Всі такі класні! В замовних інтерв'ю блогерки ОП Шаманської тепла ванна розрослася до моря

Всі такі класні! В замовних інтерв'ю блогерки ОП Шаманської тепла ванна розрослася до моря

Блогерка Аліна Шаманська потеревенила з головою Херсонської ОВА Олександром Прокудіним та головою Одеської ОВА Олегом Кіпером.
Всі такі класні! В замовних інтерв'ю блогерки ОП Шаманської тепла ванна розрослася до моря
Всі такі класні! В замовних інтерв'ю блогерки ОП Шаманської тепла ванна розрослася до моря
27 Вер 2024
0
640

Ми вже розповідали вам про проєкт «Діалоги сили». Це цикл інтерв'ю з керівниками областей, який замовив Офіс президента і доручив вести блогерці Аліні Шаманській. 

І вона веде. Як може. 

Ми подивилися ще два випуски з циклу. Інтерв'ю з Іваном Федоровим вийшло першим, і ми з вами вже докладно його розібрали, а потім рознесли на цитати. Скажемо одразу, у цих двох героїв проєкту вона не питала, чи вважають вони себе сексуальними. Таких компліментів удостоївся лише керівник Запорізької ОВА. Зате в кожного поцікавилася зарплатою. Але не будемо бігти поперед батька в пекло, все по порядку.

Почнемо з того, що Антоніна — це вагома частина авдиторії цих інтерв'ю. Тому що переглядів на них значно менше, ніж напевно розраховував ОП. І значно менше, ніж у власних незамовних інтерв'ю Шаманської на її ютуб-каналі, де вона говорить з гостями про, наприклад, розлучення, а не про функції обласних адміністрацій. 

Ці ж ванільно-сиропні «Діалоги сили» виходять на каналі «Міста сили», який теж створили на замовлення Банкової.

Якщо в самої Шаманської в інстаграмі більше мільйона підписників, а на її ютуб-каналі трохи менше ста тисяч, то канал «Міста сили» має лише дві з половиною тисячі. Інтерв'ю про розлучення на каналі «Шаманська» дивляться 150–200 тисяч людей (є випуски і по пів мільйона). Розмови ж блогерки з чиновниками набирають в рази менше.

Завантажений місяць тому випуск з головою Запорізької ОВА подивилися 41 тисячу разів (з них, чесно кажучи,  Антоніниних переглядів штук 10). Наступний завантажений випуск — з керівником Одеської області — висить на каналі вже три тижні і має 12 тисяч переглядів. 

З Олегом Кіпером, головою Одеської обласної військової адміністрації, Аліна Шаманська записала по суті тревел-блог, зараз там 6,5 тисяч переглядів.  Підключені були всі, до кого дотяглися: на Привозі купували рибу в екстравагантної продавчині Свєтулі, з Саввою Лібкіним готували і потім їли форшмак в ресторані «Дача», на пляж ходили з депутатом-коміком.

Солодкий сироп лився через край, в дію пішли такі слова як «смачна рибка», «одеська тюлєчка», «смак дитинства», показали інстаграмні кадри сала та свинячих шкірок на прилавках ринку, а на Свєтулі лежала місія відповідати за «одеський колорит на Привозі».

Пам'ятаєте, як Аліна улесливо питала в запорізького керівника Івана Федорова, за що його люблять мешканці Запорізької області (вже бачимо, як офігіли тоді самі мешканці)? Тут питання постало ще більш пафосно: «Продовжіть фразу: "Якби не я, то Одещина не була б такою..."». Олег Кіпер, на відміну від Федорова, не купився на це, бо якою би вилизано рекламною не була мета цих «інтерв'ю», ставити собі щось у заслугу — це однозначно роздраконити місцевих.

Олег Кіпер усе життя працював в органах прокуратури, у 2014 році, після Революції Гідності, був люстрований, бо на той момент працював на керівній посаді в Генпрокуратурі, куди його призначив Віктор Пшонка. З приходом до влади Зеленського Кіпер через суд добився для себе скасування люстрації, поновився на роботі в прокуратурі і згодом став позаштатним радником Андрія Єрмака.

Відтак — прокурором міста Києва. На різдвяних канікулах 2022–2023 року їздив відпочивати за кордон у відпустку, за що його не один день «полоскали» в медіа. Але відпустка йому тоді була конче потрібна, адже як не перепочити перед відповідальним призначенням? У 2023 році Зеленський довірив йому керувати Одещиною. І бонусом, нарешті, видав український паспорт дружині Кіпера — Ірині, яка до того моменту була громадянкою РФ.

Про все це, крім паспорта, у блозі не розповідали. Але дружину таки показали. І навіть поговорили з нею українською.

Як питання, так і відповіді звучать настільки узагальнено, банально і безлико, що під час перегляду просто відключається мозок.

Наприклад, на запитання Аліни «Як це — бути дружиною Олега Кіпера?» Ірина Кіпер відповідає: «Цікаво і відповідально». На питання «Які обов'язки ви розподіляєте в сім'ї?» — «Побутові, якісь плани, це все ми обговорюємо». Ну сенсація, чо. 

Коли знімальну групу повезли на інклюзивний пляж, у кадрі з'явився Юрець Степанець з «Ліги сміху», який з появою політичної партії «Слуга народу» пішов у місцеві депутати і тепер став уже не Юрцем (хоча в інстаграмі досі так), а Юрієм Леонідовичем.

Далі нам продемонстрували вдячного ветерана з протезом, який розказав про своє поранення і відправився купатися в морі, а власник пляжу з пандусами Юрій Дегас розповів, що всім треба брати з нього приклад.

У ресторані «Дача» головний герой випуску виконує роль масовки. Тому що ясно, що вайб найвідомішого ресторану Одеси, інстаграмно розкладених на столі продуктів і вправність Савви Лібкіна в нарізанні/приготуванні їжі не перебити нічим.

«Дача» відкрилась 20 років тому. Всі, хто любить Одесу і побував у ресторанах Лібкіна, мають певні почуття (навіть ностальгію) щодо гастрокультури міста. Але не надто зрозуміло, до чого тут Олег Кіпер. Та якщо подивитись на це з точку зору створення позитивного іміджу політика, то дуже очевидний хід. Показати те, що глядачі люблять, і створити асоціацію з Кіпером. Іншими словами, любов до одеської гастрокультури має випромінювати світло на того, про кого йде мова у випуску. 

Савва запропонував сфоткатися з одеською дунайкою, і Аліна перепросила у глядачів за те, що тримала рибу рукою. Не за те би їй вибачення просити, ой не за те!

Наминаючи разом з героєм «тюлєчку», ведуча так щиро здивувалася тому факту, що тюльку виловлюють саме в Одесі, що можна подумати, наче вони не на «Дачі» сидять, а десь у пустелі Каракум.

І тут нарешті ми почули про зарплату. Аліна щораз палиться на темі грошей. У випуску з Федоровим вона поспівчувала голові запорізької ОВА, що тому доводиться жити на 80 тисяч гривень, роздраконивши глядачів, які живуть на значно меншу суму. В цьому ж випадку просто продемонструвала своє дилетантство.

З тими самими нотками співчуття в голосі Аліна запитала Кіпера, чи не заробляє він щось додатково до тих 80 тисяч. Щире і без подвійних сенсів питання. Ну правда, звідки блогерці Шаманській знати, що держслужбовці, які заробляють щось на стороні або мають бізнес, — це корупціонери? Не кажучи вже про прокурорський бекграунд персонажа. У прокуратурі єдиним «бізнесом» може бути «кришування» інших бізнесів, але це злочин. Хто про таке скаже?

На щастя, дружини посадовців завжди виявляються хорошими бізнесвумен і заробляють на життя родини. У випадку з родиною Кіпера Ірина має нерухомість у Буковелі та Києві, яку здає в оренду. Тому якось перебиваються. Хоча Вікіпедія стверджує, що дружина Олега Кіпера також має бізнес, дотичний до енергетики. Але програма — про тюлєчку, а ми — таблоїд, тож не будемо тут вдавати із себе журналістів-розслідувачів.

Найбільше ж нас вразив діалог про звитягу одеського ТЦК. Аліна продемонструвала високу майстерність евфемізмів, питаючи голову ОВА про скандальні випадки побиття людей, у яких фігурували працівники цього самого ТЦК: «У мережі багато відео, скажімо так, не дуже приємних».

В цьому питанні Шаманська та Кіпер знайшли одне одного. Тому що відповідь очільника ОВА була розлогою, але максимально позбавленою причинно-наслідкових зв'язків.

О. К.: Сьогодні я знаю, що навіть у нас в Одеській області я також добивався навіть зміни керівництва ТЦК для того, щоби...

А. Ш.: Ви добивалися зміни керівництва ТЦК?

О. К.: Так, звичайно.

А. Ш.: Вони робили щось конкретно не так?

О. К.: Так, я рахую, що вони в деякій частині навіть саботували ці всі питання, щоб показати, що голова не спроможній чи інші не спроможні, да, були ці питання.

А. Ш.: Ви просто тільки що сказали, що інколи люди були в розшуку, щось було з людьми не так, а зараз ви говорите, що щось було не так все-таки з головою ТЦК.

О. К.: Да, його вже змінено, тому що ці питання були підняті на самий високий рівень.  

Коротше кажучи, щось там у когось із кимось «не так». Але не суть. Ми тут про тюлєчку.

Окремий блок присвячено прямій рекламі президента через натхненну розповідь ведучої про Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України. Амбасадоркою якого її запросили бути в ОП. Згідно з визначення, це консультативно-дорадчий орган, утворений Указом Президента України від 25 лютого 2021 року № 73/2021. Звучить пафосно і натхненно.

Але авторка цього матеріалу не завжди писала для «Антоніни». Були часи (років 100500 тому), коли я працювала на обласному державному телебаченні в Харкові, і дуже добре пам'ятаю, як ми в редакції новин регулярно ходили знімати «селекторні наради». Це коли всі керівники ОДА (а зараз відповідником цієї посади і є голови ОВА) сиділи «на кнопці» з президентом чи прем'єр-міністром і обговорювали поточні нагальні питання. 

Тобто Конгрес регіональних влад — це трошки перевинайдений велосипед. Це селекторна нарада, притрушена хіпстерськими спеціями.

На завершення інтерв'ю очільник Одеської ОВА подарував Аліні шпагу для того, щоб вона подарувала її коментаторам випуску на ютубі. І ви не повірите, але посил цього подарунку (спортивної зброї) має полягати, на версією Олега Кіпера та Аліни Шаманської, в тому, що треба воювати не зброєю, а розумом.

Висновком інтерв'ю для Аліни Шаманської стало те, що Олег Кіпер — «неймовірно класна і позитивна людина».

А ми вдячні монтажерам випуску за те, що на відміну від попереднього, з Іваном Федоровим, вони не замузичили діалоги пафосними або жалісними мелодіями, які створюють максимально кринжовий дешевий ефект маніпуляції емоціями. Тут маніпуляцій вистачило виключно візуальних.

«Класним» (сюпрайз-сюпрайз!) виявився і очільник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Oh my God, доброго дня!» — привіталася вражена ведуча з чиновником.

І негайно повідомила Прокудіну, що він «класний».

Якщо в Кіпера бекграунд прокурорський, то Прокудін прийшов на посаду з поліції. І автори випуску на повну експлуатували маскулінність образу Херсонського обласного керманича. Третину 45-хвилинного випуску наш герой постає у спортивному обтислому костюмі, демонструючи біцепси чиновника, решту часу він в одязі кольору хакі. Респект стилістам проєкту. Ми зацінили хід і з повним розумінням, «що автор хотів цим сказати», занурились у перегляд.

Із випуску про Херсон з об'єктивних причин зробити такий самий «курортний роман», як з одеського, не вийшло. Та й не намагались. Пляжі й ресторани тут у дефіциті. Зате вдосталь обстрілів і наслідків окупації. Та й самої окупації не бракує — більшу частину області тимчасово контролюють росіяни. Тому самі обставини змусили сценаристів і укладачів списку тем та питань акцентуватись на небезпеці та наслідках окупації.

Ага, прикинь? У прифронтовому місті стріляють!

У силу обставин тут Аліні Шаманській довелося спілкувались про бомбосховища, фортифікаційні укріплення та фіксувати розруху.

Під час запису знімальній групі довелось поїхати терміново говорити з водієм громадського автобуса. На його автобус із дрона росіяни скинули гранату. Всі живі-здорові, єдина шкода — це ментальне здоров'я глядачів інтерв'ю, яких може дратувати реакція ведучої, що демонструє дива необізнаності з рутиною життя у війні.

Неодмінний атрибут інтерв'ю Аліни Шаманської з керівниками областей — пом'якшення ефекту скандалів навколо персоналій очільників ОВА. У випадку з Прокудіним це протестні настрої місцевих щодо його призначення.

«Це неправда?!» — вигукує Аліна, і ми прикриваємо обличчя рукою, відчуваючи іспанський сором.

І далі відчуваємо те саме протягом усього перегляду.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Сергій Вікторович взяв інтерв’ю в очільника ГУР. Воно починається з філософії, а закінчується мультиками.
10 Вер 2024 12:30
760
Лєна Чиченіна
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Комік випустив тревел-відео про Ісландію. Смішне та миле, як він сам.
05 Вер 2024 11:30
1 746
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Про це він розповів Аліні Доротюк на її ютуб-каналі.
30 Серп 2024 12:00
1 620
Катерина Городнича
«Антоніна»
Медіаспільнота в шоці і ніяк не може «видивуватися» назад. Колишня дружина близького до Офісу президента коміка Руслана Ханумака почала випускати інтерв'ю з регіональними політиками.
27 Серп 2024 17:15
4 732
Катерина Городнича
«Антоніна»
Майже ніяк, бо воно першим з'являється і на ютубі, і на інформаційних сайтах. За що нам це? І що йому з цього?
24 Серп 2024 15:09
4 623
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду