Fashion-зрада. Чому світові знаменитості продовжуватимуть носити російські бренди

Fashion-зрада. Чому світові знаменитості продовжуватимуть носити російські бренди

Ніколи такого не було, звісно, але поговорімо про це знову.
Fashion-зрада. Чому світові знаменитості продовжуватимуть носити російські бренди
Fashion-зрада. Чому світові знаменитості продовжуватимуть носити російські бренди
14 Січ 2024
0
7707
Зовсім недавно в усіх стрічках новин була сукня від Frolov, у якій Джей Ло знялася у своєму новому музичному відео. Клас, мовляв, популяризація українського бренду. І це, звісно, правда.
Однак Дженніфер дуже швидко нас усіх розчарувала, бо виявилася падлюкою — знялася для обкладинки нового альбому в комбінезоні російського бренду Yanina Couture.

Невеличка довідка. Юлія Яніна — кутюрʼє із Саратова. Так вона себе називає. Щоб розуміти тему з усім цим кутюром — почитайте цей наш текст. Але якщо коротко, то називати себе «кутюр'є», а свої колекції «кутюрними» можуть не тільки лиш усі. 

Судячи з інтервʼю, пані вона екзальтована і не може скласти собі ціну. Але досягнення в неї справді є і серйозні. У 2021 році вона отримала аж ціле запрошення взяти участь у Тижні високої моди в Парижі. Запрошення видає Паризька федерація високої моди. Та сама, яка присвоює статус «от кутюр» домам моди. А сама Яніна отримала звання членкині-кореспондентки федерації. Таке дають дизайнерам не французького походження за визначні заслуги. Щоправда на сайті у відповідному розділі її бренду немає. Серед членів-кореспондентів зазначено 8 домів: Armani Prive, Iris van Herpen, Elie Saab, Fendi Couture, Valentino, Versace, Viktor & Rolf та Ulyana Sergeenko. 
Тоді колекцію позиціювали як «оспівування слов’янських культурних традицій і данину російській спадщині та народній культурі цієї величезної країни».

Сама кутюрʼїня стверджувала в інтерв'ю РБК:«І усе це було не лише про моду. Ми показали європейській публіці, що російська мода існує. Вона бажана і вона на такому ж рівні, що і європейська».

Бренд росіянки достатньо популярний — на різних червоних доріжках повно її суконь. Ось вже у 2022-му на обкладинці видання Madame Figaro Моніка Белуччі позує в одній із них. 

Яніна нині живе в Парижі, Монако та Москві. Виробництво одягу зосереджене в Росії, і шоурум там теж працює, на вулиці Тверській. Якщо комусь захочеться замовити доставку, то на сайті радять банк «Тинькофф», бо ж для громадян Росії існують обмеження на різні платіжні системи. 

Повертаючись до Дженніфер Лопес — вона вже давно є клієнткою дому і не раз публічно з’являлася в сукнях Яніної.

Але це не єдиний приклад того, як українці радіють, що якась знаменитість одяглася в наш бренд, а згодом обурюються, що вона ж позувала вже в російському. Жодного бойкоту нам ніхто не обіцяв. А також ніхто не обіцяв, що не співпрацюватиме з росіянами чи людьми, які Україну не підтримують. Навіть якщо сам бренд активно виступає за нас. 

Яскравий приклад — Balenciagа. Креативний директор дому Демна Гвасалія (в дитинстві став біженцем з Абхазії через напад Росії на Грузію). На фото він разом з акторкою Сальмою Хаєк.
Демна одразу підтримав нас, у березні 2022 року показав колекцію, яку присвятив Україні, а перед самим шоу прочитав вірша Олександра Олеся «Живи, Україно, живи для краси». 
Далі Демна став амбасадором ініціативи президента з глобальної підтримки України United24, брав участь у різних акціях та шив одяг з патріотичними логотипами. За що йому безмежна вдячність. 
Але водночас на наступний свій показ він запросив російську акторку Рінату Литвинову. Також вона брала участь у його фотосесіях.
Все тому, що, на думку багатьох, у неї цікавий та вишуканий образ, і приймати таку ікону стилю в себе на події доволі приємно. Тим паче, що вона теж проти війни і мусила тікати з Росії, поневіряючись на чужині. А на останньому шоу Balenciagа ми мали приємність бачити американську реперку Карді Бі, яка напередодні виступила проти підтримки України та Ізраїлю.

З іншого боку у грудні минулого року Гвасалія вніс Філіпа Кіркорова до чорного списку і тому співак тепер не може купити красиву сумку від Balenciaga у жодному бутику світу. 

Також російська модель Ірина Шейк продовжує свою активну діяльність, і її можна побачити на багатьох показах. І приклади можна називати безкінечно. Тому й не варто дивуватися, що хтось зі світових зірок раптом одягнув російський бренд чи навіть його промотує. Відмовлятися від цього та оголошувати бойкоти точно не будуть. Власне, як і загалом російську культуру у світі не збираються кенселити. А мода — безумовно частина культури. 

Зазвичай одяг не сприймають як щось, пов'язане з політикою. Ось бренд, його добре просувають, стрій чи аксесуари підходять для якоїсь події, зйомок чи шоу. Тому ці речі купують або носять на певних умовах. І, до речі, значно крутіше, якщо якась знаменитість звертає увагу на український одяг не лише тому, або й зовсім не тому, що хоче нас підтримати чи заявити про якусь позицію. Ймовірно, що Бейонсе обрала для свого шоу капелюхи від Ruslan Baginskiy передусім тому, що вони класні. 

Фото: instagram JLO, Yanina Couture, demnagram

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 449
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 120
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 469
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 144
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 402
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
496
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду