Микола Чернотицький заявив, що Суспільному пропонували джинсу проти можливої очільниці Мінкульту Юлії Федів

Микола Чернотицький заявив, що Суспільному пропонували джинсу проти можливої очільниці Мінкульту Юлії Федів

Про це голова правління Суспільного мовлення написав у своєму фейсбуку, долучивши скрини листування.
Микола Чернотицький заявив, що Суспільному пропонували джинсу проти можливої очільниці Мінкульту Юлії Федів
Микола Чернотицький заявив, що Суспільному пропонували джинсу проти можливої очільниці Мінкульту Юлії Федів
12 Вер 2023
0
5504

Нещодавно культурну спільноту збурили чутки про те, що Мінкульт може очолити Юлія Федів. Хвилювання пов'язані з тим, що ця інформація для багатьох видалася аж занадто позитивною. Адже Федів, з одного боку, була у вішлісті кандидатур на цю посаду, але водночас й у списку культурних менеджерів з хорошою репутацією, які не будуть її псувати роботою в цьому міністерстві. Менше з тим, товариство зачаїлося і чекало. А раптом правда?

Але пан Чернотицький, схоже, нагнав усім песимістичного настрою. Він виклав у фейсбук листування з пропозицією зробити замовний матеріал проти Юлії Федів:

«Дивні люди. Я думав, що питання розміщення "джинси" вже давно закрите, але ні. От людина написала працівнику Суспільного Мовлення таку прекрасну пропозицію.
Суспільне не толерує таке і я вважаю, що це має стати публічним. Такі "пропозиції" неприпустимі для нас. І дуже хочеться, щоб це стало неприпустимим для жодного медіа».
Влада Цуркан, яка пропонувала зняти «джинсу», оперативно позакривала свої профілі на фейсбуку та в інстаграмі. Вона журналістка, працювала на телеканалі «Дом» до квітня цього року. А нині ж, ось, представляє інтереси одного з працівників Українського культурного фонду. 
Пані Цуркан бідкається, що в УКФ «занепокоєні, що Міністерство культури може очолити колишня виконавча директорка УКФ Юлія Федів. На ній висить НЕ закрите кримінальне провадження за нецільове використання коштів інституційних грантів. Колишні колеги Федів готові співпрацювати зі ЗМІ та надати особисті свідчення про нецільове використання коштів інституційних грантів. 
Також вони готові надати висновок державних аудиторів та збережені документи з прокуратури щодо кримінального провадження. Буду вдячна за зворотний зв'язок, якщо Вас це зацікавить. Звісно, за висвітлення цього інфоприводу готові віддячити матеріально.
По факту, в матеріалі треба просто нагадати українцям про діяльність Юлії Федів. І змусити задуматися, чи варто їй давати крісло міністерки замість лави підсудних. Буду дуже вдячна за зворотній відгук!». 
Ну що ж, раз українцям треба нагадати про діяльність Юлії Федів, то особисто я зараз зроблю це абсолютно безкоштовно. Бо, як казав колись хтось із колег, «ми чесні, але непідкупні».
Отже, на початку 2018 року Федів стає виконавчою директоркою УКФ, новоствореної інституції, яка на конкурсній основі видає гранти на мистецькі проєкти. На цій посаді вона не втрапила в жоден хоч сяк-так помітний скандал і за свою роботу отримувала переважно позитивні відгуки. За її керівництва УКФ перетворився на молоду, але доволі помітну установу, завдяки якій ми отримали безліч, даруйте, культурного продукту: від вистав до музики. 
У 2021 році Федів знову претендує на посаду виконавчої директорки, подавши свою кандидатуру на конкурс. Її називали ймовірною переможницею, а в декого навіть не було сумнівів. Проте раптово вона шокує спільноту заявою, що передумала:
«Я вирішила не брати участі в конкурсі на посаду виконавчого директора УКФ. Позаду — три роки побудови одного з перших державних фондів. Створювати інституцію з нуля — це надзвичайний досвід. Ми будували УКФ на цінностях належного врядування, відкритості та довіри, і це об‘єднало команду, відгукнулося спільноті та принесло свій результат… Я щиро вдячна кожній і кожному з вас. Без вашого професіоналізму, чесності та самовідданості наш результат був би неможливим».
Імовірною причиною тоді називали звинувачення такої собі Спілки концертної індустрії України, яка всього через місяць після свого створення звинуватила Федів у тому, що кілька проєктів, які отримали фінансову підтримку, мають інші КВЕДи з тими, які вказані у грантових заявках. Претензії були також і до інших неточностей. Спілка звернулася до ДАСУ та НАБУ на наступний день після завершення прийому документів на конкурс УКФ. Згодом проти Федів відкрили кримінальне провадження.
УКФ з того часу яскраво відзначався хіба скандалами. Фактично одна з найбільш ефективних інституцій нині перебуває у напівмертвому стані.  
Ось така цікава історія. Нині діячі культури підписують листа на підтримку призначення Юлії Федів на посаду очільниці Міністерства культури та інформаційної політики. А ми з вами будемо обов'язково стежити за цим дивовижним серіалом. 
Найімовірніше, такі пропозиції надсилали і в інші медіа. Навіть якщо хтось і погодився, то після скандалу мусить відмовитися. Усе завдяки тому, що пан Чернотицький оприлюднив це листування. Незатерте ім'я журналістки, можливо, стане пересторогою для тих, хто захоче в майбутньому пропонувати журналістам мочити когось за гроші.  
Ну а серіал у нас справді детективний. Хто ж так не любить Юлію Федів? Що за загадковий працівник УКФ? Режисер «Слуги народу» та «Моєї прекрасної няні» Олексій Кірющенко (громадянин Росії, між іншим)? Поет Юрій Рибчинський? Чи, може, директор ГО «Українська оперна спілка» Олександр Сусленський? Або, напевне, як у класичному детективі — садівник. 
Стежимо з великою цікавістю.

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
1 748
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 086
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 440
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 141
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 395
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
494
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду