«Путін» чи «путін»? Видання «Бабель» зробило суперечки своїх редакторів постійною рубрикою

«Путін» чи «путін»? Видання «Бабель» зробило суперечки своїх редакторів постійною рубрикою

І схоже, ми, нарешті, здобули не срач, а дискусію.
«Путін» чи «путін»? Видання «Бабель» зробило суперечки своїх редакторів постійною рубрикою
«Путін» чи «путін»? Видання «Бабель» зробило суперечки своїх редакторів постійною рубрикою
3 Квіт 2024
0
472

«Путін» чи «путін», «Росія» чи «росія»? Чому «путін», але «Лавров»? Велика літера — це про повагу до людини/країни чи про повагу/неповагу до правил власної мови? Це питання вже два роки обговорюється в наших медійних колах, і якогось консенсусу ми поки не дійшли. 

Ми, приміром, у «Детекторі», пишемо з великої літери імена навіть найбільших падлюк у світі. Тому що цього вимагають правила правопису, а велика буква — це не про повагу. А ось колеги з «Бабеля», за спільним рішенням, у своїх матеріалах пишуть російські власні назви з малої букви. І, судячи з усього, весь цей час щодо цього не вщухають суперечки в ньюзрумі редакції.

Рубрика «Редактори сперечаються» має вигляд переписки в чаті, де кожен з редакторів висловлює свої аргументи «за» і «проти». Завсідникам фейсбуку читати буде важко, бо те, що дозволено соцмережам, не дозволено медіа. Ані смайликів, ані мату, ані переходу на особистості — немає за що оком зачепитися, лише аргументована дискусія.

Але надія є — Дмитро Раєвський запостив матеріал на своїй сторінці у фейсбуку.

Проте поки в коментах срачу щось теж не дуже видно. Не по-людськи навіть якось.  

Отже, на порядку денному два питання: чи варто було починати і чи варто тепер закінчувати хрестовий похід проти правил орфографії української мови. Редактори видання Дмитро Раєвський та Юліана Скібіцька сперечаються на загал. Висновків матеріал не дає, тому очевидно, що рубрика покликана таку дискусію розширити і залучити до неї і читачів. Що, власне, і почалося під постом у фейсбуку Дмитра Раєвського.

Цікаво буде відстежити формат: якщо питання поставлене в межах інтелігентної дискусії, чи переможуть традиції соцмереж і чи перетвориться діалог на близький серцю й розуму фейсбучан срач. 

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
887
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 402
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 124
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 381
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
488
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду