Переходимо на рівень шоубізнесу: благодійний фонд сім'ї Гринкевичів «Hope.UA» став фігурантом корупційного розслідування

Переходимо на рівень шоубізнесу: благодійний фонд сім'ї Гринкевичів «Hope.UA» став фігурантом корупційного розслідування

Музикантів, що виступали у межах заходів благодійного фонду, корупціонери могли використовувати у своїх схемах.
Переходимо на рівень шоубізнесу: благодійний фонд сім'ї Гринкевичів «Hope.UA» став фігурантом корупційного розслідування
Переходимо на рівень шоубізнесу: благодійний фонд сім'ї Гринкевичів «Hope.UA» став фігурантом корупційного розслідування
10 Січ 2024
0
3920

Не вщухає скандал із сім'єю Гринкевичів, натомість відкривається все більше нових рівнів. От і зараз відкрився рівень шоубізнесовий. 9 січня Львівська обласна рада розірвала меморандум з благодійним фондом «Hope.UA», яким керує Роман Гринкевич — син львівського бізнесмена та затриманого Ігоря Гринкевича, наречений художниці Соні Морозюк. Як же пов'язаний фонд із шоубізнесом? На заходах благодійного фонду виступало безліч українських зірок.

Як пише телеграм-канал «Культурна Прачечна»: «Виходить, що купа артистів могли стати жертвами корупційних схем. Гроші для фонду на благодійних івентах збирали (загинайте пальці): Cheev, Mamarika, Віктор Павлік, Тімур Мірошниченко, Tayanna, Kazka, Позитив, Мішель Андраде, Філ Коляденко, Alekseev, Даніель Салем, “Без Обмежень” (Сергій Танчинець є амбасадором фонду), Арсен Мірзоян, Дзідзьо, Олександр Пономарьов, Юрій Горбунов і оф корс сама Соня Морозюк».

Про розірвання ж меморандуму повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод у своєму фейсбуці.

Цікаво, що за день до цієї події, 8 січня, голова Львівської ОВА Максим Козицький написав про благодійну організацію, що «поки що до неї ніяких претензій нема». Але зазначив, що з Гринкевичем-старшим бачився всього три рази, Гринкевича-молодшого не подавав на нагородження відзнакою «Золоте серце», і якшо буде доведено, що Гринкевичі «винні, то за свою “діяльність” вони мають понести найсуворіше покарання, яке передбачене законом». А вже 9 січня, як казала Ані Лорак, сталося те, що сталося.

За словами Юрія Холода, благодійний фонд мав відреставрувати одне з приміщень КЗ ЛОР «Журавненський будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу». Там планували створити обласний центр соціальної реабілітації дітей.

«Реставраційно-ремонтні роботи на 70% мав профінансувати “Hope.UA”, який сподівався залучити для цього грант у розмірі 4 млн доларів від донора з Нідерландів», — написав Холод.

Юрій Холод пояснив: «Наприкінці грудня 2023 року, відразу після оприлюднення скандальних фактів про Ігоря Гринкевича у ЗМІ, ми скерували фонду “Hope.UA” офіційного листа від Львівської обласної ради з проханням надати нам чіткий календарний план робіт, які фонд планує здійснити на об’єкті. Для відповіді фонд мав у своєму розпорядженні більш ніж достатньо — 14 календарних днів.

Інформації ми так і не отримали. До того ж, як відомо, 29 грудня Гринкевича затримали працівники ДБР, бо зʼясувалося, що скандальна родина львівського бізнесмена наживалася на закупівлях для Міноборони. Зважаючи на всі ці факти, віднині меморандум є розірваним з нашого боку в односторонньому порядку».

До речі, на сторінці фонду у фейсбуці 9 січня опублікували текст, у якому розповіли, скільки допомоги вони надали. «У зв'язку з підвищеною увагою до фонду та інформацією, що шириться інтернетом, вимушені дати передчасний коментар (попередньо ми чекали результатів незалежного аудиту, щоб відразу відкинути всі сумніви). Ми відкриті до перевірок та готові показати абсолютну прозорість роботи фонду. У нас більше 500 актів прийому-передачі, десятки подяк та тисячі фотографій звітностей», — пишуть на сторінці фонду.

Ну що ж, тепер питання до сім'ї Гринкевичів та їхнього благодійного фонду виникнуть і в зірок українського шоубізнесу. Чи, може, Гринкевичі спробують дати хабар кожному артисту та кожній артистці, які виступали на благодійних заходах, організованих «Hope.UA»?

У цьому жарті є частина правди, адже хабарі Гринкевичі пропонують багатьом людям. 7 січня головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєа повідомила на своїй фейсбук-сторінці та підтвердила в коментарі «ДМ», що їй пропонували гроші, щоб редакція прибрала новину про те, що донька львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича їздила у VIP-вагоні «Укрзалізниці», призначеному для урядових делегацій. Про це говорили й інші журналісти. 

У дописі на сторінці «Hope.UA» є постскриптум: «P.S. Допоки ми живемо в правовій державі, жодна окрема особа не має повноважень слідства та суду, тому ми готові запросити Лачена в гості задля підтвердження чи спростування інформації». В принципі, можна і Лачену спробувати дати хабар.

Нагадаємо, 29 грудня 2023 року пресслужба Державного бюро розслідувань повідомила: «Працівники ДБР затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР».

Основним бізнесом Гринкевича є будівництво, проте корпорація виграла 23 тендери на закупівлю одягу та білизни для ЗСУ загальною вартістю понад 1,5 млрд грн. У ДБР зазначають: «Правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також встановлено, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців».

Фото: інстаграм Романа Гринкевича, телеграм-канал «Культурна Прачечна», соцмережі, скриншоти із фейсбук-сторінок благодійного фонду «Hope.UA», Максима Козицького, Юрія Холода

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 420
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 120
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 469
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 144
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 402
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
496
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду