Як британські телеканали висвітлювали російську ракетну атаку 8 липня

Як британські телеканали висвітлювали російську ракетну атаку 8 липня

Нам не вдалося знайти жодного важливого британського медіа, яке би не розповідало про російську ракетну атаку і, зокрема, про «Охматдит».
Як британські телеканали висвітлювали російську ракетну атаку 8 липня
Як британські телеканали висвітлювали російську ракетну атаку 8 липня
9 Лип 2024
4
1761

На відміну від американських ЗМІ, які поділяються у своїх симпатіях до певних партій та політиків, і, слухаючи форму подачі новин того чи іншого каналу, можна зрозуміти позицію цієї політичної сили, у Британії ситуація інша. 

По-перше, тут існує великий медіахолдінг ВВС, який фінансується з податків, а отже не має транслювати ніякої політичної позиції. По-друге, приватні медіахолдінги якщо й мають прихильність до консерваторів або лейбористів, то в питанні російської війни в Україні полярних думок тут немає. Хіба можуть бути маргінальні висловлювання. По-третє, на недавніх виборах у парламент лейбористи перемогли з таким рекордним відривом, що складається враження, наче вся країна, включно зі споконвічними прихильниками торі, проголосувала за лейбористську партію.

Це ми все пояснюємо тому, що, власне, тон та зміст новин на різних каналах радикально не відрізнявся. Єдине, що можна було проаналізувати, — це значущість цієї новини в загальному потоці новин. 

Почнімо з ВВС. Підсумковий випуск новин ведуча почала саме з анонсу розповіді про події в Україні. А також прямого включення щодо російської атаки.

У півгодинному випуску першій темі — ракетній атаці на дитячу лікарню — присвятили майже третину часу. Восьмихвилинний сюжет разом із включенням власних кореспондентів із Києва (Джеймс Уотерхаус з останнім апдейтом), з Москви (Стів Розенберг — про наголошення на цинічності заяв Путіна щодо готовності до перемовин і через три дні по тому — атаки на дитячу лікарню) та Вашингтона (Джонатан Біл — про перспективи саміту НАТО). В сюжеті також дали синхрон президента Зеленського з його брифінгу в Польщі.

Після української теми говорили про Байдена, лейбористів і протести у Франції. Саме в такому порядку.

На фінал — сюжет про Вімблдон. І його теж почали зі згадки про українські новини. В першу чергу дали пряму мову Еліни Світоліної, яка сьогодні перемогла у чвертьфіналі, але виступ її був зовсім не святковим. Британським глядачам дали повний синхрон Еліни про те, що їй було важко зосередитися на корті, адже новини з України займали всі її думки. Журналістка за кадром окремо звернула увагу на траурну стрічку Світоліної.

ITV-1 — титульний телеканал найбільшого комерційного (недержавного) британського медіахолдингу також почав свій підсумковий випуск новин з України. На відміну від ВВС, яке зосередилося виключно на «Охматдиті», тут розповіли про всі міста, куди в понеділок прилетіли російські ракети. В сюжеті, крім синхронів (мікроінтерв'ю) з мамами дітей, що лікуються в київській дитячій лікарні, ще додали синхрон столичного мера Віталія Кличка з місця подій. Також прозвучала офіційна заява речника Генсекретаря ООН.

Окремо в сюжеті показали відео моменту прильоту ракети і наголосили, що це є безпосереднім доказом того, що це не уламки начебто збитої українськими ППО ракети, як заявили в Москві.

Після сюжету також, як і на ВВС, було включення з Вашингтона. Спецкореспондент ITV коротко окреслив, які саме бенефіти може отримати Україна, і додав, що саміт наступного року може виглядати радикально по-іншому, адже, найімовірніше, на ньому від США буде присутній вже не Байден, а Трамп, відомий своїм скептицизмом щодо НАТО.

Channеl 4 — британський державний телеканал, який, на відміну від ВВС, фінансується не з податків громадян, а коштом реклами. Підсумковий випуск тут виходить раніше, ніж на інших каналах – о сьомій вечора.

Вони почали із внутрішніх новин, з розповіді про плани лейбористів. Святкові обличчя новин депутатів парламенту, які на камеру пообіцяли британцям, що в найближчі роки зроблять їхнє життя якомога нуднішим.

На дев'ятнадцятій хвилині годинного випуску новин уперше прозвучало «Україна». Але ні, ще не про атаку. Про Францію. І про вплив на французькі вибори війни в Україні. Хоча довго на власних сусідах британці не затримались, перейшли все ж до подій в Україні. 

Тут теж не зациклювались лише на емоційних кадрах із дітьми з Києва – розповіли про всі міста, які в понеділок обстріляла Росія.

До того ж авторка сюжету, редакторка міжнародного відділу новин Лізі Елсон, наголосила, що атаки на лікарні та цивільну інфраструктуру — стандарт для Росії. Вони робили так і в Чечні, і в Сирії, щоби змусити населення бажати припинення обстрілів за будь-яку ціну.

Показали Зеленського в Польщі, акцентували на необхідності більшої допомоги Україні. Після цього для контрасту розповіли про угорського лідера Орбана, який у Китаї на зустрічі із Сі Дзинь Пінем презентував мирний план на умовах Путіна.

Після сюжету ведучий поспілкувався в прямому ефірі з київським мером Віталієм Кличком.

Улюблене питання західних ЗМІ: «Скажіть, що ви відчули, коли побачили, що атаковано дитячу лікарню, коли зрозуміли, що під завалами діти?» — змусило Кличка взяти паузу на декілька секунд. Зрозуміло, що питання має викликати емоційну реакцію й вивести глядача на потрібний рівень емпатії.

Це може дратувати, обурювати, але неможливо заперечувати, що суха статистика в порівнянні з несамовитою трагічною історією дитячої лікарні дуже поступається результатами. Західні глядачі, які, нагадаю, навіть від свого уряду чекають нуднішого життя, потребують зовнішніх подразників емоцій, які пробиратимуть до кісток, для того щоби включитися в активну підтримку.

В цьому випадку трагедія «Охматдиту» сама по собі здатна в друзки розбити будь-чиє серце. Але нам варто тримати в голові, що війна в Україні — це своєрідний серіал для західного глядача. Зі своїм розвитком, улюбленими персонажами та різною мірою цікавими сезонами. 

«Антоніна»
Теги
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло Думич
43 дн. тому
Швидко подивився польські новини за 8 липня. Всі почали із Зеленського у Варшаві та атаки на Охматдит і українські міста. Репортер TVN вмикався із Вашингтону перед самітом НАТО, де планували обговорити цю атаку. Лише Dzisiaj почало з утисків опозиції. Матеріал про Україну з'явився на останку (3-й матеріал з кінця).
А як спрацювало суспільне?
44 дн. тому
Будь-ласка, напішіть якусь інфу про суспільне за цей день, де навіть 1000 не подивилася футбол!
NONAME
44 дн. тому
Навіть підкажу яких. TVN - Fakty, Polsat - Wydarzenia, TV Republika - Dzisiaj (випуск вже є на Ютуб сторінці каналу), TVP1 і TVP2 - 19.30 та Panorama відповідно.
Лев
44 дн. тому
Зробіть огляд польських каналів, будь ласка.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Після декількох страйків від росіян за використання фрагментів мультфільму «Маша і ведмідь» ютуб-канал «Як не стати овочем» опинився перед загрозою видалення. Як його засновниці вдалося цього уникнути?
09 Серп 2024 17:00
1 016
Катерина Городнича
«Антоніна»
Натхненні розмови про збір на Щекавиці в разі ядерної загрози досі були теоретичними. Ми знайшли приклад, як такі заходи проходять в реальності.
27 Лип 2024 12:00
2 006
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ви ж уже, напевно, прочитали розслідування журналістів «Слідства.Інфо». Або подивились їхнє відео. Тож нумо разом злословити.
23 Лип 2024 14:00
935
Катерина Городнича
«Антоніна»
Їй було 53 роки. Дев'ять із них вона боролася з раком грудей.
14 Лип 2024 23:00
106 503
Катерина Городнича
«Антоніна»
Про нові межі дозволеного в ефірі. Чи можна ведучим мати звичайні емоції?
13 Лип 2024 19:30
1 552
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Сьогодні ваша Антоніна буде розповідати про театр.
11 Лип 2024 22:30
3 064
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду