Недоумство та відвага. Чому Світлана Лобода така безнадійна?

Недоумство та відвага. Чому Світлана Лобода така безнадійна?

Співачка майже півтора року не полишає спроб повернутися на українську сцену та завоювати прихильність суспільства. Утім, щоразу лиш закопує себе все глибше. Розберімося, в чому її проблема.
Недоумство та відвага. Чому Світлана Лобода така безнадійна?
Недоумство та відвага. Чому Світлана Лобода така безнадійна?
26 Черв 2023
1
2952

Нині маємо чергову колотнечу навколо Лободи в інформаційному просторі. Цього разу, схоже, обговорення значно бурхливіші, ніж раніше. Хоча, здавалося б, минулі скандали складно перевершити, але Світлані це щоразу вдається. 

Співачка організувала майже імпровізований концерт у Харкові біля входу в зоопарк. Попередила всього за кілька годин у своєму інстаграмі. Вочевидь, побоюючись акцій протесту. На виступ навіть приїхали поліціянти, але сутичок вдалося уникнути. Та не розголосу, бо на концерт прийшла дівчина з плакатом «Харків без Лободи». Вона поводилася досить стримано і просто стояла, поки артистка спілкувалася з публікою. Її звати Дарина Вдовенко, і всього за кілька годин вона стала ледь не національною героїнею. 

Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Зробила її такою зокрема сама Світлана Лобода, яка явно мала на меті протилежне. Замість проігнорувати дівчину або сказати щось доброзичливе, що було б правильно з погляду кризової комунікації, Лобода зробила найгірше (для себе), що лиш можна було вигадати. Вона спочатку підбігла до неї і поцілувала в щоку, а згодом знову підійшла і сказала: «Моя хороша, ну хто тебе прислав? Ну хто тобі дав гроші? Навіщо ви це робите? Є люди завербовані, бачите? Навіть звертатися немає сенсу».

При цьому співачка обіймала свою візаві, гладила по голові та спині, явно порушуючи кордони. Натовп переважно підтримував Лободу, а одна з глядачок викрикнула: «Харків без Лободи неможливий». Можна припустити, що наша з вами героїня вирішила, що це такий дуже правильний іронічно-доброзичливий спосіб «зам’яти» неприємну ситуацію і вийти з неї шляхетною переможницею. 

Але не так сталося як гадалося. Тут навіть можна впасти в магічне мислення, бо таке враження, що доля просто насміхається зі Світлани, яка так відчайдушно і довго намагається відбілити свій образ. Натомість усього кількома фразами робить  справжню зірку з опонентки. Після появи цих відео в мережі стався справжній вибух, який, схоже, перебив навіть заяву Кирила Буданова про загрозу підриву ЗАЕС. Особисто мої стрічки у всіх соцмережах просто забиті цією новиною, і поки знайшла лиш кількох людей, які поставилися схвально чи бодай нейтрально до дій співачки. 

Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Навпаки — їй закидають нахабне і зневажливе ставлення до підлітки та безпідставні звинувачення у проплаченості її акції. Також користувачів обурило, що Лобода дозволила собі активно торкатися Дарини, лізти з обіймашками і цілунками. Учасницю ж цього одиночного пікету всіляко підтримують, захоплюються стійкістю і шукають її профіль у соцмережах, щоб написати теплі слова. Адже публіка до неї була налаштована не надто доброзичливо, але вона вперто стояла і не зважала на різні образливі фрази та людей, які до неї періодично підходили поговорити. 

Ситуація набула такого розголосу, що її почали коментувати навіть люди, яким до цього Лобода була взагалі по цимбалах.

 Завжди дуже доброзичливого художника Нікіту Тітова теж, схоже, тригернуло.

Його колега Ярко Стрийський уже намалював шарж на співачку та іронічно пропонує вгадати, хто йому за це заплатив.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ярко Стрийський (@yarkostryiskyi)

 Журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва написала, що думає стосовно звинувачень у проплаченості. 

Учасники руху «Чесно» згадали маму Лободи, депутатку Ірпінської ради, яка їздила на зйомки програми пропагандиста Малахова.

Але такої катавасії Світлані Лободі виявилося замало, і вона вирішила закопатися ще глибше, написавши допис-пояснення. Не знаю навіть, хто в неї працює піарником чи піарницею, але це — провал. 

«Дівчинка, яка простояла увесь час з плакатом "Харків без Лободи" — я пишаюсь тобою. Ти маєш право на свою думку і я поважаю це. Бо теж добре знаю що таке іти проти течії.

На жаль, мою розмову з тобою вкотре намагаються зробити маніпуляцією. Мені шкода, якщо хтось вбачає в цьому зневагу. Знаю, що не ти. І бажаю тобі ніколи не втрачати сили духу.

Решті міста, дорослим та дітям, дякую за неймовірний, теплий концерт».

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений LOBODA (@lobodaofficial)

Тобто виходить, дівчина вже не завербована? Чому тоді жодних вибачень або пояснень висновку про «проплаченість»? Гірше вигадати просто неможливо. Коментарі, до речі, закриті, тому користувачі прийшли під інші дописи. Ми знову бачимо стандартну хворобу наших зірок — у кожній незрозумілій ситуації звинувачувати когось у злих намірах, маніпуляціях та «хейті». Вже вийшло кілька матеріалів про Дарину Вдовенко. В інтерв’ю Суспільному вона розповіла, що про гроші запитувала не лише співачка. «Почали підходити ті, які питали, а чому я тут стою, чому в мене це написано на плакаті. З часом таких людей ставало все більше. Була вербальна агресія. Насмішки: "За 200 гривень стоїш" і тому подібне. Щоб більше людей бачили, залізла на фонтан. Мене намагалася зняти з фонтану охорона Лободи». 

Ми вже писали про те, чому Світлана Лобода постійно наражається на критику. Насправді це досить широка проблема, і стосується вона людей, які занадто довго перебували в російському чи радянському контексті і нині категорично не можуть адаптуватися. Після повномасштабного вторгнення співачка записала драматичне відео, де вся у страшних сльозах просила незрозуміло кого «зупинити усе це» і вимовила фатальну для себе фразу: «Ми усі — маленькі люди», — після якої отримала прізвисько Маленька Люда.

Далі вона дуже довго не давала інтерв’ю українським журналістам чи блогерам (незважаючи на традиційно дуже лайтові розмови з гостями), натомість пішла спілкуватися з російською блогеркою Катериною Гордєєвою і знову наговорила там дурниць. Штибу «не люди вирішують, а президенти». Вона стверджувала, що не має достатньо розуму, аби орієнтуватися в політиці, бо вона дєвочка. 

«З 24 числа все обнулилося. З 24 лютого все стало зовсім іншим, все стало занадто однозначним. Ми всі зрозуміли, що це — війна. Це війна між нашими країнами. І всі розумні люди розуміли, що Росія напала, російське керівництво дало команду напасти на Україну. Немає тут інших означень. Ніхто не захищався. Чому це відбулося? Як це могло відбутися? І за що взагалі нам все це? Зрозуміти складно».

Ясна річ, інтерв’ю розійшлося на меми, а співачку почали звинувачувати в сидінні на двох стільцях. Але вона не покинула спроб прориватися далі і дала інтерв’ю Раміні, з якого теж дуже довго потішалися. Зовсім недавно Лобода анонсувала концерт у Києві, на якому збирала б гроші для Охматдиту, але, як з’ясувалося, в лікарні нічого про це не знали. Виступ скасували. І ось зараз маємо чергову катавасію. 

Як Світлані складно зрозуміти, чому зненацька почалася війна 24 лютого, так іншим людям не вдається втямити: чому співачка настільки безграмотно вибудовує комунікацію? Адже мало того, що у скандали вона потрапляє вже вкотре, то ще й журналісти, блогери та просто користувачі соцмереж зробили аналітику її дій настільки детально та популярно, що людям з комунікаційного відділу (якщо він, звісно, є) просто лишилося зібрати всі ці думки і їх прочитати. А потім скласти дві колонки з тезами: що ми робимо неправильно і як робити правильно. 

Повторюся, навіть не треба думати та щось вигадувати — усе вже десять разів зроблено за вас. Натомість ми спостерігаємо черговий «фейспалм». Як так можна — просто якась загадка. Та лише на перший погляд. Вчергове напишу, що вітчизняний шоубізнес дуже страждає від браку хороших кризових піар-менеджерів, які працювали б з розрахунку, що публіка не тупа і все розуміє. А отже, діяти потрібно значно розумніше. Та якось воно не виходить, коли поняття зеленого не маєш, що в тому суспільстві відбувається і чому це всі знову невдоволені. Співачка та її команда, схоже, не бажають сприймати критичні погляди серйозно і вважають їх із розряду haters gonna hate: просто недоброзичливці, які ненавидять нещасну Світлану нізащо.

Ці люди й досі перебувають у контексті, який абсолютно не збігається з теперішнім українським. Це світ, в якому позиція чи дії людини обов’язково або продиктовані злими намірами, або робляться за гроші. І все це Лобода транслює далеко не вперше, адже свій виїзд до Росії вона завжди пояснювала тим, що на Батьківщині на неї нападають проплачені люди. Точно те саме говорить і Ані Лорак. Напевне, Володимир Путін у відповідь на це сказав би: «Говоришь на меня — переводишь на себя». Світлана, сама того не бажаючи, раз по раз проговорюється, що сприймає світ великою мірою як місце, де все купується та продається. 

Власне, усі її дії після повномасштабного вторгнення і були побудовані на цьому принципі: подивіться, скільки я грошей витрачаю на допомогу. І це буде діяти на людей зі схожим світоглядом, які вважають, що у такий спосіб можна відкупитися за усе. Але, як бачимо, їх не так багато і на ситуацію вони не впливають. У решти ж ці намагання всіх купити викликають ще більше негативу. Сергій Стерненко напередодні опублікував допис про те, як Лобода прийшла до військових у реабілітаційний центр:

«У один з реабілітаційних центрів її привели до військових (!), бо Лободі треба якось відбілювати репутацію. Представили як "дуже відому волонтерку". 

Військові шоковані і просили це поширити. 

Це центр медико-психологічної реабілітації для учасників АТО у Києві. 

Лобода ще буде багато лізти і до військових, і до командування ЗСУ, щоб тільки показати, як вона гарно перевзулась».

Вочевидь, треба констатувати, що ситуація у нашої Світлани — зовсім нікудишня. Так, її наполегливості можна лише позаздрити. Попри невдачі, осуд, скасування концертів, кпини та вкрай темну смугу в кар’єрі, вона вперто встає, даруйте, з колін і робить чергові спроби досягти мети. Так вона, в принципі, працювала завжди. І тому досягла успіху. Саме через це її виправдання про маленьких людей, які нічого не можуть вдіяти, мають настільки безглуздий та лицемірний вигляд. Проте є популярний вислів: «недоумство і відвага».

Цілеспрямованість дає свої результати лише тоді, коли людина робить правильні кроки. В іншому разі все перетворюється на цирк, який до певного часу може і розважати публіку, але зрештою стає чимось дуже не смішним та жалюгідним.

(ОНОВЛЕНО)

Через більш ніж добу після цієї катавасії співачка записала відео, в якому вибачається перед Дариною. Перша третина звернення – розповіді про те, як вона допомагає військовим. Далі Світлана твердить, що більше не вважає акцію проплаченою, а сказала це, бо розхилювалася перед виступом. «Я хочу вибачитися перед Дариною та її батьками. Я нікого не хотіла образити – таких цілей і намірів в мене точно не було. Я намагалася якось розрядити обстановку і невдало пожартувала – перепрошую за це». 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений LOBODA (@lobodaofficial)



Фото: В'ячеслав Мавричев / Суспільне Харків




«Medialife»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
314 дн. тому
Є така категорія людей - "небздуни". Це якраз і є - "слабоумие и отвага". Недоумкуватість, помножена на рішучість. Лобода - типовий небздун. А скільки ще таких потворних кумирів?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 664
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 149
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 490
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 146
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 408
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
499
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду