Бодишеймінг — це огидно. Медійники висловилися щодо некоректних закидів на адресу Лесі Гасиджак

Бодишеймінг — це огидно. Медійники висловилися щодо некоректних закидів на адресу Лесі Гасиджак

Досить часто можна почути фразу: «Я за адекватну критику, але проти тупого хейту». Нерідко ці поняття змішуються, і люди ображаються навіть на доволі конструктивні закиди, називаючи їх «цькуванням». Проте є випадки, коли перетин червоних ліній абсолютно очевидний.
Бодишеймінг — це огидно. Медійники висловилися щодо некоректних закидів на адресу Лесі Гасиджак
Бодишеймінг — це огидно. Медійники висловилися щодо некоректних закидів на адресу Лесі Гасиджак
26 Лип 2023
0
6037

Так сталося з виконувачкою обов’язків директора музею Голодомору Лесею Гасиджак. Нагадаю, скандал навколо нього почався після того, як стало відомо, що на його добудову виділять 573 мільйони гривень. Це був один із факторів, який спричинив ще більш глобальну дискусію про те, чи варто нині фінансувати будь-що, крім потреб військових. Щоправда, не надто зрозуміло, як тоді взагалі існувати, якщо все до копійки йтиме «на дрони». Про важливість добудови музею Голодомору пані Леся розповіла в інтерв’ю «УП Культура»:

«Через місяць ми будемо святкувати 32-у річницю здобуття незалежності України. Всі ці роки культура фінансувалася за залишковим принципом. Витрачалися гроші на що завгодно, бо в першу чергу люди хочуть наїстися. І оця "ковбасна психологія" у більшості українців збереглася. І, на жаль, навіть обстріли російськими ракетами не змінюють психологію українців. Ось нещодавній ролик з молодим чоловіком у Харкові, який іде і слухає російську музику, говорить російською і каже, що йому байдуже. І те, що половини Харкова вже нема, він розбомблений російськими ракетами, на нього не впливає. Така людина буде завжди говорити про те, що краще б зробили щось інше, але не вкладали гроші в культуру».

Катавасія на цю тему триває досі, і схоже, дехто в ній направду пустився берега. У соцмережах з’явилося кілька дописів, автори яких наголошували на вазі Лесі Гасиджак із дикими аргументами, що директорка музею Голодомору повинна мати скромніші параметри. Таких дописів і коментарів було доволі багато, проте найбільше відзначився Клим Братківський. Іронічно, що він — юрист. Буквально годину тому Клим закрив свій профіль. Але стосовно Лесі Гасиджак він зробив кілька дописів, які подарували йому момент слави, адже раніше профіль Братківського практично нікого не цікавив. Нині ж на нього звалилася ціла лавина обурення за ось ці рефлексії:


Особисто моя стрічка у фейсбуці сьогодні на відсотків 90 складається з постів на підтримку Гасиджак. Часто колеги-медійники діляться і своїм неприємним досвідом. Наприклад, Данило Мокрик розповідає, що сам стикався зі схожими коментарями з приводу ваги:

«Декілька місяців тому нечисленні, але спостережливі коментатори почали в коментарях в ютубі ділитися своїми зауваженнями про те, що "Мокрик поправився". В стилі "Добре, мабуть, Мокрику живеться після зміни роботи, от які щічки собі наїв".
Спостереження — об'єктивно правильне: останнім часом моє обличчя дійсно стало виразно повнішим, ніж було до того.
От тільки причина цього в тому, що вже з 9 місяців я приймаю кортикостероїди у зв'язку із досить серйозними проблемами з легенями (так, наслідки ковіду). Набряк обличчя — доволі поширена "побічка" кортикостероїдів».

Журналістка та медіаконсультантка Марина Данилюк-Ярмолаєва отримує коментарі на тему ваги регулярно. У стилі «чого це ти така худа?»:

«Коли я періодично читаю коментарі під своїми відео, там є поради "треба поправитись хоча би кілограм на 10". Коментарі знавців (насправді ні) типажів жіночої краси у Україні: "Хіба ж ви справжня українська жінка, у вас нема повної пазухи!". Жарти на рівні 95 Кварталу: "треба їсти більше борщу із салом" і "Богдан забрав їжу у Марини". Із недавніх порад: "Треба пофарбуватися у брюнетку — скинете 5-7 років". Хоча що там скидати від молодого віку і нащо — я не розумію».

Комунікаційниця Тетяна Власова нагадала всім кілька простих правил:

«1. Нікого взагалі не повинна турбувати чужа зовнішність. Дбайте про свою, якщо це для вас важливо.
2. Людина може бути товстою, може бути худою, може бути якою завгодно. Це її справа. Не ваша.
3. Цькувати людину за зовнішність — це дно. Висміювати чужу вагу — це дно. Той, хто це робить, — кончений *банат».

Комунікаційниця Наталка Макогон припустила, що причиною такого бодишеймінгу може бути діяльність Гасиджак. Сподіваюся, СБУ тут ні до чого — занадто високий рівень трешу. 

«Це просто якесь днище, — пише Наталка Макогон, — не маю інакших слів, бо знаю Лесю як потужного, кваліфікованого фахівця в цій важкій сторінці нашої історії. Людину, яка досліджує і робить все, щоб відкрити деталі Голодомору в Україні.
Я не прихильниця якихось конспірологічних історій, але весь цей дикунський шейм почався після того, як Леся заявила, що СБУ не дає ознайомитися з дослідженням про кількість жертв Голодомору».

Шефредакторка «Громадського радіо» Тетяна Трощинська зауважила, що крім самого бодишеймінгу побачила в цій ситуації ще кілька неприємних моментів:

«Це справді найогидніше з того, що я бачу у фб за останній, напевне, рік.
Або й більше.
І булінг за зовнішність, чи колір очей, чи вагу, чи вік, чи ще щось подібне.
І те, що люди, які плутають Голодомор і Бабин Яр, вважають, що мають право розкривати рота про будь-що.
І люди, які не вміють користуватися мозком або хоча б гуглом, і плутають прізвища директорок музею Голодомору в різні періоди, не стидаються щось писати публічно.
Інтелектуальне убозтво і людська ницість».

Від себе додам, що випадки, коли людей критикують за їхню зовнішність, а не за вчинки або професійні якості, у нас доволі поширені. Як і в усьому світі. І це чудово, що це викликає такий шквал обурення. Нагадаю, зовсім недавно співачка Оля Полякова погрожувала подати до суду на видання «Главред», автор якого написав матеріал із заголовком «Полякова показала сильно розповнілу доньку і змусила її тренуватися». Згодом матеріал прибрали. Це була стаття про відео, яке Полякова запостила в інстаграмі. І їй довелося записувати ціле гнівне звернення не лише до журналістів, а й до коментаторів, які у величезній кількості прийшли повідомити, що у Маші Полякової «щось не так із ногами». Хоча особисто я не зрозуміла, що саме не так. 

Те саме стосується, наприклад, Євгена Кошового та Олександра Пікалова, які нині ведуть програму «Байрактар News». Я написала на цей «високошедевральний» проєкт кілька оглядів і вважаю, що це дуже, дуже погано зроблено. Проте щоразу в коментарях з'являлися люди, які насміхалися із «наїджених пачок» ведучих. Наче вони є ознакою нечесного життя і що ж це робиться під час війни. Найголовніше, що коментарі про зовнішність з'являються тоді, коли людина нічого розумнішого написати не може. Це стосується одягу, зачісок, макіяжу і ще багато чого. Нагадаю, недавно я писала про поради, які дають українським жінкам редактори деяких «модних» рубрик: що і в якому віці не можна носити. Хочеться вірити, що ми від цієї маячні будемо відходити все далі і далі. 

«MediaLife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 400
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 120
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 469
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 144
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 401
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
496
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду