Крива жіноча логіка, бухі чоловіки, лайно і теща. «Дизель шоу» як острів стабільності тупого гумору

Крива жіноча логіка, бухі чоловіки, лайно і теща. «Дизель шоу» як острів стабільності тупого гумору

Те, що в «Дизель шоу» всі жарти побудовані на стереотипах, — не новина, і здавалося б, що тут знову обговорювати. Але мовчати, коли нам показують кринж, неможливо. Бо шоу стабільно має високі рейтинги не лише на телебаченні (ICTV2), а й на диджитал-платформах.
Крива жіноча логіка, бухі чоловіки, лайно і теща. «Дизель шоу» як острів стабільності тупого гумору
Крива жіноча логіка, бухі чоловіки, лайно і теща. «Дизель шоу» як острів стабільності тупого гумору
2 Квіт 2024
0
1886

На ютубі з'явилась весняна прем'єра від «Дизель шоу» від 22 березня. Дивитися весь концерт я, звісно ж, не стала, бо подумала, що це небезпечно для мого почуття гумору. З мене вистачило й минулого разу. Але кілька номерів усе-таки переглянула.

На сороковій хвилині Дмитро Танкович оголошує номер і, як завжди, дає підводку. Каже: «Ви знаєте, чим відрізняється жіноча логіка від чоловічої? Ну дивіться, все дуже просто: у чоловіка “так” — це “так”, а “ні” — це “ні” і все. А от у жінки ці два слова можуть означати що завгодно. Це залежить від інтонації, дня тижня, пори року, кількості випитого та навіть від приходу ретроградного Меркурія. Про різницю між чоловічою та жіночою логіками можна говорити довго, але краще один раз подивитись».

От у нас недостатньо було жартів про жіночу логіку, треба ще. Вставлю тут свою ремарку.

Зазвичай, коли говорять про «жіночу логіку», то мають на увазі відсутність логіки. Цікаво, як, за логікою «Дизель шоу», жінки взагалі виживають у цьому світі, працюють, якось навіть навчилися розрізняти кольори на світлофорі й переходити дорогу на зелений? Ну щоб дійти до роботи, як мінімум. Логіки нема, зате вони, як Інструктор, відчувають? Ага, серцем світлофор. Чи їм ретроградний Меркурій і випитий алкоголь допомагають?

Такі жарти, як у «Дизель шоу», побудовані на гендерних стереотипах, де жінки нібито не можуть чітко сформулювати, що вони взагалі хочуть, а чоловіки краще знають, що і собі, і їм потрібно. Небезпека полягає навіть не в тому, що жінок вважають тупими й таємничими, а в тому, що в реальному житті деякі чоловіки можуть розцінювати жіноче «ні» як «так», і це може закінчитися сексуальними домаганнями та зґвалтуваннями.

Прочитала лекцію про стереотипи, перейдімо ж до самого номера, який на ютуб-каналі «Дизель студіо» називається «Вікторина з логіки: хто переможе — тато чи мати?»

Нам показують типову, на думку «Дизель шоу», сім'ю, де тато (Олександр Бережок) не знає, що в яких ємностях стоїть у кухні, та дорікає дружині (Вікторії Булітко) за це. Ну, наприклад, цукор — у коробці з-під чаю, чай — у коробці з-під цукру, а кава — у коробці з-під борошна. Логіки нема. Виявляється, що єдине у квартирі, де напис на коробці збігається з наповненням, — це бойлер, який 10 років стоїть на балконі. Саме цим дружина і дорікає чоловіку.

Ой, що ми бачимо? Та це ж жарт про лінивого чоловіка. Далі в номері буде жарт про те, що він ще й п'є: особливо по п'ятницях, «скільки літрів йому не поставиш — все вип'є, ніколи не здається». Або як йому сподобалось питання про спирт: кому важче — коню, який везе 10 літрів води, чи верблюду, який везе 10 літрів спирту. Потім під час наступного запитання каже: «Мені б верблюд зі спиртом допоміг би [відповісти]». Типові для «Дизель шоу» жарти. Вони не відходять від теми спирту, хоч би скільки оглядів про це ми написали.

Ну типова українська родина — нічого й додати.

Подружжя починає сваритися, і виявляється, що чоловік і сам складає шурупи в упаковку з-під чипсів, у коробці з-під цукерок — болти й гайки, у сірниковій коробці — гачки на риболовлю, а в коробці з написом «кава» — поплавки.

Їхній срач перериває донька, яка приходить і просить допомогти зробити домашнє завдання з логіки. Чоловік каже, щоб з домашкою звернулася до мами. Це, мабуть, відсилка до того, що чоловіки не займаються вихованням дітей. Дівчинка каже: «Нам у школі задали провести логічну гру з папою та мамою. А потім усьому класу розповісти, чия логіка перемогла: чоловіча чи жіноча». Ну, знаєте, ці типові завдання зі школи.

Її тато каже: «Маленька, тут вже помилка. Ну не може виграти те, чого не існує. Ну яка жіноча логіка? Так, все, я пішов». Донька каже, що всьому класу розповість, що тато злякався і жіноча логіка перемогла. А далі виявляється, що тато не знає слів «квіз» і «поінт» (ну буває, але дружина його пристидила). Усе це змушує главу сім'ї все ж таки взяти участь у вікторині із «зоологіки» чи «біологіки», як він каже.

Донька ставить питання: «З якою швидкістю має рухатися собака, щоб не чути дзенькіт сковорідки, прив'язаної до її хвоста» чи «Собака був прив'язаний до 10-метрової мотузки, але зміг пройти по прямій 200 метрів. Як йому це вдалося?». Чоловік каже: «Ну нехай отой, хто такі питання пише, собі і сковорідку, і все інше примотає до одного причандала і бігає нехай». Дружина йому каже: «Я так і зроблю, Саня, в п'ятницю». Зал вибухає сміхом.

«Сидить людина, але ви не можете сісти на її місце, навіть якщо вона встане і піде. Де вона сидить?» — ставить питання донька. І тут починаються жарти про тещу і гімно. Все, як ми любимо. А я якраз почала хвилюватися, що їх давно немає.

«Так, я зрозумів, це твоя бабуся. Вона постійно сидить на дивані, дивиться тєлєк, і якщо вона навіть встане, то сісти туди вже неможливо, бо там така яма продавлена вже», — каже чоловік.

Дружина кричить: «Шооо? Не чіпай мою мать. Це задачка взагалі про тебе (...) А тому що ти в туалеті сидиш по дві години! Після тебе не то що там сісти — зайти неможливо».

Чоловік відповідає: «Як готуєш, так і сиджу». І продовжує: «Мала, я тобі так скажу: будь-яка відповідь — це буде відповідь про твою бабусю. От вона в мене на шиї сидить. Якщо вона злізе, то я туди сісти не зможу. Ну хіба що твоя мама сяде туди».

У цьому номері тільки не вистачало жартів про секс. І ми їх маємо. Чоловік і дружина навіть коли перемагають одне одного, то роблять рух руками і тілом, який імітує секс, мовляв, «я тебе зробив».

Дівчинка ставить «просте дитяче питання на логіку»: «Що може зробити двох людей з одного?». «Ні, ми знаємо з мамою цю відповідь. Але тобі ще зарано», — каже її батько. А мати б'є батька по руці. Ну хоч не скалкою по голові (а знаючи «Дизель шоу», вони могли б), і на тому дякуємо. Слава богу, що приходить їхній сусід, відгадує правильну відповідь (дзеркало) і стає також учасником вікторини. Бо хтозна, куди б завели ці розмови.

А в самому кінці дівчинка питає, чому вони всі нелогічні. Її батько виголошує цілу промову, з якої ми дізнаємося, що вони з її матір'ю одружилися по зальоту. Він каже: «Чо це нелогічні? Ну диви, мала. От якби я не заліз на дерево, що досить нелогічно, то я б не впав би на твою маму. А якби я не впав на твою маму, то ми б не познайомились. Логічно? Логічно. А якби ми не познайомились, то у нас би не народилась ти. Логічно? Логічно. А якби ти в нас не народилась, то я не одружився б на твоїй мамі. Логічно? Логічно». На цьому моменті дружина показує, мовляв, ти що, дурачок таке питати? Зал лежить.

Чоловік продовжує: «А якби я не одружився на твоїй мамі, то зараз би ми не вирішували б ці задачки на логіку. Логічно? Логічно. І я б не сказав те, що не мав права казати, що мене просила мама це не робити. Логічно? Логічно». Сусід плаче, каже, що це так зворушливо, і йде. А дружина каже чоловіку, що логічно дати йому «люлєй», бо він розповів те, що не мав. Чоловік каже, що це не логіка, це — кохання. І потім вони сперечаються, хто з них виграв.

Нарешті кінець, і я видихнула. Але ненадовго, бо вирішила переглянути ще попередній номер «Танець вовка станцював — колеса в тіктоку продав! Дивіться цю “бімбу” вже!». Весь переказувати не буду, але його також оголошував Дмитро Танкович. Він каже: «Дівчата з красивими руками можуть легко продати в тіктоку кільця та браслети. Дівчата з красивими ногами можуть легко продати в тіктоку колготки та туфлі. А ось дівчата з красивими грудьми та попами можуть легко продати в тіктоку ліфчики, комбінації, телефони, меблі, будинки, острови в Карибському морі та навіть старі автомобільні шини».

А я ще думаю: а чого не було об'єктивації в номері на логіку? Все нормально, вона була в попередньому.

У номері показують, як дядя Саша приходить до сусіда, щоб продати йому чотири колеса, але того нема на місці. Вдома сидить його донька Яна і продає в тіктоку косметику. Він каже, що вона «перед камерою цицьки показує», Яна уточнює, що вона не вебкамщиця, а інстаграмщиця (так вона ж у тіктоку продає, а не в інстаграмі — але менше з тим), а він перепитує: «Це як клофелінщиця?». Так, клофелін — це дуже смішно. А ще небезпечно.

Ну і в цьому номері Яна реєструє дядю Сашу в тіктоці, щоб він продавав шини. І вони обоє паралельно знімають відео, де рекламують свій товар — дядя Саша намагається повторити за Яною. У якийсь момент він знімає відео і каже: «Резина — це дуже важливо для чоловіків. Хочете кльову резину за 7 500? Губа не дура — 8 давай і забирай». Потім Яна знімає своє відео і каже: «Чоловіки, купіть своїй дружині фен "Дайсон" і вона вам віддячить». Скучали за жартами про секс? Я щось не дуже. Не можу зрозуміти: це «Дизель шоу» відкопали жарт про оральний секс і айфон, тільки замінили його тепер на «Дайсон»?

І тут дядя Саша не відстає від Яни й каже: «Жінки, купіть своєму чоловіку резину, і він буде трахатись [не] з машиною, а з вами».

Яна каже: «Дядя Саша, а ви прям швидко вчитеся. Нічого собі. Вірний спосіб продати щось — це секс». А ще це — стаття. Якщо точніше, то у статті 8 Закону України «Про рекламу» йдеться про те, що заборонено використовувати зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.

Дядя Саша каже: «Янка, я готовий, ти скажи, з ким треба переспати, аби цю довбану резину продати». Яна відповідає: «Ні з ким. Просто у роликів із сексуальним контентом переглядів більше. Ну щоб був ефект прям вау».

Ще мені дуже сподобався жарт про «вибляду». Яна питає: «Ви бліда?». Дядя Саша каже: «Так, стоп, як за сраку — так забанять, а за вибляду — ні?». Люди в залі плескають, сміються. Сподіваюсь, що звук овацій записаний.

«Дизель шоу» люблять стереотипні та зневажливі жарти про жінок. Власне, на цьому побудовані всі їхні номери. А ще на чоловіках, які постійно бухають. Ну тепер ще додалася тема про українських військових, окупантів і тимчасово окуповані території (тут вони також недолуго жартують, ображаючи жителів ТОТ та їхніх родичів — на один із таких номерів я писала огляд). Це ми вже неодноразово бачили.

Наприклад, їхній новорічний випуск містив номери з концентрацією жінок-секс-працівниць. Були жарти про мінет — в одному номері нам розповідали, що «Саша сосал», там же була й недомовка про те, що Лукашенко смоктав член Путіна. Героїню іншого номеру називали «сосулькою», а ще був номер, де акторка широко відкрила рот і, допомагаючи рукою, запихала туди келих. Жартували про «подарунок-секс». Тоді навіть «Детектор медіа» та Інститут масової інформації звернулися до Нацради з приводу порушень закону «Про медіа» в новорічному «Дизель шоу».

Словом, пройшло кілька місяців, а віз і нині там: «Дизель шоу» не змінюється і продовжує використовувати стереотипи про жінок у своїх жартах. Та й не тільки про них. Здається, деякі речі незмінні в цьому світі.

Фото: кадри з «Дизель шоу»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
600
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
375
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
810
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 190
Марина Крижня
«Антоніна»
Три тижні тому канал СТБ випустив одинадцятий випуск «Супермами», який зараз обговорюють у соцмережах. Брат однієї з учасниць, яка родом з Луганщини, воював за росіян у 2016 році, але нібито цього сам не хотів. Вона ж, як вважають деякі користувачі соцмереж, розповіла свою версію подій, відмінну від правди.
22 Квіт 2024 17:00
389
Ольга Семенюк
«Антоніна»
Свята Галичина. Скільки праведного й мемасного в цьому словосполученні. Тілько ві Львові фраза «Де у вас тут найближча греко-католицька церква» – не жарт, а дійсність.
22 Квіт 2024 10:40
561
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду