Користувачку фейсбуку, яка вигадала обставини смерті поета Максима Кривцова та збирала гроші, звинувачують у шахрайстві

Користувачку фейсбуку, яка вигадала обставини смерті поета Максима Кривцова та збирала гроші, звинувачують у шахрайстві

Користувачка фейсбуку Alena Zhygir опублікувала допис про загибель Максима Кривцова з вигаданими обставинами смерті та прикріпила банку для донатів. Побратим загиблого та інші користувачі соцмережі обурені діями жінки.
Користувачку фейсбуку, яка вигадала обставини смерті поета Максима Кривцова та збирала гроші, звинувачують у шахрайстві
Користувачку фейсбуку, яка вигадала обставини смерті поета Максима Кривцова та збирала гроші, звинувачують у шахрайстві
9 Січ 2024
0
822

Вона вигадала обставини смерті, а в останньому реченні закликала донатити на банку. Проте куди саме підуть кошти — не пояснила. Їй вдалося зібрати майже 50 тисяч гривень.

«Після бою Максима контузило, він слабо розумів, що відбувається, і в голові була одна думка. Знайти свого кота. Кота, з яким вони були так прив'язані один до одного. Свого хвостатого антистреса, який завжди був з ним», — пише Alena Zhygir.

«Блуждаючи позиціями, він трапив у полон. Кіт вірогідно пробився до нього. Через три години ЗСУ відбили позиції назад і знайшли розстріляного Максима і розстріляного кота», — додала користувачка фейсбуку. Звідки в неї такі деталі — загадка.

Коментар під цим дописом Alena Zhygir написав Дмитро Вербич, який зазначив, що є побратимом Максима Кривцова з позивним «Далі»: «Я побратим Далі і запевняю всіх, хто це читає — він загинув не так, це хайп і брехня. Ще й з метою фінансової наживи».

Також Дмитро Вербич повідомив на своїй сторінці у фейсбуці про те, що розноситься допис з брехнею про обставини смерті Далі.

Музикант і волонтер Олег Каданов також написав допис на своїй сторінці. «Почитайте, що ця жінка написала про Максима Кривцова! Навалила абсолютної брехні про обставини загибелі Далі та ще й намагається збирати гроші на якусь свою банку, маніпулюючи загибеллю Макса! Це дикий пи*дець!» — обурюється Каданов. Він закликає кожного написати цій жінці про те, що так не варто робити.

У коментарях під дописом люди обурювалися діями Alena Zhygir та подавали скарги на нього. Проте фейсбук не поспішав видаляти, а служба підтримки повідомляла: «Ми не видалили допис». Ми помітили. Також техпідтримка заявляла, що вони переглянули контент і дійшли висновку, що він не порушує Стандарти спільноти. Зате як банити українців за згадки про росіян та інші волонтерські збори — так завжди будь ласка. Наразі цього допису вже немає. Або Альона сама його потерла, або масові скарги зрештою подіяли.

Пізніше користувачка фейсбуку, яку підозрюють у шахрайстві, запостила допис із виправданнями, мовляв, «гортаючи стрічку [в тіктоці], побачила цю історію від різних військових» та вирішила перепостити текстом те, що її дуже зачепило. А збір під дописом про Максима Кривцова вона пояснила так: «Стосовно зборів, ця картка зареєстрована в держреєстрі як волонтерська. Я ніде не писала, що збираю на родину Максима, ця банка "до перемоги" відкрита завжди на ремонти автівок, дрони та інше, я пощу її просто під своїми дописами»

Побачимо, що буде далі. Сподіваюся, її перевірять правоохоронні органи. Але написати сльозливу та вигадану історію про загиблого і кинути під нею посилання на збір (невідомо на що) — до такого треба ще додуматися. Яке прикре самогубство.

І це, на жаль, не найгірший приклад. Адже шахрайських дописів у соцмережах надзвичайно багато. Їх, до речі, можна ідентифікувати за неймовірно сльозогінною та екзальтованою стилістикою. На яку, втім, ведеться багато користувачів.

Трапляється і взагалі справжня дичина. Нещодавно доброволиця ЗСУ, пресофіцерка та журналістка Анастасія Блищик зробила репост публікації у фейсбуці, в якій її поховали. І знову ж був жахливий текст, що мав пробити на сльозу, про те, що «в труні додому повертається єдина донька батьків та мати 14-літньої донечки, яка пішла захищати нашу рідну землю».

Анастасія це прокоментувала в себе на сторінці: «По-перше, я не єдина донька батьків. Друге, не мати 14-літньої донечки. Третє, ви ох*їли?».

Часто подібні фейки поширюються з метою розкрутити сторінки в соціальних мережах та групи. Подібний випадок був наприкінці минулого року: у фейсбуці поширювали фотофейки, згенеровані штучним інтелектом, з підписом «Авдіївка просить молитви...». Люди охоче робили репости. Такі фейки розраховані на те, щоб визначати вразливу аудиторію, якою можна маніпулювати.

І останнє щодо зборів — Alena Zhygir дискредитувала весь волонтерський рух. Про це активно пишуть, зокрема, і волонтери під її останнім дописом. Нам вистачило Влада Сорда, який зібрав 3,5 млн гривень на міномети та зник із грошима жити своє краще життя. А обіцяв ветерану російсько-української війни Андрію Римаруку надіслати 1,5 млн гривень на будь-який збір (250 тисяч грн уже мав відправити всередині жовтня). Агов, середина жовтня пройшла кілька місяців тому, де гроші? І це була медійна особа, якій довіряло безліч людей. Що вже говорити про невідому Alena Zhygir.

Перш ніж донатити ноунеймам з інтернету, які перед тим пишуть сльозливі історії, перевіряйте збори. Та й загалом уважніше ставтеся до того, кому ви збираєтеся віддати свої гроші.

Фото: скриншоти з фейсбуку Alena Zhygir, Анастасії Блищик, Олега Каданова, Дмитра Вербича

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 423
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 120
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 469
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 144
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 402
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
496
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду