Бомба чи чергова історія про ідеального та нудного героя? У столиці презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш»

Бомба чи чергова історія про ідеального та нудного героя? У столиці презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш»

Днями в мистецько-гастрономічному просторі «Остання Барикада» презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш». Режисер Олесь Санін, оператор Сергій Михальчук, актори Дмитро Вівчарюк і Олег Шульга, які виконали ролі опришків, розповіли про очікування від прокату.
Бомба чи чергова історія про ідеального та нудного героя? У столиці презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш»
Бомба чи чергова історія про ідеального та нудного героя? У столиці презентували фінальний трейлер стрічки «Довбуш»
17 Лип 2023
0
1923

Олесь Санін насамперед пояснив, чому для прем’єри обрали саме 24 серпня, — це день смерті Олекси Довбуша. Режисер бачить це так: «день, коли Довбуш став безсмертним, день, коли його історія почала надихати інших». 

Хвилинка історії: саме з 23 на 24 серпня Олекса отримав поранення в плече, а товариші покинули свого отамана та втекли. Довбуш не зміг рухатися далі, а тому до ранку стік кров’ю через не надану своєчасно медичну допомогу.

Взагалі, постать Довбуша є доволі неоднозначною в українській історії. Так, його часто порівнюють із Робіном Гудом, буцімто характер його діянь був схожим: відбирати в заможних і роздавати бідним. Однак часто історики радять не робити з нього позитивного персонажа. Наприклад, професор Мирослав Волощук пише ось що: 

«Неймовірна фізична сила самого Олекси Довбуша, задокументована джерелами, його добре знання гір, вміння переховуватися від переслідувань з одного боку, а з іншого — спроможність під прикриттям ідеї нібито справедливого покарання пригноблювачів селян (тут не йдеться лише про шляхту) привласнювати їхнє майно, відчуття певної заможності (на рівні добре їсти та добре пити) та непокараності швидко перетворили опришка на легенду». 

Творці ж фільму називають його «втіленням архетипу українця із почуттям власної гідності, українця, що не є войовничим за своєю природою і мріє про вільне, мирне та щасливе життя на своїй землі. І коли вороги зазіхнули на його свободу, він готовий пожертвувати усім та зі зброєю в руках захистити свою, свого народу і свою любов». 

Автори українських патріотичних фільмів часто уникають неоднозначності головних героїв, особливо якщо це історичні персонажі. Намагання приховати усе негативне з їхньої біографії зазвичай грає злий жарт — персонаж просто стає нецікавим. Чи буде так із «Довбушем» — можна буде говорити лише після перегляду. Але трейлер, схоже, обіцяє нам саме такий варіант. Також він уже точно обіцяє видовищний, героїчний фільм, костюмовану історичну драму, на яку є великий попит у глядачів.

 

Олесь Санін зауважив, що саме любовна лінія стала основною у фільмі, адже ніяка зброя, трюки та щось інше не замінять найголовнішого — мети, заради якої це все робиться. Прикро, що на презентації ми не побачили виконавців головних ролей — Сергія Стрельникова (Довбуша) та Дар’ю Плахтій (Марічку), які могли б значно більше розповісти про стосунки персонажів.

До речі, таймінг стрічки скоротився до стандартних двох годин із запланованих двох сорока. Олесь Санін іронічно пояснив це тим, що «не хоче, щоб боліла дупа дивитися на мою творчість»

Своїми враженнями від зйомок у фільмі поділилися актори, які зіграли опришків.

Один із них — Дмитро Вівчарюк:  «Опришки — це прототипи сучасних воїнів, які відстоювали свою землю, свою свободу, свою любов, братерство. Роки минають, а історія циклічна… кіно про це і є….. Я намагався зробити так, аби було цікаво, сподіваюся, і вам буде цікаво»

Сподіваємось. Небагатослівно, звичайно, але побачимо, як виконавець переважно комедійних ролей зможе втілити образ серйозного та войовничого персонажа Забо на екрані.

Актор Олег Шульга, який нині служить у лавах ЗСУ, без зайвої сором’язливості зазначив, що цей фільм стане «бомбою»:

«Це, на мою думку, фільм-мотиватор, який комусь допоможе зрозуміти, а комусь навіть допоможе  зробити перший крок, когось змусить усе переоцінити. У мене відчуття, що це буде “бомба”. Я точно знаю, чого катастрофічно, як повітря, не вистачає там, де безпосередньо ллється кров, — це кіно піде як в суху землю».

Команда «Довбуша» планує максимально масштабувати покази. Вже зовсім скоро вони вирушать у промотур найбільшими містами нашої країни. Але найголовнішою метою творці бачать для себе можливість презентувати стрічку для наших воїнів.

Санін зазначив: «Я сподіваюсь, що це кіно буде надихати тих, хто своїм життям і кров’ю платить за нашу незалежність. У них є тил, про них знають, піклуються… Нехай це допомагає нам тримати оборону і відвоювати власну землю, як це колись зробив Олекса Довбуш разом зі своїми побратимами».

Ну і останнє. «Довбуш» уже давно присутній мало не в кожному списку найбільш очікуваних вітчизняних стрічок. Проте фінальний трейлер за чотири дні подивилося всього 11 тисяч користувачів ютубу. Отже, чекаємо на результати прокату. 

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

«Medialife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Самі військові називають цей фільм мотиваційним. Ми ж в «Антоніні» вважаємо його ще одним виявом крутості рекламних якостей бригади.
02 Трав 2024 15:00
1 946
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми позбирали реакцію соцмереж на зміни в зовнішності актора Раяна Гослінга і плануємо її проаналізувати. Тому що ми не гірші за британських учених.
01 Трав 2024 19:20
651
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
8 841
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 786
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
948
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 971
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду