Проблеми не лише у нас. Телеведуча і кандидатка на посаду очільниці Мінкульту Словаччини зробила в заяві 26 помилок

Проблеми не лише у нас. Телеведуча і кандидатка на посаду очільниці Мінкульту Словаччини зробила в заяві 26 помилок

Треба, напевне, уточнити: 26 помилок у 36 рядках.
Проблеми не лише у нас. Телеведуча і кандидатка на посаду очільниці Мінкульту Словаччини зробила в заяві 26 помилок
Проблеми не лише у нас. Телеведуча і кандидатка на посаду очільниці Мінкульту Словаччини зробила в заяві 26 помилок
23 Жов 2023
0
1401

Про це нас інформує видання «Plus 7 Dni». Звати кандидатку Мартіна Шимковічова, і вона не лише політикиня, а й популярна телеведуча з карколомною кар’єрою. Але спочатку про заяву. 

Ідеться про документ, у якому кандидати на різні посади обґрунтовують свою компетентність. Літературний редактор видання знайшов усі помилки і попідкреслював червоним.

Найбільше нарікань на недоречні коми, плутанину з великими літерами та неправильне використання займенників. Назву своєї партії пані Мартіна теж написала з помилками — «Slovenskú Národnú Stranu», тим часом правильно писати з великої літери лише перше слово. Українською назва політсили звучить «Словацька національна партія». 

Звісно, у словацьких соцмережах здійнявся ґвалт — до мемів, як у нас, схоже, не дійшло, але кпинів та обурень не бракувало. Тим паче, що тамтешня культурна спільнота, принаймні її велика частина, рішуче виступає проти такої міністерки. Авторка статті на «Plus 7 Dni» Крістіна Дуговічова пише таке:

«Що вона робила на уроках словацької — залишається загадкою. Ми вже якось звикли до кількості орфографічних помилок у соцмережах. Проте в офіційній заяві майбутнього очільника відомства, яке має виховувати дух нації, їх не чекаєш. І вже точно не від ведучої, яка все життя працює зі словом».

І також іронічно коментує:

«Можливо, ведуча втратила зв'язок зі словацькою мовою в Австрії, куди переїхала десять років тому? Вона приїжджає до Словаччини на роботу, але культурне середовище не в захваті від її вибору».

Після критики пані Мартіна написала відповідь у себе на фейсбуку:

«Я вважаю здорову саморефлексію та здатність сприймати конструктивну критику проявом культури, який має бути частиною політичного життя чесного політика». 

Разом із цими словами вона ще раз виклала ту саму заяву, але поредаговану. Серед написаного є, наприклад, таке: «Я відповідальна мама трьох дітей. Я жінка»

Також Шимковічова постійно наголошує на упередженнях, які звучать на її адресу, і просить товариство не бути таким злим. Але звідки ж узялися ці пересуди і чому словацька культурна спільнота виступає проти Мартіни Шимковічової?

Свою телевізійну кар’єру вона почала у 1998 році на телеканалі Markíza TV як ведуча спортивних програм. У 2005-му її запросили вести головні вечірні новини на цьому каналі разом із Патріком Швайдою. За це Мартіна отримала премію OTO Award. У 2010-му взяла участь у шоу «Let's Dance», а вже за кілька років пішла з телебачення, щоб більше часу проводити зі своїми трьома дітьми. 

Повернулася вже за два роки, почала вести світські хроніки, утім саме в цей момент активна зацікавленість політикою дала збій — Шимковічову звільнили з каналу через її хейтерські публікації про біженців із Сирії: 

«Вони вже в дорозі. Приготуйте їм житло, повний пансіон, кишенькові гроші та покажіть дочок, щоб вони з нами не нудьгували. Ще одне зауваження... де жінки і діти?»

А далі вона вже геть перестала себе стримувати і публікувала гомофобні, ксенофобні, антиваксівські, проросійські та загалом конспірологічні дописи. Наприклад:

«Мене порадувала сьогоднішня новина зі ЗМІ про те, що Міністерство культури припинило субсидування ЛГБТІ-проєктів. Я думаю, що ці гроші можна використати з більшою користю.

Я рада, що в цьому відношенні наш уряд вирішив не приєднуватися до неурядових організацій, ліберальних політиків з інших країн і лідерів ЄС, які просувають цей порядок денний».

Про це, зокрема, пише видання Tvnoviny в матеріалі із заголовком: «Люди з конспірологічним минулим ніколи не були так близько до влади. Хто така Мартіна Шимковічова, кандидатка на пост міністра культури?». Ось уривок:

«Останнім часом вона працює над так званою гендерною ідеологією. Багато її публікацій нападають на ЛГБТІ+. За її словами, транссексуалізм — це огидний і розпусний бізнес та знищення дітей. За її словами, цю гендерну ідеологію поширюють підкуплені ЗМІ.

Під час пандемії вона давала місце на телебаченні людям, які заперечували вакцинацію, а також були проти масок чи тестування.

Вона все ще хотіла балотуватися в парламент у 2020 році з програмою проти ЛГБТІ+ і планувала виступати проти Стамбульської конвенції. Це документ, який зобов'язує країни боротися з насильством щодо жінок».

Нагадаю, 30 вересня у Словаччині відбулися позачергові парламентські вибори, на яких найбільше голосів отримала партія колишнього прем’єра Роберта Фіцо, відомого популістською політикою. «Курс — соціальна демократія» отримала 22.98% голосів. Більше про ці вибори в контексті, зокрема, поширення російської пропаганди читайте в нашому матеріалі ось тут.  

Фото: фейсбук Martina Šimkovičová

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У програмі наставництва — доступ до книги контактів Гордона. А ще зустрічі з ним (ні, не на пиво) та його друзями, серед яких співачка Оля Полякова, дитячий лікар-телеведучий Євген Комаровський та різні одіозні особи.
01 Трав 2024 18:00
295
Катерина Городнича
«Антоніна»
Не встигло охолонути крісло перед Такером Карлсоном після Павла Дурова, як в нього всівся Алєксандр Дугін. Ми подивились інтерв'ю «філософа-пропагандиста» американському журналісту, любителю трешових гостей. Буквально кинулись на амбразуру, щоб захистити ваш час і нерви.
30 Квіт 2024 19:00
1 380
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
628
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
502
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
834
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 210
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду