На Венеційсьому фестивалі покажуть «Тіні забутих предків». І стрічку Романа Полянського із сином Добронравова зі «Сватів»

На Венеційсьому фестивалі покажуть «Тіні забутих предків». І стрічку Романа Полянського із сином Добронравова зі «Сватів»

І він – не єдиний росіянин у цьому фільмі.
На Венеційсьому фестивалі покажуть «Тіні забутих предків». І стрічку Романа Полянського із сином Добронравова зі «Сватів»
На Венеційсьому фестивалі покажуть «Тіні забутих предків». І стрічку Романа Полянського із сином Добронравова зі «Сватів»
27 Лип 2023
0
2755

Але дивуватися вже, напевне, не варто. Попередні великі кінофестивалі нам показали, що з росіянами мати справи — не просто не зашкварно, а й цілком прийнятно. Канни, нагадаю, відкривала «Жанна Дюбарі», одним із продюсерів якої був росіянин Костянтин Йолкін. Також активно продавали фільми для російського ринку. Власне, як і на Берлінале.  

Але спочатку — про хороше. «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова показуватимуть у програмі Venice Classics. Це буде реставрована версія. Ініціатор показу — кінокритик Андрій Алферов, якого нещодавно керівництво Держкіно хотіло призначити гендиректором «Довженко-Центру». Ось що він пише в себе у фейсбуці:

«"Тіні забутих предків" ніколи не мали свого фестивалю класу "А". Мар-дель Плато, Салоніки та навіть римський — це все фестивалі не для новаторського шедевра Параджанова, який міг претендувати на Канни чи Берлін з Мострою. Але радянські реаліі та ексцентричний характер творця позбавили фільм такого шансу.

Нарешті історичну помилку виправлено. На ювілейному Венеційському фестивалі — найстарішому у світі кінофорумі (з якого взагалі пішла кінофестивальна культура), відбудеться прем'єра реставрованої версії “Тіней забутих предків”. Сергій Параджанов представлятиме інтереси України й світу в програмі Venice Classics».

Нагадаю, «Тіні забутих предків» очолює список найкращих українських фільмів в історії кіно. Таке опитування серед кінокритиків та кіножурналістів провів «Довженко-Центр» у 2021 році. Також у Венеції покажуть іншу українську стрічку «Назавжди-назавжди» Анни Бурячкової. Це історія про підлітків, складний вік яких доповнюється ще і складними історичними обставинами — 90-ми роками. 

Ну а що ж до чергових росіян, то ситуація така. Скандальний Роман Полянський привезе свій новий фільм «Палац», який розповідає про підготовку до Нового року в розкішному швейцарському готелі. Серед акторів — Міккі Рурк, Фанні Ардан та Олівер Мазуччі. А також — цілий список їхніх російських колег. 

Найяскравіший — Віктор Добронравов, син Федора Добронравова, який грав Івана Будька у «Сватах». Нині він підтримав війну Росії проти України та відвідував поранених військових.

До цього він схвалив окупацію Криму. Та попри це серіал із ним продовжував транслюватися на телеканалі «1+1», а останній сезон вийшов усього за два місяці до повномасштабної війни. Зважаючи на це, претензії до Полянського та керівників Венеційського кінофестивалю нам висловлювати стає важче. У нас цілий міністр культури та інформполітики заступався за Добронравова-старшого, чому тоді комусь у фільмі не можна зняти молодшого?

Віктор в інтерв’ю про війну висловлювався доволі специфічно, трішки в жанрі стендап-комедії. Наприклад, «Країна, в якій 30 відсотків населення має туалет на вулиці, таку країну санкціями не налякати. Вони не розуміють, з ким зв’язалися». 

Також він вважає упереджене ставлення до росіян у світі несправедливим. А заклики «не мовчати» — дешевим популізмом. 

«Все, що відбувається зараз, викликає у мене презирство… Мені не соромно, що я росіянин. Я зараз гордий. Все мине. Потрібно бути добрішими. Всередині боляче від несправедливості. Чому я повинен мати якусь точку зору стосовно цього? Я — людина, яка не займається політикою і просто хоче їсти. Чому великий диригент повинен давати оцінку, чому повинні скасовувати концерти?». 

Також у фільмі Полянського публіка побачить Ксенію Раппопорт, Олександра Петрова, Антона Пампушного, Данила Котова, Марину Страхову. Фільми з Петровим, профінансовані Фондом кіно, продовжують виходити в російський прокат. Прикметно, що Ксенія Раппопорт колись зіграла колишню українську секс-працівницю Ірину у фільмі Джузеппе Торнаторе «Незнайомка». 

Також на Венеційському фестивалі покажуть новий фільм Вуді Аллена «Щасливий випадок», права на показ якого в Росії продали ще в лютому на Берлінале. 

«MediaLife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Самі військові називають цей фільм мотиваційним. Ми ж в «Антоніні» вважаємо його ще одним виявом крутості рекламних якостей бригади.
02 Трав 2024 15:00
1 378
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми позбирали реакцію соцмереж на зміни в зовнішності актора Раяна Гослінга і плануємо її проаналізувати. Тому що ми не гірші за британських учених.
01 Трав 2024 19:20
568
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
8 817
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 767
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
942
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 967
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду