Ну який же це горор? «Конотопська відьма» в жанрі «расчєловєчіванія» претендує на новаторство жанру

Ну який же це горор? «Конотопська відьма» в жанрі «расчєловєчіванія» претендує на новаторство жанру

Додаткові кадри з фільму «Конотопська відьма» відсьогодні можна побачити ще й у кліпі Злати Огнєвіч.
Ну який же це горор? «Конотопська відьма» в жанрі «расчєловєчіванія» претендує на новаторство жанру
Ну який же це горор? «Конотопська відьма» в жанрі «расчєловєчіванія» претендує на новаторство жанру
25 Черв 2024
0
2571

Не те кіно назвали горором, ми вважаєм. 

Та, за великим рахунком, і самі творці картини теж дотримуються такої думки, адже дисклеймер у трейлері прямо на це натякає:

Фільм «Конотопська відьма», який на великому екрані можна буде побачити вже за два місяці, позиціонується як жанрове кіно. І зазвичай у горорі глядач мав би хвилюватися за жертв страшної сили, боятися тієї сили й лякатися її. А чого ж нам хвилюватися за умовних «чмонєй», яких українська відьма розбирає на субпродукти в помсту за смерть коханого? 

Оскільки в ролі коханого Тарас Цимбалюк, то я вам так скажу, ми б до тієї відьми ще й на стажування добровільне пішли. Щоб допомогти.

Це не горор, це Олімпійські ігри. Біатлон колись дивились? Оце воно. Скільки жінка виб'є очок своєю гвинтівкою — нам лишається рахувати і вболівати.

Наразі вже маємо трейлер стрічки та музичне відео Злати Огнєвіч на пісню «Пташка». З двох цих відео по клаптиках можна зібрати загальне уявлення про майбутній фільм.

Як на мене, то це може бути зовсім новий жанр. Назвемо його знайомим словом «расчєловєчіваніє». Це коли не важливі ані художні якості фільму, ані акторська гра, ані натуральність діалогів. Головне, щоб побільше було знищено ворогів. І бажано в пекельних муках. 

Термін, нагадаю, народився після хвилі мемів про акулу, яка на єгипетському курорті з’їла російського туриста.

Після того інший мемний персонаж українського медіапростору і на той час ще й політикуму Олексій, прости господи, Арестович, довго і захлинаючись розмірковував, як же так в Україні відбувається «расчєловєчіваніє».

От саме воно і є лейтмотивом «Конотопської відьми». Принаймні так здається після перегляду двох доступних відео. Ми точно не маємо нічого проти. Але ми за правду, справедливість і за українське кіно. 

Загалом, із жанром горору в нас завжди була біда. Не інакше, як якась відьма зурочила. Не виключено, що конотопська.

Українські кіношники регулярно намагаються встрибнути в цей потік жахів. Але чи то ми тут усі такі сто разів лякані-перелякані, чи то маємо занадто розвинене почуття гумору, але всі горори переважно викликають або сміх, або іспанський сором.

Усе почалося зі «Штольні» (тієї, де «спочатку було весело й прикольно», а потім весь фільм крінжово).

Потім український кінематограф накрило «прокляттям Альошечкіних». Їх було аж троє, і всі режисери, і всі знімали горори. 

Усе це загалом можна було назвати жахачками, але цитуючи героя Коліна Ферта з фільму «Реальна любов»: «Переважно страшно від того, як це погано написано».

Що стосується «Конотопської відьми», то тут вимальовується така собі «анти-Штольня». Бо спочатку буде «больно» (коли Цимбалюка вбиватимуть), а вже потім «весело й прикольно».

«Конотопська відьма» виходить у прокат 22 серпня, напередодні Дня Незалежності. Пропонуємо сходити й отримати задоволення від власного розлюднення.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Повірте, такого в українському кіно ще не було.
26 Вер 2024 14:10
2 669
Катерина Городнича
«Антоніна»
Кінофестиваль східноєвропейського кіно в Коттбусі оголосив список кінопроєктів, які боротимуться за фінансування на пітчингах фестивального кіноринку.
23 Вер 2024 16:50
690
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
До уваги постійна рубрика «Наша пісня гарна й нова».
19 Вер 2024 16:55
1 626
Катерина Городнича
«Антоніна»
«Зґвалтування, насильство, жорстоке поводження»: загрози, які призвели до того, що кінофестиваль у Торонто відкликав «Росіяни на війні». Це заголовок видання The Hollywood Reporter.
18 Вер 2024 19:30
4 369
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Фото для тіндеру, «проби» для серіалу Netflix, шарж для Тарантіно та інші невідомі кадри з життя Олександра Петровича.
18 Вер 2024 16:15
789
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Антоніна даремно думала, що буде нудно.
11 Вер 2024 21:40
4 105
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду