Ведуча «Єдиних новин» порівняла поведінку Путіна з аутизмом. Її студенти розповіли нам про гомофобні та сексистські заяви

Ведуча «Єдиних новин» порівняла поведінку Путіна з аутизмом. Її студенти розповіли нам про гомофобні та сексистські заяви

Ідеться про слот каналу «Рада» в телемарафоні. А ведуча Ольга Нємцева колись уже втрапляла в неприємні ситуації з гомофобією та іншими своїми доволі специфічними поглядами, наприклад, на секс.
Ведуча «Єдиних новин» порівняла поведінку Путіна з аутизмом. Її студенти розповіли нам про гомофобні та сексистські заяви
Ведуча «Єдиних новин» порівняла поведінку Путіна з аутизмом. Її студенти розповіли нам про гомофобні та сексистські заяви
19 Жов 2023
0
855

Нагадаю, в ефірі Ольга Нємцева розмовляла з радником голови Офісу Президента Михайлом Подоляком про саміт у Китаї. Звісно, говорили про те, як там поводився російський диктатор Володимир Путін і про його карколомну заяву щодо передачі Україні ATACMS. Нагадаю, він запропонував США забрати ракети назад, а Джо Байдена запросив до себе випити чаю. Під час ефіру Ольга прокоментувала це так:

«Та, дуже схоже на аутизм». 

Ясна річ, понеслося. Більше про цю ситуацію та реакцію на неї читайте в нашій новині.

Журналістка Олена Дуб запостила уривок з ефіру у своєму фейсбуку і звернулася до френдів із питанням:

«Я не знаю, чий це слот у телемарафоні, увімкнула зазирнути, що там. Але коли почула це від ведучої, то аж поперхнулась ????.

Просто додивіться відео до кінця зі звуком.

І скажіть — це нормально?»

 

У коментарях, звісно, все це назвали диким трешем. І навіть потегали членкиню Комісії з журналістської етики Лізу Кузьменко, яка й собі зробила допис. 

«Безумовно, варто обговорювати поведінку та надавати оцінку діям російського диктатора Володимира Путіна, який з 2014 року розпочав кровопролитну військову агресію в Україні. Однак, робити це у недискримінаційний спосіб відносно людей з аутизмом».

               

Також Кузьменко написала, що від каналу та ведучої повинні бути негайні вибачення. Сама ж Ольга Нємцева має пройти якісь курси щодо інклюзивності в інфопросторі. Це доволі іронічно, адже Ольга — викладачка на факультеті кіно і телебачення КНУКіМ. Про це — трішечки далі. 

Але спочатку нагадаю, що різні не дуже коректні або й узагалі некоректні слова, фрази чи порівняння трапляються в нашому інфопросторі доволі часто. Мушу зізнатися, що й сама бувало переходила якісь червоні лінії, хоча ж наче намагаюся тримати себе в руках. Звісно, це пояснюється недостатньою проговореністю цієї проблеми і відсутністю певної тяглості.

Ми на своєму журфаці не мали жодної пари на тему інклюзивності. З нинішніми студентами ситуація не набагато краща. Тому журналісти цілком можуть вдаватися до образливої лексики, навіть не усвідомлюючи цього. Отже, варто звертати увагу на кожен такий випадок, а спеціалістам проговорювати його і пояснювати, що не так. 

Щиро сподіваюся, що Ольга Нємцева справді не усвідомлювала, чому диктаторів не можна порівнювати з людьми з порушенням аутичного спектру, а слово «аутизм» не є синонімом «відбитості». Зрештою, згодом в ефірі вона перепросила за свої слова, назвавши їх недоречними.

Проте раніше ведуча вже мала неприємну ситуацію, коли працювала на «Еспресо». В ефірі наприкінці матеріалу про черговий прайд вона додала коментарі «від себе», які були доволі гомофобними. Тоді в редакції каналу, політика якого такі справи категорично засуджує, Ользі пояснили, що так казати не можна. На що вона відповіла, що такі матеріали перечать її релігійним цінностям. І згодом звільнилася та пішла на ZІК. 

А ще цікавіше послухати, що кажуть її студенти. Оце зашквар так зашквар, друзі. Один з них мені розповів, що Нємцева заборонила йому писати диплом на тему захисту людей ЛГБТК+ в Україні. Мовляв, написати можеш, але знай, що я проти цього і на екзамені тебе завалю. Ну і взагалі шок-контент. Це вже мені розповідали її студентки. Мовляв, викладачка має звичку лишати їх після пари і розказувати, що секс до шлюбу — то гріх і вони не повинні ним займатися.

Але зважаючи, що йдеться про КНУКіМ, — дуже дивно. Там Поплавський публічно жартує, що купує квартири викладачкам за сексуальні послуги. А викладачки ніяковіють та нервово посміхаються.

Тому лиш можу уявити в цьому виші викладання дисципліни «Словник безбар’єрності». Хай бог милує.

 

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
970
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 429
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 134
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 390
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
492
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
746
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду