За нашу и вашу свободу от Евросоюза: журналисты обсуждают Brexit

За нашу и вашу свободу от Евросоюза: журналисты обсуждают Brexit

За нашу и вашу свободу от Евросоюза: журналисты обсуждают Brexit
За нашу и вашу свободу от Евросоюза: журналисты обсуждают Brexit
24 Черв 2016
0
1670

Вчера 51,9% британцев проголосовали за выход страны из ЕС – это решение приняли 17 миллионов 409 тысяч 265 жителей королевства. Всего проголосовало 71,8% жителей страны - и это рекордная явка избирателей с начала 90-х. Премьер-министр Дэвид Кэмерон заявил, что поскольку он поддерживал идею сохранения Великобритании в Евросоюзе, а британцы выбрали другую дорогу – им нужен и другой премьер, и теперь уходит со своего поста.

Что теперь будет с ЕС, Украиной и с самой Великобританией – обсуждают журналисты на своих страницах в фейсбуке: 

Sevgil Musaieva-Borovyk

Шок, конечно. И ведь это только начало, впереди много интересного.

Британцы показали красную карточку забюрократизированным и неэффективным еврочиновникам. И дискуссию о том, что так решили пенсионеры, безработные и провинция -оставьте. Так решило большинство населения.

Результат референдума для ЕС вроде приговора "развивайся или умри".

Если сделают выводы быстро, и изменят свои подходы - ЕС ничего не угрожает.

Если будут и дальше тянуть резину, не отвечать на вызовы, евроскептицизм-явление не новое - победит и вот такие референдумы пройдут и в других европейских странах с такими же результатами.

Безусловно, это точка отсчёта новой истории ЕС, и пока сложно представить, что это объединение будет собой представлять лет через 10.

Не менее интересная дискуссия предстоит и на другом уровне.

Большая работа о договорённостях относительно новых правил торговли, работы банковской системы и финансовых рынков. Это огромный вызов для всех, не только Великобритании.

В общем, в целом ощущение, что британцы своим голосованием на референдуме открыли ящик Пандоры.

Діана Дуцик

Це погано, дуже погано для всіх - для Європи, для України... Ми на порозі чергових глобальних змін, які можуть мати непередбачувані наслідки. Європейські медіа переповнені коментарями на цю тему. Перша реакція багатьох коментаторів - песимістична. Пишуть також, що Нідерланди на черзі. Звучить критика правих популістів усієї Європи.

Dmytro Hubenko

So, what's next? За Вільну Шотландію?)

Myroslava Petsa

Не люблю розмірковувати про світові події у розрізі "нам це підходить/не підходить", але для України вихід Британії з ЄС - холодний душ і нагадування, що часу, поки нам активно допомагатимуть санкціями проти Росії, залишилося обмаль. Півроку, не більше.
Що ми маємо.
Референдуми в Нідерландах і Британії. Гаага хоче переписати угоду України з ЄС про асоціацію. В Лондоні за кілька місяців зміниться уряд. Це буде уряд популістів, який має зв'язки із Кремлем, тому він пом'якшить ставлення до Москви. А колишнього тиску Foreign Office на колег з ЄС задля продовження санкцій про РФ не буде, бо голосу Лондона в Брюсселі вже не буде, та й голос цей співатиме вже іншої пісні. З активних адвокатів України залишились Польща, Балтика. Меркель, але у зв'язці з апологетом Кремля Штайнмаєром. Тобто без Меркель.
Додаємо до всього можливі референдуми про вихід з ЄС в інших країнах-учасницях. Брюссельський пацієнт у критичному стані, чи виживе, не знає ніхто.
У Кремлі п'ють горілку.
Ми не знаємо, хто восени виграє президентські вибори у США, але маємо бути готовими до окупації Білого дому самозакоханим расистом/фанатом Путіна.
Що робити Україні?
Посилювати армію, по-чесному, а не так, як зараз. Саджати сепаратистів, крадіїв і корупціонерів. Активно публічно саджати. Брати в уряд молодих і не дуже молодих, але мотивованих професіоналів із західною освітою, які прагнуть змін, платити їм гідну платню.
Змінити міністра внутрішніх справ, який вбиває реформу поліції.
Нам усім готуватися до того, що війна надовго і ми лишилися самі проти імперії.
Ставати сильнішими.
Наближаємося до зони екстремальної турбулентності.

Андрій Альохін

  1. Ирландцы больше не смогут ездить по острову свободно: граница Северной Ирландии станет границей Европы и Великобритании, а значит, конфликт в Ольстере обострится снова - со стрельбой и жертвами.
  2. Шотландия определенно потребует независимости, надеясь на свои углеводороды и процветание; Россия, несомненно поможет - и не факт, что совсем скоро англичане с ужасом не увидят российское присутствие непосредственно на своих границах, а маленькому Уэльсу не припомнят унизительный разгром российской сборной.
  3. Согласно статистике, молодежь голосовала, в основном, за Европу; старики (а их в Британии, как и во всех процветающих странах, - очень много) - против. Лозунг "Спрячь бабушкин паспорт - спаси свое будущее" работает по всему миру: количество стариков, сохранивших ум не для сегодняшнего, а для завтрашнего дня, способных думать не о счастливом окончании жизни, а о будущем правнуков и нерожденных еще прапраправнуков, - ничтожно мало. Печально, но избирательные права стариков должны быть ограничены.
  4. Референдумы сами по себе - что в Голландии, что в ДНР - зло. Волеизъявление народа не должно подниматься выше выбора цвета асфальта для ремонта улицы. Когда у вас заболел кактус - да, вы читаете советы на форумах. Но если у вас тяжело заболел ребенок - вы обращаетесь к специалистам. Вопросы политики и мироустройства должны решаться не на народных вече и не в барах и пабах перед экранами, а в кабинетах политиков.

Ostap Kryvdyk

Ну що, час Британії на свій Євромайдан? / So, it's time for the UK to have its own Euromaidan?

Дмитро Сіманський

На світових біржах падіння. заразом і ціна на нафту падає. Про фунт годі й говорити.

Yevhen Hlibovytsky

Ситуація з виходом Британії з ЄС ставить нас перед кількома новими викликами. Спробую тезово:

Всередині ЄС з'являється нова тема, яка відтіснить Україну, Росію та інші східні виклики на маргінес. Потенційний рух до незалежності Шотландії та інших частин Британії з збереженням/вступом цих країн до ЄС перетворить британську тему на серіал, який міцно заповнить перші шпальти європейських видань.

Всередині ЄС може бути змінений характер і динаміка розвитку відносин між учасниками, оскільки вихід Британії зменшує противаги до лідерства Німеччини, з одноосібністю якого значна частина суспільств в ЄС не готова погоджуватись. Німеччина буде перед очікуваннями, вимогами і викликами, до яких німецькі виборці, які і німецькі інституції, не звикли.

В Брюсселі вихід Британії ймовірно буде проінтерпретований як сигнал щодо необхідності реформ, але ліки різні політичні сторони бачать в прямо протилежний спосіб: "більше Європи" і "менше Європи". Хід цих дебатів напряму впливатиме на європерспективу України.

Популісти на континенті отримають вітер натхнення (і російські гроші) в свої вітрила, дуже ймовірно, що вони активізуються по всьому ЄС.

Росія почуватиметься впевненіше щодо України і з більшим завзяттям просуватиме свій порядок денний в ЄС.

Ізоляціонізм в США може посилитися на тлі суперечливих новин з Європи.

Що робити Україні?

Нам потрібна різка зміна нашої риторики і політики всередині ЄС. Наразі Україна подає себе і сприймається як жертва агресії, якій складно поратися самостійно. Успішність наших реформ сприймається дуже суперечливо.

Нова українська політика має фокусуватись на промотуванні України як частини рішення, а не проблеми. На демонстрації України як сумлінного гравця, який допомагає зміцнювати безпеку ЄС. На поясненні тих унікальних переваг, які ми маємо у дипломатії щодо пост-радянського простору. Україна також може додати пасіонарності про-європейському табору всередині ЄС, якщо зможе стати частиною внутрішніх євродебатів - якщо балтійці і центральноєвропейці "втягнуть" українців як важливу сторону дискусії.

Проблема в тому, що МЗС скорше за все не зможе стати джерелом нової риторики через внутрішньополітичні та інституційні обмеження. А громадянське суспільство та експертні середовища тільки прорубують своє, незалежне від держави, вікно в Європу.

А МЗС мав би фокусуватись на тому напрямку, де громадянське суспільство поки майже безсиле, а європейці слабкі - на нашій східній політиці. Те, що може Київ на Кавказі, в Центральній Азії, в Білорусі, Молдові - Брюссель чи інші ЄСівські столиці або не можуть, або не вміють, або не хочуть, або все разом. На тлі цього ми маємо нарощувати свою "м'яку силу" щодо Росії і Білорусі.

Виклики знову приходять перед тим, як ми до них готові.

Сергей Сидоренко

І ще про наслідки Brexit для України. Вибачте за невчасний оптимізм.

Звичайно, дуже багато процесів для нас загальмуються, буде брак уваги і реальні проблеми на ринках. Так, мінусів повно... але є принаймні одне але.

Пам'ятаєте, чому ЄС ніяк не підпише з Україною угоду про "відкрите небо"?

Проблемою стала суперечка між Іспанією та Британією про статус Гібралтару. Мальовнича скеля та однойменне місто на півдні Іспанії перебуває під контролем Великої Британії. І якщо належність скелі ніхто не оскаржує, то перешийок, де побудований гібралтарський аеропорт - спірна територія. Іспанія вважає його своїм.

Саме це безнадійно зупинило "відкрите небо". І не лише з Україною.

А от тепер в ЄС не буде Британії... і не буде суперечки. Чекаємо на підписання угоди, щойно ЄС завершить процедуру та виключить Сполучене Королівство зі своїх рядів. І так, безвіз також буде Жодних сумнівів у цьому.

Денис Бигус

Ура, в ЕС освободилась табуретка. Наши шансы высоки, как никогда.

АПД. Мид Роисси написал прекрасное: "Надо заменить UK на UKraine. Никто и не заметит."

Константин Коробов

Такими темпами, пока мы доберемся до ЕС, там останутся только Молдова и Грузия

Andrii Ianitskyi

Мне кажется, Британия в полной мере и не была членом ЕС со своим фунтом, отдельной миграционной политикой, отдельными визами.

Yevgeniy Ikhelzon 

Теперь из ЕС должны выйти Франция, Германия, Италия. И мы наконец-то заживем, став самой большой страной Евросоюза. 

Elena Tribushnaya

Итак Британия уходит по-английски. Евробюрократия получила серьезную оплеуху. Сейчас начнёт выражать озабоченность крайней степени. 

Natalya Ligacheva

Можете себе представить на месте Кэмерона, заявившего после голосования по выходу Великобритании из ЕС об уходе с поста премьер-министра и лидера Консервативной партии(!), ЛЮБОГО украинского политика. Вот в этом и разница между ними и нами. Хочется верить, что пока. 

Roman Vybranovskyy

Уроки ‪#‎brexit для реформаторів (і комунікаторів). 
Треба вчитися пояснювати переваги вільного ринку людям, які менш освічені, люблять популістів, не люблять багато слів і термінів. hell of a job

Ірина Славінська

Читаючи новини: з 6 ранку в мене мрія, щоби все те, що я читаю, виявилося страшним сном. Враження, що у Великій Британії бракувало кампанії типу "забери в бабушки паспорт". 

Andrey Shabanov

Встречаемся в 22:30 на Трафальгарской Площади под колонной Нельсона. Одевайтесь тепло, берите зонтики, чай, кофе, хорошее настроение и друзей. Перепост всячески приветствуется.

Велика Брітанія - це Євпопа!

Олексій Мустафін

Зато теперь у Украины есть договор об ассоциации с ЕС, а у Британии - пока нет!! Ну и санкции против России Лондон теперь может вводить самостоятельно. Здобули!! 

Nataliya Gumenyuk 

Внутрішнє відчуття: як початок великої біди. Надовго.Я взагалі оптиміст. На помилках вчаться і потім прокидаються.

Фото: catholicherald.co.uk

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 157
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 280
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 279
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 987
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 277
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду