НЕК з питань захисту суспільної моралі займеться Матвієм Ганапольським

НЕК з питань захисту суспільної моралі займеться Матвієм Ганапольським

Моральна комісія звернулася до "Радіо Вєсті - Україна" щодо надання запису радіопередачі "На пике событий" від 21.07.2014.
НЕК з питань захисту суспільної моралі займеться Матвієм Ганапольським
12 Серп 2014
0
2144

Попри доволі критичне ставлення до Моральної комісії з боку широкої мистецької і медійної громадськості, про всяк випадок вирішив таки звернутись до НЕК стосовно висловлювань російського журналіста радіо "Вєсті" Матвія Ганапольського, яке почув в ефірі його авторської програми "На пике событий".

Дам, думаю, шанс Нацкомморалі відзначитися, хоч якось поліпшити свій імідж, зробити для України добру справу, та ще й в таку буремну, вирішальну для долі державного суверенітету й національної незалежності пору.

Голові НЕК з питань захисту суспільної моралі
п. Костицькому В.В.

громадянина України
Мазура Олексія Миколайовича

Звернення


Матвій Ганапольський порівняв організаторів Львівського форуму видавців з… нацистами

Таку аналогію зірковий ведучий радіо «Вєсті» застосував через передбачене на Форумі, що має відбутися у вересні, маркування російської книги, яке б вказувало на країну-виробника друкованої продукції. Він використав це порівняння під час інтерактивного спілкування зі слухачами  в  передачі «На пике событий», що йшла в ефірі у понеділок, 21 липня з 17:00 до 18:00.


Ганапольський, зачитуючи заяву організаторів (починаючи з 37 хв. 40 сек.): «...Здесь написано так: «Украинские книготорговые компании будут предупреждены о неуместности продажи книг российского происхождения в нынешних условиях. В случае, если украинские издания привезут на Форум книги, изданные в России, они должны быть промаркированы».  То есть, на них будет стоять марка - «Сделано в России». Вот как, знаете, как в этих самых, в гетто ставили шестиконечную звезду и писали: «jude» - «евреи». Вот так и на книжках будет написано - «русские».

Це ж треба було додуматися порівняти «страждання» російської книги через позначку «Сделано в России» з муками і горем нещасних в'язнів єврейського гетто /.../

З історії достеменно відомо, що згадані журналістом Ганапольским гетто створювали німецькі нацисти, де чіпляли євреям зірку Давида. У такий спосіб Ганапольський порівнює з німецькими фашистами українців - як організаторів Форуму, так і всіх, хто підтримує маркування російських товарів в рамках широкої громадської кампанії з їхнього бойкотування. 

Прошу НЕК розглянути вислів Матвія Ганапольского на предмет завдання образи українцям за національними ознаками та порушення етики й суспільної моралі".

На що отримав відповідь:

"У Національній комісії розглянуто запит щодо висловлювань Матвія Ганапольского у передачі "На пике событий", яка проходила на "Радіо Вєсті - Україна" 21.07.2014 з 17:00-18:00 на відповідність вимогам чинному законодавству про захист суспільної моралі, і повідомляється.

Національна комісія звернулася до "Радіо Вєсті - Україна" щодо надання запису радіопередачі.

У разі отримання вищезазначеного аудіозапису буде проведено експертне дослідження, результати якого розглядатимуться на одному із чергових засідань НЕК, про що поінформуємо додатково.

В.о. голови

Г.Ю. Деревянчук."

Звернувся з цього приводу і до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Там подякували, зазначивши, що у "Вєстєй" вже два попередження є і радіостанція на щоденному моніторингу. Слід розуміти, сказане Ганапольським на третє не тягне? А шкода... Як на мене, Матвій Юрійович цілком заслужив.

Взагалі те, що іноді доводиться чути в ефірі радіо "Вєсті" з вуст низки ведучих, дуже нагадує безкарні обстріли української території з боку РФ. По нас луплять, а ми ніяк не відповідаємо. Скільки це триватиме?

З хроніки "бомбардувань":

- російський телесеріал про "Білу гвардію" Булгакова в українському прокаті заборонили (через констатовану експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів зневагу до української мови, народу та державності) даремно, неправильно, несправедливо - про це йшлося в передачі "Максимум мнений" шеф-редактора радіо "Вєсті", власного кореспондента "Еха Москви", росіянина Сакена Аймурзаєва. В іншій його програмі Нікіта Міхалков розповів, як правильно зробив Путін, що відтяпав в України Крим;

- у "Браті", як сказав Матвій Ганапольський, нічого зневажливого для українців немає. Там тільки гумор, на який, за думкою ведучого, не варто ображатися;

- ведучі радіо "Вєсті" Дмитро Тєрєшков і Василіса Фролова в "Ефірі без правил" висміяли запроваджувані Міносвіти "Уроки мужності", порівнявши через це Україну з Північною Кореєю. При цьому обидва ведучі вели себе як блазні, висміюючи не лише шкільну новацію, а й взагалі такі поняття як патріотизм, любов до Батьківщини. Тєрєшков навіть цитату навів з Толстого: "патриотизм - это чувство грубое, вредное, стыдное, дурное, а главное - безнравственное". І це лунає в українському ефірі в той час, коли наші хлопці гинуть за Україну на Донбасі!!! Коли рухомі щирими почуттями любові до рідної землі, люди ходять у вишиванках, з пов'язаними на плечах українськими прапорами, прикрашають синьо-жовтою символікою свої будинки, автівки тощо! Коли все суспільство через волонтерів відчайдушно допомогає фронту!

- причетність російських бойовиків до збиття малайзійського "Боїнга" говорити не можна, бо це не доведено - так вважає ведучий радіо "Вєсті" Дмитро Тєрєшков (на відміну від громадян РФ Аймурзаєва і Ганапольського, цей - наш, доморощений);

- якщо росіяни можуть фальсифікувати чорні скриньки, то чому не припустити, що на це можуть піти й українці? (Дмитро Тєрєшков);

- на відео Анатолія Шарія з місця катастрофи MH17 ніяких перешкоджань міжнародним експертам з боку бойовиків не видно, тож які, мовляв, і до кого претензії? (Дмитро Тєрєшков);

- називати "днр"/"лнр" терористичними організаціями - зарано, бо їх такими ще не визнали у світі (Дмитро Тєрєшков).

Що ще мають зробити "Вєсті" для третього попередження? Як повинні зневажити й принизити українців? Як довго ведучі плюватимуть в нашу національну гідність? Скільки ще вони, користуючись термінологією Матвія Ганапольського,"виноситимуть мізки" українцям, аби нарешті винесли з ефіру їх?

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 030
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 201
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 096
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 654
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 958
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 563
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду