Як ловити медійників на маніпуляціях. Майстерклас від Євгена Дикого

Як ловити медійників на маніпуляціях. Майстерклас від Євгена Дикого

В ефірі проєкту «Фабрика новин» гість розніс ведучу за маніпулювання наративами. Як це було.
Як ловити медійників на маніпуляціях. Майстерклас від Євгена Дикого
Як ловити медійників на маніпуляціях. Майстерклас від Євгена Дикого
6 Лип 2024
3
19894

Буває, люди дратуються новомодним термінам, які часто вживаються доречно і не дуже. Один з них – «наративи». Частіше за все в публічному просторі ми чуємо це в негативній конотації, як «російські наративи». 

Один із недавніх ефірів ютуб-каналу «Фабрика новин» може стати хрестоматійним посібником для спрощеного пояснення та визначення цього поняття. 

Нічого незвичайного. Просто ведуча, у якої в ефірі гість — Євген Дикий. Під час АТО — заступник командира «Айдару», публіцист і науковець, з 2018-го керував Національним антарктичним центром. 

В ефірі показують шматок оперативного відео, де на кордоні затримують автівку з двома чоловіками, яких намагалися вивезти з України разом із контрабандними цигарками. Після чого ведуча ставить запитання Євгену: «Як зібрати необхідну кількість мобілізованих, якщо українські чоловіки не бажають воювати?». Доказом такого масового небажання позиціонують щойно показаний сюжет.

Зважаючи на неймовірно клікбейтні заголовки цього каналу (які ми вам покажемо) та стилістику інших ефірів, ми припустили наступне. Що, можливо, розрахунок був на праведний гнів, адже Євген Дикий, серед іншого, відомий своїми радикальними висловлюваннями щодо ухилянтів. 

Як людина, яка роками збирала гостей в інформаційні ефіри та політичні токшоу, з перших рук поділюся з вами принципами драматургії, раптом ви не з ТБ. Формуючи пул гостей, ви заздалегідь знаєте з відкритих джерел позицію того чи іншого гостя, а отже комбінуєте їх так, щоб навіть у вашій голові гіпотетично між гостями була дискусія. Ви навіть можете уявити це в конкретних діалогах, тому що знаєте їхні аргументи і засоби донесення своєї думки. Те саме з одиночним гостем. Якщо він здатен на радикальну позицію, то як затравку для питання ви підводите його до «виступу на броневичку» якимись фактами, які його дратують.

Але все це працює з тими, хто вписаний у порядок денний політикуму, тими, хто достеменно вивчив переваги популізму або щиро за покликом душі вміє гратися тільки в емоційну політику, не включаючи критичне мислення.

В цьому ж ефірі ведучій Анастасії Федор не позаздриш. Нічого не віщувало біди. Простий відеоряд, максимально прості узагальнюючі висновки, питання до людини, від якої гіпотетично можна очікувати емоційних заяв, із яких потім для youtube, якщо пощастить, можна нарубати цитат.

Аж раптом щось пішло не так.

Євген Дикий: «Давайте почнем з того, скільки чоловіків було у цьому бусику?»

Анастасія Федор: «Тут — двоє. Тут небагато».

Є.Д.: «А скажіть, будь ласка, за той самий день, коли затримали це гівно у бусику, як ви гадаєте, скільки українських чоловіків просто отримали повістки і пішли в ТЦК?»

А.Ф.:«Точно більше».

Є.Д.:«Точну цифру ніхто не знає, але це по-любому в тисячах. Розумієте? А тепер питання: скільки репортажів про цих двох і скільки репортажів про ті тисячі? Пані Анастасіє, скажіть, що з вами усіма медійниками зробити, щоб ви перестали викривляти картину нашого життя? Ви показуєте репортаж про цих двох і далі ставите питання: "українські чоловіки бояться воювати". 

Я перепрошую, зробіть репортажі про тих, хто за цей самий день пішов воювати. Спитайте у них, чи бояться вони воювати».

Продовження дивіться тут.  

 Діалог тривав, тривав і тривав. На ведучу було боляче дивитись, адже виправдання за тенденцію в медіа до узагальнення негативних проявів на рівень «вся країна», «всі українці» і т.д. звучали непереконливо. Натомість Євген Дикий наочно розклав своїй співбесідниці, що саме вона робить:

«Ви берете патологію, узагальнюєте і подаєте це як норму. А це не так».

Втім, якщо уважно придивитись до контенту ютуб-каналу «Фабрика новин», то думка про те, що ведуча в ефірі просто невдало сформулювала питання, відпадає. Лейтмотив більшості ефірів «Фабрики новин» — «ми всі помрем. Причому прямо зараз».

Це приклади «внутрішнього контенту». Є і зовнішній. З якогось переляку на каналі «Фабрика новин» регулярно виходять розмови Латиніної із Солов'єм. Хто з них вважається ведучим українського медіа — загадка. 

Ну а про те, що в решті ефірів фігурує традиційний «суповий набір» зі спікерів-росіян, навіть напевно і згадувати необов'язково.

І це приклади відео лише за два дні. Якщо передивитись заголовки за довший період, то можна подумати, що України вже напевно не існує. Всі загинули і лише «Фабрика новин» закривавлена віщає з бункера. 

До речі, не гребують тут і... назвімо це «креативними цікавинками». Штибу бойових комарів або мальчіків в трусіках.

Що ж до наративів «Фабрики новин», то днями їх розбір робив журналіст Богдан Амосов. 

Але будьмо чесними, до узагальнень та маніпуляцій схильні не тільки на цьому каналі. Тож пильність та інфогігієна — це особисте завдання кожного споживача інформації.  

«Антоніна»
Теги
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vasyl
86 дн. тому
Контраргумент, чиста логіка - є репортаж про двох затриманих, але немає даних скільки успішно виїхали. Думаю взнаємо не швидко, а корупція за часів добре що не втік ще та....
Локі
89 дн. тому
Велике питання: а навіщо взагалі приходити на такі канали. Щоб шо? Тамтешніх слухачів навряд переконує, а гейтерів собі додає. Вони потім пхаються і на адекватні канали, перетворюючи коменти на сміттярку
Михайло
90 дн. тому
Дякую за статтю. Давно пора цю наволоч на місце ставити
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Блогерка Аліна Шаманська потеревенила з головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним та головою Одеської ОВА Олегом Кіпером.
27 Вер 2024 14:00
1 773
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Сергій Вікторович взяв інтерв’ю в очільника ГУР. Воно починається з філософії, а закінчується мультиками.
10 Вер 2024 12:30
854
Лєна Чиченіна
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Комік випустив тревел-відео про Ісландію. Смішне та миле, як він сам.
05 Вер 2024 11:30
1 782
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Про це він розповів Аліні Доротюк на її ютуб-каналі.
30 Серп 2024 12:00
1 668
Катерина Городнича
«Антоніна»
Медіаспільнота в шоці і ніяк не може «видивуватися» назад. Колишня дружина близького до Офісу президента коміка Руслана Ханумака почала випускати інтерв'ю з регіональними політиками.
27 Серп 2024 17:15
4 995
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду