Серіали Шредінгера. Чи варто чекати на ще один конкурс від Мінкульту?

Серіали Шредінгера. Чи варто чекати на ще один конкурс від Мінкульту?

Відповідь на це запитання дав заступник міністра культури та інформполітики Тарас Шевченко на форумі Kyiv Media Week.
Серіали Шредінгера. Чи варто чекати на ще один конкурс від Мінкульту?
Серіали Шредінгера. Чи варто чекати на ще один конкурс від Мінкульту?
5 Жов 2023
0
1027

Було це на панелі, присвяченій популярному питанню: на часі чи не на часі державі фінансувати розвиток контент-індустрії. Прийшла навіть голова Держкіно Марина Кудерчук, яка часто різні дискусії або ігнорує, або відправляє свою заступницю Юлію Шевчук. Проте тут, напевне, пані Марина шостим чуттям відчула, що атмосфера буде дружньою і гострих запитань їй не ставитимуть. 

Але повернімося до серіалів. Модерувала панель Юлія Федів, імовірна міністерка культури та інформаційної політики. Але це я так, досить оптимістично. Чутки, що її розглядають на цю посаду, з’явилися більше місяця тому, але культурна спільнота мусила швидко вгамувати свою радість, бо поки далі розмов справа не пішла. Нині Федів може хіба ставити питання представникам Мінкульту. Тараса Шевченка вона запитала, що там у нас із фінансуванням серіалів на наступний рік? Зважаючи на бурхливу реакцію суспільства, чи буде відомство продовжувати цю практику і як саме?

«Моя відповідь буде максимально короткою: мені не відомо, чи будуть кошти виділятися саме для міністерства для серіалів, чи це буде фінансування винятково через Держкіно та, можливо, УКФ», — відповів пан Тарас.  

Пані Федів уточнила: «Тобто наразі у цьому проєкті немає окремої статті витрат, передбачених саме на серіали?»

На що пан Тарас подав фразу «мені не відомо» трохи ширше: «В сумі, яка закладена у проєкті бюджету, є стрічка, яка називається “виробництво для державних потреб”, де традиційно завжди знаходилося два суб’єкти: Міжнародна платформа іномовлення та “Укрінформ”, кошти між якими розділяються. Окремо не зазначаються серіали чи ще щось. Є лише два суб’єкти, і далі першочергові, звичайно, витрати — це іномовлення і підтримка телеканалів. Внутрішні розбивки, вони вже з’являються трошки пізніше».

Ну що ж, чекаємо на внутрішні розбивки. Нагадаю, що «серіальний» конкурс від Мінкульту став скандальним не лише тому, що частина українців вважає державне фінансування телесеріалів недоречним, а й через його непрозорість. У порівнянні з іншими пітчингами минув він доволі непомітно, незрозуміло, чому виграли саме ці проєкти і як автори формували бюджети. Серед переможців — багато людей, пов’язаних з ОП. А також є серйозні питання до якості цього контенту. Останнє ми зможемо перевірити вже дуже скоро. 

Чекаємо з нетерпінням. 

Фото: KMW, ukraine30.com

«Медіа Лайф»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
За два тижні перед прем'єрою на Netflix третього сезону серіалу «Бріджертони» його шоуранерка Шонда Раймс підтвердила намір зробити вісім сезонів шоу.
03 Трав 2024 11:20
1 596
Катерина Городнича
«Антоніна»
Видихаємо, у нас «все, як у людей». У Британії теж уміють робити серіали як попало.
24 Квіт 2024 17:30
2 188
Катерина Городнича
«Антоніна»
Якщо ви припинили споживати російський серіальний контент, то нічого не пропустили. Українські серіали обов’язково перекажуть вам усі запорєбрикові новинки (і старинки), перезнявши їхні історії з нашими акторами.
23 Квіт 2024 15:30
2 551
Катерина Городнича
«Антоніна»
Пам’ятаєте цікаву історію про двох сценаристів Олексіїв Комаровських в конкурсі Держкіно? У мене є продовження і тема для британських вчених – чи впливають однакові імена та прізвища на однаковість ідей?
22 Квіт 2024 18:00
1 352
Катерина Городнича
«Антоніна»
«На варті безпеки. Штурм» — серіал ICTV про спецпідрозділ СБУ. Бойовик як бойовик, якби раптом крізь маскулінні образи головних героїв не почали проступати персонажі ФСБ.
16 Квіт 2024 14:00
6 911
Лєна Чиченіна
В українських соцмережах, звісно, ці творіння почали бурхливо обговорювати.
13 Бер 2024 15:00
2 713
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду