Дусі" за:

- рекламу МММ Сергія Мавроді;

- комерційну джинсу в новинах у вигляді сюжетів про французький лижний курорт Аворіаз;

- завеликі, як на мене, обсяги реклами на астрономічну годину мовлення;

- рекламу Одеської юридичної академії нардепа-регіонала Сергія Ківалова під маркою "соціальної";

- компліментарне інтерв'ю Лариси Губіної в замголови ВР, комуніста Адама Мартинюка у її авторському циклі "В кабінетах".

- демонстрацію політичної реклами кандидата в депутати, регіонала Руслана Бадаєва.

Але ж це - окремі епізоди, конкретні випадки, а в цілому 5 канал є одним з беззаперечних лідерів у дотриманні журналістських стандартів. Зокрема, це підтверджують і регулярні моніторинги та рейтинги "Детектор медіа". Окрім цього, він залишається одним з небагатьох по-справжньому патріотичних, національних телеканалів, який дивиться на світ українськими очима, живлячи розум і душу українців.

Мабуть саме це вчорашній радикалівці Ляшка й позавчорашній членкині партії регіонів і не подобається. Цей канал занадто проукраїнський для вірянки московського патріархату, а значить прихильниці руского міра, яка маскує своє хижацьке антиукраїнське нутро під вишиванкою та гаслами на кшталт : "Україна - понад усе!" й вимогою повернення в паспорт графи "національність". А ще називається лідером вигаданої нею Правої соціалістичної партії. Зайдіть на її сайт, переконайтеся.

Це ж яку вавку в голові треба мати, щоби звинуватити в упередженості і необ'єктивності у висвітленні подій ЄвроМайдану не вітчизняні провладні та російські ЗМІ, які безперешкодно транслюються в Україні, чим підривають інформаційний суверенітет держави, а саме 5 канал. Ну хіба не абсурд? Хіба не маразм? Та це ж божевілля!  

А хіба не є нездоровими проявами підрахунки Шиловою кількості людей, присутніх на останньому Народному Віче? Адже за її спостереженнями на Майдані було всього... 7 (!) тисяч. Вона пише про це цілком серйозно:

"Сьогодні знову відвідала Майдан - так зване Народне Віче. Можу точно сказати, що повідомлення «Української правди» про сто тисяч людей на Майдані та «Беркут» - це відверта брехня.

Насправді там перебуває близько семи тисяч наших громадян і це дуже легко прорахувати. З цих семи тисяч приблизно тисяча проживає на території Майдану і п'ять тисяч мобілізованих партійними структурами однопартійців Кличка, Тягнибока і Яценюка. Також з цих семи тисяч - близько однієї тисячі киян".

Більше того, розміщує фото, коли на Майдані не так велелюдно, як під час Віче і пише:

"Майдан Незалежності сьогодні о 14.00 (див. фото) Це і є сто тисяч людей?"

А як це розуміти? Підкажіть, бо я - пас. Шилова не бачить очевидного, несе абсолютну маячню, яка далеко за межею осяжного. Вона повсякчас перебуває у якомусь задзеркаллі або ніби під впливом якогось шкідливого сильнодіючого порошку, нюхнувши який, людина раз і назавжди втрачає зв'язок з реальністю.

Ще одна звичка й життєве правило Шилової - оцінювати ЗМІ і журналістів за їхнім ставленням до своєї персони: запрошують та пишуть чи знімають сюжети у вигідному для неї світлі - хороші журналісти і редакції, де вони працюють; якщо ж ігнорують - погані, тобто продажні, необ'єктивні і упереджені, які служать олігархам.

Чого такий викладач може навчити майбутніх тележурналістів? Як на десятки і сотні тисяч казати сім і доводити це?

У 2006 році Шилову виключили з НСЖУ, а 2009-го, будучи гендиректором Дніпропетровської ОДТРК, вона потрапила у список ворогів преси, ставши першою журналісткою, що отримала таке ганебне звання. Її ініціатива щодо позбавлення ліцензії 5 каналу лише підтверджує присвоєний статус. І незважаючи на все, вона зараз викладає тележурналістику у виші Михайла Поплавського. То як це пояснити? Що відбувається? Хто дасть відповідь?

Невже Миколі Вересню та Анжеліці Рудницькій приємно працювати з такою колегою? Чи їм по цимбалах? І Шилова, і студенти? Але ж так не повинно бути! Чи знані майстри не вбачають у Шиловій жодної загрози й вважають її нормальною? Ну тоді нехай пояснять, як вона могла нарахувати на минулому Народному Віче сім тисяч і пред'явити в якості доказу вище наведену фотографію.

А ще нехай аксакали тележурналістики скажуть, наскільки Шилова права, вимагаючи закриття 5 каналу за розпалювання громадянської ворожнечі і підбурювання до війни. Дуже цікаво буде почути їхню компетентну думку, як і інших експертів.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 023
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 193
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 090
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 647
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 951
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 557
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду