Ще один проєкт про висміювання росіян. На ICTV2 запустили інформаційно-сатиричний журнал «Шкварка»

Ще один проєкт про висміювання росіян. На ICTV2 запустили інформаційно-сатиричний журнал «Шкварка»

Перший випуск нового гумористичного шоу вийшов 4 вересня о 9-ій вечора. Розбираємося, чи було щось смішне.
Ще один проєкт про висміювання росіян. На ICTV2 запустили інформаційно-сатиричний журнал «Шкварка»
Ще один проєкт про висміювання росіян. На ICTV2 запустили інформаційно-сатиричний журнал «Шкварка»
7 Вер 2023
0
1075

Взагалі, у нас на телебаченні зі смішним трохи сумно, тому особисто я щоразу налаштовуюся на страждання. Бувають такі шоу, що навіть не втямиш: це щойно жарт був чи ні? Не будемо вказувати пальцями на «Байрактар news» та «Дизель шоу». Нові випуски останнього, до речі, вже в ефірі і на ICTV хваляться хорошими показниками. Нічого не вдієш — доведеться дивитися.

Ну а зараз — про «Шкварку». Ось як проєкт позиціонує канал:

«Гумор завжди був візитівкою українців, і війна підкреслила його терапевтичні властивості. З будь-якої події українці навчилися робити меми — висміювати ворога, підтримувати одне одного морально та наголошувати на заслугах наших захисників. У випусках "Шкварки" зібрали головні народні жарти від непереможних українців, щоб разом посміятися і дати відповідь ворогу вибухом гучного сміху».

Ну, вибух, скажу вам, ще той. Приклади жартів, звісно, будуть. Ще в анонсі глядачам повідомляють, що «ми — світові чемпіони з самоіронії», але в самому випуску — жодних кпинів над нашими реаліями не було. Можливо, будуть у наступних серіях, але перший випуск практично весь складався з висміювання росіян. Навколо таких програм існує певна дискусія. Хтось каже, що вони дуже підтримують психіку українців, адже ворога завжди треба висміювати. Та є й думки про те, що його й недооцінювати не варто, будуючи в голові лише образ тупих чмобіків. 

Не скажу нічого оригінального — такий принцип став страшенно популярним ще на початку повномасштабного вторгнення й досі не втрачає своїх позицій. Що абсолютно зрозуміло. Перед авторами таких проєктів стоїть не таке вже й складне завдання — познаходити різних відео з ідіотизмом, який твориться в Росії, та якось мінімально його прокоментувати. І це працюватиме. Ось анонс. За ним стилістика та настрій шоу цілком зрозумілі. 

«Шкварка» — це 45 хвилин, упродовж яких нам показують ось такі відео, деякі з них обговорили вже дуже давно. Приміром, дарування шуб чи пельменів дружинам російських військових, яким уже ніколи не судилося повернутися додому.

Усе це коментує ведучий і, як на мене, робить це дуже навіть непогано, якщо порівнювати зі схожими форматами. Тобто це не суцільні кривляння дурнуватим голосом, а, не побоюся цього слова, акторська гра. 

Що ж до тексту, то він будується на принципі, який я описала вище. Тобто це не якісь гострі жарти — взагалі нічого несподіваного, вас тут не збираються дивувати. Глядачі переважно чують якусь компіляцію з наших стандартних глузувань з «другої армії світу», які випробувані часом і аудиторії повинні сподобатися просто тому, що знайомі. Ну ось, велику частину програми автори присвятили дивам та винаходам російської техніки. Показують ось таку штуку: 

Коментар наступний: «Син пральної машини і тостера "Буран 9". Дев’ятка у назві — на честь зламаних деталей». 

Далі черга ось такого винаходу, який призначений підбирати поранених росіян з поля бою. 

«І це правильно, бо останній шлях орка має бути довгим і болісним», — твердить ведучий.  

Далі ми бачимо дрона «Добриню». «Він зроблений на 75 відсотків із радянських матеріалів, тобто з лайна та палок. А на 25 відсотків — зі сподівань, що воно не розвалиться».

Потім глядачі повинні сміятися з відео, на якому солдат бідкається, що мусить у 2023 році крутити в себе на ногах онучі. Тим часом ведучий коментує так: «У русні немає аналогів Житомирської фабрики шкарпеток, проте є вірність традиціям. Саме тому чмобікам в РФ повидавали портянки і кирзові чоботи. Ну, в такому обмундируванні одна дорога — в чорнозем. І ми не про садівництво картоплі навесні».

Також нам показують електричний УАЗ «буханку» із салоном по-багатому, з хохломою і телевізором.

Згадують автівку Lada Vesta Aura, яка тріумфально не завелася під прицілами камер, і роботизованого пса.

«Працює ця псіна на бояришнику, зрозуміло. А прототипом для неї послужив звичайний росіянець. Подейкують, що цей прототип уже намагався придбать Олексій Панін».

Автори називають ці недолугі розробки різними фразами типу «табурєтка з колесами», «відро з болтами», «тазік» чи «труна на колесах». У принципі, на таких порівняннях багато в чому і тримається гумор «Шкварки». Далі в шоу висміюються різні росіяни, які типу як займаються бойовими мистецтвами, наприклад пропагандист Володимир Соловйов, якого називають «містером Млявим Кулаком». 

Демонструють, як Путін малює якусь істоту, і називають цей стиль «маразматизмом».

Що ж до українських реалій, то їм присвячені лише останні хвилини програми. Це кадри з військовими і тваринками, яких вони прихистили. 

Ось таке шоу. Потенціал — чудовий, завжди буде з чого робити свої випуски. Адже в мережі повно матеріалу, який смішить сам по собі і часто навіть коментарі не потрібні. Ось як робили на ютуб-каналі Ukrainer у проєкті «Меми війни», який, напевне, є у них найпопулярнішим. 

Проте саме для телевізійного показу, звісно, потрібен супровід ведучого. Навіть найбільш невибагливий текст сприйматиметься глядачами добре. Але в цій ситуації радує, що в нашому інфопросторі є досить багато і, головне, різних шоу, які будуються на висміюванні росіян. І кожен зможе знайти собі своє. Напевне, найбільш цікавим і добре зробленим варіантом є випуски на «Телебаченні Торонто». 






 

«Медіа Лайф»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як телешоу «Холостяк», якому багато хто закидає, що воно не на часі, позбавитися хейту і стати доречним? Відповідь – у повітрі: зробити наступним Холостяком ветерана.
19 Квіт 2024 15:30
974
Марина Крижня
«Антоніна»
Перевтілення Мірошниченка та Арзуманяна нам обіцяють уже цієї п'ятниці, тобто 12 квітня. У цьому випуску команди-учасниці покажуть театральні номери та заспівають пісень із запрошеними гостями.
11 Квіт 2024 21:45
205
Катерина Городнича
«Антоніна»
Класична історія. Можна роками працювати ведучою на телебаченні, але по-справжньому прославитись за одну хвилину.
11 Квіт 2024 14:00
3 729
Катерина Городнича
«Антоніна»
У часи цифрових платформ та ютубу магія телебачення все одно працює досі. Бажання глядача бути хоч якось дотичним до залаштунків дає можливість телевізійникам інколи зробити собі кава-брейк і делегувати роботу фанатам.
10 Квіт 2024 09:00
394
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Як сталося, що після розквіту української музики у 90-х наші артисти почали творити російською та орієнтуватися на той ринок? Цього разу автори фільму «Русифікація в стилі поп» запросили розібратися у питанні не лише тих, хто працює в музичній сфері.
03 Квіт 2024 13:30
2 863
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду