Голлівуд знову качає маскулінність. 2023 рік став роком відкату назад за кількістю жінок та меншин у кіно

Голлівуд знову качає маскулінність. 2023 рік став роком відкату назад за кількістю жінок та меншин у кіно

У США порахували всіх. Галузеві видання опублікували статистику. Показники представленості на екрані жінок та меншин упали подекуди до рівня десятирічної давнини.
Голлівуд знову качає маскулінність. 2023 рік став роком відкату назад за кількістю жінок та меншин у кіно
Голлівуд знову качає маскулінність. 2023 рік став роком відкату назад за кількістю жінок та меншин у кіно
6 Серп 2024
0
863

Нарешті дотепники, яким так муляли всілякі «лівацькі» квоти, можуть видихнути і підняти келих із шампанським. Хоча яке шампанське? Любителям токсичної маскулінності як «природнього стану речей» годиться пити нерозбавлений спирт.

Американська організація USC Annenberg Inclusion Initiative з початку 2007 року веде щорічну статистику. Вони рахують, скільки жінок та представників меншин зіграли головних ролей в усіх фільмах, які вийшли за рік. Також вираховують відсоток серед усіх персонажів, які хоча б щось говорять на екрані.

Звісно, вони аналізують тільки американський контент. Але з огляду на те, що Голлівуд все одно був і залишається у фарватері кіногалузі, саме їхній продукт переважає на ринку, саме американське кіно здебільшого дивляться глядачі по всьому світу. А отже і ми з вами.

Тож, цифри нам цитує видання Deadline: «Жінки та дівчата становлять лише 30% головних ролей у найбільших релізах 2023 року, що на 14 відсотків менше, ніж роком раніше. Ця тенденція поширилася на жінок та інші недостатньо представлені групи як перед, так і за камерою, показуючи загальну стагнацію в зусиллях щодо залучення в кіноіндустрію. 

Відповідно до щорічного дослідження, яке відстежувало 1700 фільмів, лише 32% із 5084 розмовних персонажів у найкращих фільмах 2023 року були дівчатами/жінками, у той час як 68,2% були чоловіками та менше 1% були небінарними. Кількість дівчат/жінок впала до найнижчого відсотка з 2007 року, першого року дослідження USC. Кількість жінок-режисерів, композиторів, сценаристів і продюсерів залишилася на рівні з 2022 роком».

І ще одна цифра відкидає нас до 2007 року. Лише 11% із 100 найкращих фільмів 2023 року були гендерно збалансованими, тобто коли жінки/дівчата — це приблизно половина всіх ролей з текстом у стрічці. 

Отже, 2023 рік точно не був «Роком жінки». І це в рік, коли вийшла «Барбі»! Хоча вийшла Барбі, а півсвіту співає «I'm just Ken». 

Керівниця USC Annenberg Inclusion Initiative Стейсі Л. Сміт у звіті своєї організації пише: «Очевидно, що виробники або відмовляються від жінок як глядачок, або не хочуть знайти шляхи значущих змін, або і те, і інше. Якщо галузь хоче пережити сьогодення, вона повинна щось робити із неспроможністю відповідно представити на екрані рівно половину населення планети». 

І ще трохи цифр для тих, хто сумує регулярно через те, що на екранах засилля меншин — ЛГБТК+. Їх теж порахували. І вийшло зовсім не так багато, як комусь здавалось.  

1,2% всіх персонажів з репліками були представниками ЛГБТК+, так само, як це було в 2014 році. 

Це ж стосується і вікової дискримінації. Лише 3% головних персонажів були віком 45 років і старше.

Лише 2,2% серед усіх персонажів з репліками або принаймні з іменами (а не «Чоловік 1», «Чоловік 2») були зображені людьми з інвалідністю. 

Серед расових/етнічних груп істотних змін з 2007 року не відбулося, хоча відсоток білих персонажів значно зменшився (з 78% до 56%), тоді як відсоток азіатських персонажів зріс (з 3% до 18%). Очевидно, що і відсоток чорношкірих персонажів теж зріс, якщо рахувати всередині 100%.

В Україні такої масштабної статистики ми не бачили, але підозрюємо, що якби пані Стейсі Л. Сміт приїхала порахувати головних героїнь в українських серіалах, то вона би просльозилася від щастя. У нас багато знімають для Антоніни. ТЖД (тяжка жіноча доля) — це окремий жанр, який роками годує телепродюсерів, сценаристів та акторів. Нехай учаться ті голлівудські кіношники, як треба тримати баланс.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Українська комедія про космос. Яке тут чекати?
09 Вер 2024 17:40
798
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ми з вами ще й не таке переживали.
09 Вер 2024 16:00
675
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
І збирається показати на інших кінофорумах також.
06 Вер 2024 14:00
7 805
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Масштабна ще й за часом — готуйтеся до трьох годин перегляду.
05 Вер 2024 13:00
1 523
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Вестернам, які вважають російське вторгнення «війною Путіна», присвячується.
30 Серп 2024 16:00
6 529
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Зараз пояснимо наскільки це багато.
20 Серп 2024 17:45
1 103
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду