Кіно і Нємцева. Як вдало попросити пробачення за дурню в ефірі

Кіно і Нємцева. Як вдало попросити пробачення за дурню в ефірі

Проштрафився чимось у школі? Лишайся після уроків і пиши на дошці сто разів «Так поводитись не можна». Десь приблизно за такою схемою медійники, які «ляпають, але ляпають упевнено», відпрацьовують свої гріхи.
Кіно і Нємцева. Як вдало попросити пробачення за дурню в ефірі
Кіно і Нємцева. Як вдало попросити пробачення за дурню в ефірі
5 Квіт 2024
0
1631

Ведуча Ольга Нємцева у жовтні минулого року в прямому етері назвала Путіна аутистом, чим накликала на себе анафему від батьків дітей з аутизмом, експертів з теми та просто адекватних людей. 

Щоб загладити провину, Нємцева спочатку перепросила:

Ну а вже зараз узялася знімати телевізійну програму про аутизм. Такий собі кейс «Регіна Тодоренко на мінімалках». Колись ця співачка і зрадниця України теж відзначилася недалекими, але дуже впевненими оцінними судженнями про жінок — жертв домашнього насильства, а її фраза «А що ти зробила, щоб він тебе не бив» стала мемом. Після кенселінгу, який неминуче настав за такі тези, вона в якості епітимії поїхала знімати документалку про проблему домашнього насилля.

Цей формат просити вибачення об’єднує те, що кожний такий фільм просякнутий свіжістю (насправді ні) першого погляду на тему. Тему, яку вже мільйони разів описали і пояснили в інших матеріалах, починають пояснювати як відкриття, щось до цього моменту таємне і невідоме.

Втім, просити вибачення і знімати фільм на задану тему — це значно краще, ніж просто просити вибачення і все. І навіть якщо інформаційно це рівень абетки в темі, завжди знайдуться глядачі, яким теж потрібен стартовий пакет інформації.

Інший випадок, коли поведінку росіян легким рухом язика порівнювали з проявами аутизму, тим самим стигматизуючи людей з аутистичним спектром, був скандал з Наталією Холоденко, яка професійно балансує між популярною психологією та фаховим інфошахрайством. Вона тоді стверджувала, що в росіян немає емпатії, «як у аутистів». Що є абсолютно хибним стереотипом, який з’явився в часи, коли аутизм тільки почали досліджувати. Зважаючи на те, що психологиня (диплом вона нам не показувала, — привіт, Спартак Суббота, — але це те, як вона представляється) не те що фільм не зняла, а навіть не перепросила за свої твердження, ми однозначно аплодуємо Ользі Нємцевій.

От тільки ще би питання зі студентами вирішити. Ольга викладає в Університеті культури, і нам у редакцію жалілися її студенти. На те, що збирає дівчат після пар і виголошує їм, що секс до шлюбу — то гріх. А ще має трішки гомофобні погляди і, приміром, заборонила нашому юному колезі писати диплом на тему захисту ЛГБТКплюс- людей. 

Щоб не довелося нашій Ользі ще знімати фільми про гріх, розпусту та їх бачення в сучасному світі. 

Фото: канал «2+2»

«Антоніна»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
887
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 402
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 124
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 381
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
488
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду