Пітчинги. Епілог. Дитячі фільми і козак-характерник у вигляді собаки, вишиванки та аватара

Пітчинги. Епілог. Дитячі фільми і козак-характерник у вигляді собаки, вишиванки та аватара

Хіба хочу? Мушу. «Закриємо гештальт» оглядів пітчингів Держкіно виключно для «документування воєнних злочинів». Для історії, так би мовити. День четвертий.
Пітчинги. Епілог. Дитячі фільми і козак-характерник у вигляді собаки, вишиванки та аватара
Пітчинги. Епілог. Дитячі фільми і козак-характерник у вигляді собаки, вишиванки та аватара
18 Черв 2024
1
2892

Заявки в категорії серіалів ми детально розглядали ще на першому етапі конкурсу, тому зосередимось на тому, що поки що не може похвалитися великою кількістю успішних проєктів, — дитячому кіно. 

Нагадаю, що текст заявок ми даємо з орфографією та синтаксисом конкурсантів, щоб «припасти до джерела».

Про попередні дні пітчингу можна почитати тут, тут, тут і тут.

 

ТОВ «Вайт Філмс», «Я не граю», режисер Олександр Бєляк. Просять 20 млн грн

Заявка:

«Діти військових захисників, тих героїв, які поклали на плечі відповідальність за долю країни, залишились без підтримки; вони відчули вразливість та беззахисність коли несподівано потрапили під удар булінгу у школах. Дмитрик зі своїми вірними друзями вирішують змінити цю ситуацію і створюють команду, щоб захистити тих, хто потребує допомоги. Але коли до школи приймають одного нахабного підлітка, який має впливових батьків, все змінюється; новий булер відчуває себе непереможним володарем усього навколо та стає головним ворогом Дмитрика; добра місія друзів опиняється під загрозою та перед усією командою з'являється новий складний виклик. У захопливому фільмі "Я НЕ ГРАЮ" ви побачите, як звичайні діти перетворюються на справжніх героїв, борючись за справедливість та відстоюючи право на щасливе дитинство».

Виступ сімейного підряду Олександра та Юлії Бєляків із трансляції організатори вирізали. Ми застаємо їх уже тоді, коли шановне експертне журі ставить свої запитання. Зокрема, експертів турбує, що в сценарії антагоніст — син чиновника: «Ви не вважаєте, що зараз, коли така величезна напруга в суспільстві, коли є оця різниця між багатими мажорами і так далі, це може стати таким негативним моментом. На 99% ваше кіно класне, може прибрати оце щодо чиновників і мажорів?»

Не можна не згадати в цей момент класика: «Повинні ми любити всіх пі***сів, злодіїв, убивць. Бо кожний з них — народ» (с). 

До честі конкурсантів, вони не настільки миролюбні, як експерт. Олександр відповів, що це просто досвід. І так буває часто. Тобто, «з пісні слів не викинеш».

 

ТОВ «Калина Фільм», «Квіти на дорозі», режисер Анатолій Григор'єв. Просять 19 925 000 грн.

Заявка:

«Група дітей різного віку та з різними долями після небезпечної евакуації потрапляє в мальовниче село на Заході країни, де знаходить прихисток у маєтку бізнесмена, який з початку війни волонтерить у прифронтовій зоні. Завдяки старанням його сина, а також опіці молодої психологині, кухарки та місцевого мешканця-помічника з усіх питань, діти поступово позбавляються усіх своїх страхів та набувають нових друзів. Але, не зважаючи на війну, діти залишаються дітьми, тому дорослим доводиться переживати разом з ними іноді складні, а іноді й кумедні ситуації у новоствореному дитячому таборі “Вулик”».

От на цьому виступі серце експерта, який так переживав за долю мажорів, мало заспокоїтися. Якщо в заявці одного з героїв називають нейтрально «бізнесменом», то в презентації це вже «місцевий олігарх». Оскільки саме визначення «олігарх» має негативну конотацію (як і слово «мажор» з попереднього проєкту), то на радість комісії в цьому випадку і олігарх, і його син (який згідно з термінологією, напевно, теж має бути мажором) — герої цілком позитивні. А отже, олігархи і мажори будуть реабілітовані. Пропонуємо випускати в прокат разом. Як «Барбігеймер». Щоб зразу врівноважити.

Креативним продюсером стрічки виступає Віктор Андрієнко, який у кількох інших категоріях і сам був експертом, що оцінює сценарії. У своєму відеозверненні він розповів про те, що історії дітей у майбутньому фільмі — справжні. Але для фільму жахливий досвід буде пом’якшений. Якщо прототип — хлопчик, який повністю посивів, то в кіно в нього буде лише одне сиве пасмо. Якщо дитина, в якої загинула мама, повністю втратила мовлення, то на екрані вона врешті-решт заговорить. 

Звернення креативного продюсера було емоційним і натхненним. Зокрема, Віктор Андрієнко переконував колег з експертної комісії, що дитяче кіно — це дуже добре і воно потрібне. І практично заприсягся, що всім сподобається кіно, яке вони планують знімати.  

 

ТОВ «Істмен Філмс», «Більше за юність», режисер Елізабет Зісман Зоц. Просять 19 998 600 грн.

Заявка:

«Фільм про підлітків у спорті, і хлопця, що повернувся з-за кордону і змушений адаптуватись у світі дівочого спорту та підліткових проблем, спортивних досягнень, а також до життя в Україні та забезпечення її місця на олімпійській арені».

Головний герой — хлопець, який прагне змагатись у художній гімнастиці. Сценарій не підганяли «під актуалочку». На відміну від переважної більшості проєктів, де герої чи повертаються з війни, чи мають родичів-військовослужбовців, тут історія крутиться виключно довкола художньої гімнастики, і головний герой без протезів, без ПТСР і без втрачених на війні близьких. Принаймні, такі висновки з презентації. Сценарій, зрозуміло, я не читала.

Актуалізували автори проєкт через присвяту. Фільм буде присвячений травмованим і загиблим українським гімнасткам. А також до переліку цілей стрічки додали повернення дітей-спортсменів, які виїхали за кордон і вже починають виступати, захищаючи прапори інших країн.

 

ТОВ «Студія Айдіа Філмс», «Хрещатик 48/2», режисер Дмитро Авдєєв. Бюджет —  24 920 000 грн, просять 19 437 000 грн.

Заявка:

«Київський школяр підбирає поранену собаку у старовинному будинку за адресою Хрещатик 48/2, де розташований вхід у містичній світ Києва від дати його створення — 482 рік. Пес виявляється воїном-характерником — тисячолітнім захисником України — Хортом. Разом з Хортом, власним дідусем — Упирем, класною керівницею та містичними істотами столиці, Юрку доведеться захистити серце Києва від кандидата у мери Боголюбова — реінкарнації московського князя Юрія Долгорукого».

Цей проєкт примітний насамперед своїми авторами сценарію. Тут можна і треба говорити: «Від творців “Слуги народу” 1 та 2, фільму “Я, ти, він, вона”». Практично «від творців електорату нинішнього Президента України».

А також мені дуже подобається фільмографія режисера. В його доробку поки що один повний метр, зате список коротких метрів включає в себе фільми «Жопа Хенка» і «Зникла собака» (зверніть увагу, що і тут у нас буде пес). Як мінімум, запам'ятовується. Також режисер працював над різними тревел-шоу, включно з «Орлом та решкою». Звідти ж, очевидно, і тандем з оператором-постановником Олегом Авіловим, який теж колись зробив собі професійне ім'я на цьому шоу. 

 

ТОВ «Булава Продакшн», «На Різдво обіцяють сніг», режисерка Олександра Тесленко. Бюджет — 25 млн грн, просять 20 млн грн.

Заявка:

«Сашко і Соля, співаки дитячого хору, борються за право стати солістом великого Різдвяного концерту. Кожний готовий розірвати конкурента на шматки заради перемоги, але все змінюється, коли діти дізнаються про секретні бажання один одного».

А от тут нам обіцяють те, чого ми всі так боялись. У стрічці зніматимуться Оля Полякова, Дзідзьо (який уже два роки позиціонує себе як Михайло Хома, а не Дзідзьо), Джамала та Альона Альона. Тобто весь лайнап з шоубізнесу, який уже давно протоптав собі доріжку в кіно (крім Альони Альони). На щастя, автори проєкту не планують роздавати співакам і співачкам ролі, вони очевидно мають грати самих себе.

Загалом же цей проєкт — логічне продовження короткометражки Олександри Тесленко «На Новий рік обіцяють сніг». Короткометражну стрічку можна подивитись на Megogo, а це замість тисячі слів дає можливість уявити, яким буде повний метр.

 

ТОВ «Урбан Клаб», «Федько-халамидник», режисер Роман Сидоренко. Просять 19 990 000 грн.

Заявка:

«Федько Халамидник — маленький хлопчик з незвичайною сміливістю, який вступає в сутичку з проблемами дорослих».

На відміну від літературного першоджерела, події у фільмі відбуватимуться в 1991 році, коли Україна проголошує незалежність.

Знову ж таки, сценарій ми не читали, зате читали Володимира Винниченка. І щиро сподіваємось, що автори змінили фінал. Адже в презентації вказаний жанр-комедія, маємо сумнів, що смерть дитини — головного героя зможе вписатися в комедію. Відсутність слова «трагедія» у виступі авторів дає нам право сподіватися на хепіенд.   

 

ТОВ «КС Продакшн», «Володарі часу», режисер Олександр Пархоменко. Бюджет — 24 млн грн, просять 19 200 000 грн.

Заявка:

«Фантастичні пригоди сучасних підлітків у віртуальному світі нової комп'ютерної гри. Хлопці та дівчата потрапляють до гри-пастки Злих ІТ- лиходіїв і несподівано старіють… Діти-старі змушені об'єднатися та продовжити гру, щоб вирішити проблему: протистояти злу та повернути дитинство».

В цьому виступі мене збентежив когнітивний дисонанс між метою проєкту та засобами її реалізації. З одного боку, автори кілька разів наголосили, що гаджети — це зло. Режисер так і сказав: «Це проєкт, який має стати застереженням дітям та батькам, як не стати рабом штучного інтелекту». А з іншого боку, похвалилися тим, що завдяки сучасним технологіям і віртуальним студіям зйомки такого проєкту стали можливі, бо ще кілька років тому виробництво такої стрічки коштувало би в рази дорожче. 

Якщо узагальнити тенденції, враховуючи не тільки презентації в секції ігрового дитячого повного метру, а й у категорії «Дебюти» (тому що там теж було кілька фільмів для дітей), то виходить, що найпопулярнішим героєм, якого пропонують наші кінематографісти дітям, є козак-характерник. У тому чи іншому вигляді добряча частина фільмів зав’язана на героїзації цього персонажа. Причому в усіх можливих формах: від безпосередньо козака як такого, що виникає, як джин із лампи, з вишиванки в глечику, до собаки або віртуального аватара. 



«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Локі
7 дн. тому
От здається мені, що в наративі сучасного кінематографу бракує дещо іншого персонажу. "Спритко"! Корупціонер - характерник. Вічний темщик-схемщик, людинка, що "порешакає" навіть неймовірне.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Додаткові кадри з фільму «Конотопська відьма» відсьогодні можна побачити ще й у кліпі Злати Огнєвіч.
25 Черв 2024 17:00
978
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Антоніна вам радить подивитися всі. Коли випаде така нагода.
23 Черв 2024 19:20
1 148
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Успіх водночас прогнозований і неочевидний. Але я вже чекаю, коли цей шедевр випустять у прокат.
23 Черв 2024 19:00
3 159
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки можу вам запропонувати перекази. Але що маємо.
21 Черв 2024 18:30
2 373
Катерина Городнича
«Антоніна»
Цими вихідними в Лондонському кінотеатрі «Prince Charles Cinema» мала відбутися прем'єра першого у світі фільму, сценарій до якого повністю написаний штучним інтелектом. Але ні.
21 Черв 2024 11:30
1 264
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Здавалося б, навіщо їм це? Але насправді все зрозуміло.
18 Черв 2024 18:30
1 126
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду