Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»

Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»

Колишній головний редактор «УП.Культура» - про неможливість поєднати рейтинги і культурну журналістику
Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»
Катерина Ботанова розповіла, чому пішла з «Української правди»
20 Жов 2016
0
6595

Нещодавно стало відомо, що головний редактор «УП.Культура» Катерина Ботанова пішла з редакції. «ДМ» отримав коментар Катерини щодо причин її звільнення та подальших планів журналістки. 

«Про вигорання я подумала тільки після того, як прочитала у себе на фейсбуці коментар колеги і авторки, яка побажала всім нам робити «українську культуру», не вигораючи. Це такий ефект бігової доріжки, по якій біжиш з благими намірами підтримувати здоровий спосіб життя, але насправді зійти з неї можна, тільки вимкнувши її. І стосується він не лише видань про культуру, а всього культурного активізму в Україні, коли люди за гроші менші за реальний прожитковий мінімум роблять те, чого не можуть не робити, чого ніхто інший за них не зробить і у важливість чого вірять переважно вони самі. Утім, як сказала нещодавно одна з моїх найулюбленіших письменниць: волонтерство нас погубить, бо воно знецінює не лише саму працю, а й її результати. 

«УП.Культура» була чи не найбільш комфортною і лагідною «біговою доріжкою» з усіх моїх проектів за тривалий час. Тут було багато довіри і підтримки, була подушка безпеки, яка гарантувала, що навіть у найскладніші моменти ми не завалимось. Лише за рік ми зібрали дуже круту команду авторів, і навіть дещо змінили структуру читацької аудиторії «УП.Життя» (де культура є розділом), притягнувши до неї тих, кому важливо не розівчитись думати. Ресурси були обмежені, а тем — нескінченний вал. Утім, здається, ми нічого не пропустили, були гучними, коли треба було кричати, смішили, коли можна було сміятись, іронізували, коли більше нічого зробити було не можна. 

Моя проблема, певно, в тому, що я не вмію робити розважальне медіа, а тому те, що я роблю, завжди має достатньо обмежену аудиторію. А «УП» загалом, і «УП.Життя» зокрема цілком залежать від аудиторії, тому рейтинг наше все. Рік тому на спільній панелі про культурні медіа на Європейському конгресі у Львові Зураб Аласанія говорив про культуру і культурну журналістику як гомеопатію. Я не можу з ним не погодитись: культура у медіа має не лише обмежену аудиторію, а й обмежену здатність до споживання й перетравлювання, і кожен читач іще має свої, часто наперед визначені, культурні інтереси та преференції. Але наразі комерційна медицина, здається, перемагає, вимагає більше хліба і видовищ, а у мене з цим туго. Я переконана в тому, що культура - це водночас і «емоційний інтелект», і дуже потужний політичний інструмент, і необхідний чинник суспільних трансформацій. 

Тому, здається, я повертаюсь в «інтелектуальний фріланс». У моєму «портфелі» зараз стосик контрактів за аналітику в культурній сфері — я працюватиму з програмою ЄС-Східного партнерства «Культура і Креативність», з Британською радою в Україні, з аналітичною агенцією Pro.Mova, — а також купа замовлень на тексти про українську ситуацію для західних медіа, до яких ніяк не доходили руки. І, звичайно, дуже важливий для мене фестиваль у Базелі, який я спів-курую вже четвертий рік. Зараз ми готуємо зріз культурної ситуації в Греції, яка багато в чому дуже подібна на Україну», - розповіла Ботанова.

Нагадаємо, що посаду головреда «Українська правда.Культура» обійме журналістка «Нового времени» Оксана Мамченкова.

Фото: facebook.com

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 161
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 283
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 282
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 992
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 279
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду