Римма Зюбіна про зйомки у фільмі «Юрик»: «Я прошу кожного, кому я зробила боляче, простити мені»

Римма Зюбіна про зйомки у фільмі «Юрик»: «Я прошу кожного, кому я зробила боляче, простити мені»

Акторка написала допис у фейсбуку, в якому пояснила, чому знялася в цій скандальній стрічці.
Римма Зюбіна про зйомки у фільмі «Юрик»: «Я прошу кожного, кому я зробила боляче, простити мені»
Римма Зюбіна про зйомки у фільмі «Юрик»: «Я прошу кожного, кому я зробила боляче, простити мені»
13 Вер 2023
0
19392

Нагадаю про «Юрика». Це фільм про хлопчика, який виїздить з окупованого Маріуполя і через всю Україну прямує до кордону, щоби зустрітися з естонськими родичами. Цю історію показали в ефірі телеканалу СТБ, виклали на ютубі й на обох платформах отримали успіх. Який, утім, тривав не так довго, бо стрічку подивилося багато маріупольців і вона їм, м'яко кажучи, не сподобалася. Здебільшого через абсолютно недостовірний показ побутових умов, який формує враження, що в окупації було не так уже й погано. Якщо ви встигли забути цей скандал — ось тут можна собі нагадати. 

Бабусю головного героя Юрика зіграла Римма Зюбіна, яка, зізнаюся, особисто для мене в цьому фільмі була наче з іншої реальності — акторка має дуже хорошу репутацію і не має звички потрапляти у скандали. Вона була однією з тих, хто відмовився зніматися у спільних із Росією проєктах ще на початку війни. У своєму дописі Зюбіна просить пробачення в тих, кому ця стрічка зробила боляче:

«Я, яка завжди наголошую на відповідальності актора за все, що він транслює зі сцени й екрана, жодним чином, ані намірами, ані думками не намагалася принизити, розтоптати, знищити пам’ять, знецінити все, що пережили маріупольці.
Не дивлячись на те, що у мене було лише 2 знімальних дні в проєкті "Юрик", я усвідомлюю свою відповідальність, бо є частиною команди.
У мене не було підстав не довіряти режисеру і продакшену, бо з "Основафільм" раніше була співпраця, і ми зняли, на мій погляд, важливий проєкт».

Римма Зюбіна пише, що отримала текст своїх сцен, зробила самопроби і одержала роль. Вона, знову ж таки не знімаючи із себе відповідальності, описує проблему залежності акторів, які зазвичай не можуть впливати ані на процес знімання, ані на результат. 

 «Ні, я не рабиня, і зніматися мене ніхто не змушував, — пише Римма Зюбіна.

 Мої колеги знають, що я завжди на майданчику висловлюю свої пропозиції щодо сценарію, хоча за контрактом нам не можна змінювати текст.

Я висловлюю своє бачення, щодо правди в кадрі, хоча це теж прописано — "актор не має права втручатися в роботу режисера і художника фільму".

Чи можу я піти з майданчика, якщо я не погоджуюсь з чимось і мене не чують?

Напевно, але я ніколи так не робила.

Я читала сценарій. Основною темою була — дитина на війні.

Від моменту прочитання сценарію до виходу фільму може відбутися багато змін, і тут вже актор не має можливості впливати на результат, бо не присутній під час монтажу. Для мене загадка, чому один канал приймає якийсь фільм, а інший викручує руки режисеру, вимагає безліч разів переробити і перемонтувати фільм».

Взагалі, акторська доля в цьому сенсі надзвичайно складна. Ті, хто перебуває за кадром, часто лишаються непоміченими, коли проєкт стає скандальним чи суперечливим. Зрештою, нерідко навіть у титрах люди просять змінити свої імена. Актори ж «паляться» найбільше. І проблема, яку описує Римма Зюбіна, обговорюється в акторському середовищі вже давно. Адже іноді їм пропонують контракти, які не просто забороняють втручатися у знімальний процес, але й обмежують поза майданчиком. Наприклад, не дозволяють ті чи інші політичні висловлювання. 

Словом, ця історія — ще одне нагадування для акторів та акторок, аби вони завжди були дуже уважними під час погодження на роль. І, вочевидь, варто активніше піднімати питання захищеності людей у цій індустрії. 


ФОТО: кадри з фільму «Юрик» та пресслужба Одеського кінофестивалю
«Медіа Лайф»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
910
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 423
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 132
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 388
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
490
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
745
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду