Дантес наїхав на музичних журналістів через Klavdia Petrivna. Музичні журналісти йому відповіли

Дантес наїхав на музичних журналістів через Klavdia Petrivna. Музичні журналісти йому відповіли

День пройшов дарма, якщо в ньому не було жодного срачу про Klavdia Petrivna.
Дантес наїхав на музичних журналістів через Klavdia Petrivna. Музичні журналісти йому відповіли
Дантес наїхав на музичних журналістів через Klavdia Petrivna. Музичні журналісти йому відповіли
23 Серп 2024
0
2751

Пристрасті не вщухають, адже за тиждень, 30 і 31 серпня, загадкова артистка виступить із подвійним концертом у київському Палаці спорту.

Цього разу дискусію довкола особистості Klavdia Petrivna спровокував у сториз Володимир Дантес. На горіхи від популярного артиста дісталося музичним журналістам. За словами пана Володимира, їх хлібом не годуй, дай тільки зірвати маску з бідної дівчини. 

«Всі, хто називає себе музичним критиком, музичним експертом…Якщо ви знаєте, хто це така, навіщо ви з таким надмінним є*алом кажете: “Я знаю [хто це]”, — обурюється Дантес. – Якого х*ра ви руйнуєте загадку? Щоб зруйнувати те, що людина довго робила і продумувала? Вам так пох*р на працю людини?».

Як на мене, у спічі Володимира забагато емоцій. Але як колегу артистки його можна зрозуміти. З одного боку, анонімність — важлива частина образу співачки, на якій будується її промокампанія, і лізти зі своїм уставом у чужий монастир — зась. З іншого, а в чому ж тоді сенс цієї гри, як не в жонглюванні теоріями? Та й пошуки правди — це, взагалі-то, наріжний камінь журналістської роботи.

А може, медійники просто біжать поперед гайповозу? 1 вересня, на зйомках нового ютуб-проєкту «Origin Show», Klavdia Petrivna «в дружній атмосфері» нарешті пообіцяла зробити офіційний деанон. Але, схоже, в артистки щось пішло не так. Як повідомляє «Музвар», наразі подію скасовано, а посилання на квитки на сайті Concert.ua неактивне. Команда артистки новину поки не коментує, тож не зрозуміло: «розсекречування» перенесуть на іншу дату, чи тепер ми вже ніколи не дізнаємося, хто така Klavdia Petrivna?

То бути чи не бути? Приймати красиву легенду, яку медійникам підсовують на тарілочці піарники зірок? Чи продовжувати лупати свою скелю в пошуках істини, не зважаючи на індустріальний гамір довкола?

Я вирішив згадати найбільш імовірні та неймовірні теорії щодо справжньої особистості Klavdia Petrivna, а також запитав у музичних журналістів, що вони думають про анонімність артистки та про претензії Володимира Дантеса.

«Всюди — сонце, в мене — злива»

А все так добре починалося!

Липень 2023-го. Фрагменти пісень Klavdia Petrivna вірусяться в тіктоку. Псевдонім невідома артистка запозичує з роману Володимира Винниченка «Записки кирпатого Мефістофеля».

У серпні Klavdia Petrivna створює телеграм-канал, куди завантажує демоальбом із семи треків, записаних через додаток на айфоні. За інформацією «Лірум», за тиждень канал набирає 10 тисяч підписників.

Восени Klavdia Petrivna підписує контракт із лейблом NEBO Music. Далі — ще два мініальбоми та один великий, кліпи, цитування Оленою Зеленською, всеукраїнський гайп.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Klavdia Petrivna (@klavdia_petrivna)

Klavdia Petrivna беруть у кільце конспірологи. Одні кажуть, що це депресивна жінка 35–40 років, інші — що молода дівчина, а хтось узагалі вважає артистку дітищем нейромереж.

Бодай якась конкретика про справжню особистість Klavdia Petrivna з’являється на ютуб-каналі Богдана Беспалова у грудні 2023-го. Посилаючись на «власні джерела», блогер стверджує, що справжнє ім’я дівчини — Соломія. Співачці буцімто вісімнадцять років, вона живе на Львівщині та навчається в музичному коледжі. 

За іншою, не підтвердженою інформацією, після блогу Беспалова інстаграм-користувачі натрапили на сторінку такої собі Соломії Опришко зі Львівської області. Ще у 2021-му користувачка буцімто викладала в сториз фрагмент пісні «Я тобі брехала», що офіційно вийшла під псевдо Klavdia Petrivna в лютому 2024-го.

6 лютого Klavdia Petrivna перемогла в номінації «Дебют року» музичної премії «Золота Зоря Лірум». По нагороду на сцену в образі артистки вийшла співачка, акторка та блогерка Маша Кондратенко. Це збурило нову хвилю теорій, які припускали, що Klavdia та Маша — одна людина.

Артистки цю інформацію не підтверджували і не спростовували. Зате цього місяця потролили конспірологів у дуеті «Їде дах».

«Публіка в цій грі виграла, але й артистка не програла»

А тепер — слово колегам:

Олексій Бондаренко, головний редактор медіа про нову українську культуру «Лірум»:

«Коли ми робили перший матеріал про Klavdia Petrivna [посилання на нього шукайте вище в тексті], ми намагалися вирахувати, хто ж це, і не виключено, що нам це вдалося. Але ми вирішили про це попередити менеджмент артистки, і тоді вони попросили нас не світити артистку та пояснили концепцію анонімності. Ми порадилися і вирішили, що це буде коректно по відношенню до співачки, і не робили деанон. 

Загалом, мені здається, що медіа, які не працюють з плітками й "жовтухою", мають поважати позицію артистів та їхні прохання. Наприклад, якщо артист не хоче, щоб хтось знав про його особисте життя, і просить журналістів не питати про це, то здебільшого медіа поважають цю позицію та принаймні перепитують зайвий раз, чи можна про це писати.

У "жовтих" та пліткових медіа концепція інша. Вони дійсно розкопують і публікують все, що можуть, і в цьому, власне, їхня робота. Такі медіа є всюди, наприклад, те саме TMZ часто видає інфу про скандали із зірками набагато раніше за їхню появу в авторитетних виданнях.

Тож у випадку з Клавдією мені здається, що оскільки артистка попросила витримувати її анонімність, то авторитетним медіа варто поважати цю позицію. Зі свого ж боку, тоді й сама Клавдія має до цих медіа ставитися з повагою, оскільки вони так поставилися до неї. А "жовтій" пресі здебільшого закон не писаний. Можна пробувати судитися, але здебільшого це дуже важко й безрезультатно».

Ігор Панасов, музичний оглядач:

«Завдання людини, яка займається журналістикою (а блогери теж нею нерідко займаються), — це ставити запитання та шукати відповіді на них. Тобто, це обов’язкова частина роботи. 

Що стосується конкретної ситуації з Klavdia Petrivna, то будь-які версії оглядачів та блогерів щодо її персони — це частина гри під назвою “шоубізнес”. Поки менеджмент артистки не зробив офіційної заяви, як звати Klavdia Petrivna за паспортом, кожен має право робити свої припущення. І висловлювати їх з різним ступенем самовпевненості. 

Я переконаний, що такий профі, як Володимир Дантес, чудово це усвідомлює. Але ж йому треба постійно прокачувати профіль в інсті. І контент зі словами “мене бісить” для цього дуже підходить. Тому, думаю, і з’явилося це його звернення».

Cергій Кейн, музичний критик і журналіст:

«Задача команди артиста чи артистки, що грається в анонімність, — берегти цю анонімність, приховувати правду. Це їхня робота. А задача журналістської спільноти — цю правду досліджувати й поширювати. Це їхня робота.

Тобто, все просто:

1. PR-команда створює попит на питання “хто вона?”;

2. Аудиторія цим попитом переймається;

3. Журналістська спільнота цей попит задовольняє. Бо працює не на PR-команду, а на аудиторію — ось цей момент в піарі часто не розуміють. От і пан Дантес мислить рожевими фантазіями, де світ крутиться навколо артиста чи артистки, та проявляє невігластво і неповагу до журналістики.

Гра в загадкову анонімність не така оригінальна, як здається пану Дантесу. У різні роки лишались інкогніто та розмивали межу між реальністю і вигадкою гурти Kiss (ще в 70-ті), Daft Punk, Gorillaz, електронний продюсер Burial, співачка Sia, багато хто ще, навіть українські артисти — мем-ідол Півник Петя, репер Krechet.

Ця мода прийшла до нас з епохи ще до соціальних мереж і вседоступності інформації, коли подібний хід працював значно краще. Та й тоді анонімність не трималась довго — і це нормально, у цьому й полягає природний розвиток запропонованої гри. А значить, команда Klavdia Petrivna мала усвідомлювати, що ця анонімність ненадовго, і прийняти це.

Klavdia Petrivna запропонувала публіці гру. Публіка в цю гру виграла. Але й артистка її не програла. От і вся історія».




«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Для любителів покритикувати зірок кордонів не існує. Ні географічних, ні особистих.
13 Вер 2024 13:30
1 213
«Антоніна»
До останнього часу Антоніна наївно вважала, що танцювальна музика – це те, під що вона гоцала на українських дискотеках у 90-х.
31 Серп 2024 15:00
674
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми б уже й раді забути про Винника, але не дає спокою музичним продюсерам (а з ними й телевізійним) неприкаяна отара вовчиць, яким треба негайно призначити нового кумира.
30 Серп 2024 10:00
16 253
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Йшов 2024-й. Українці все ще вважали, що творчість може бути «поза політикою».
26 Серп 2024 17:00
7 465
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Але щось Антоніні здається, що нічого в нього не вийде.
12 Серп 2024 18:30
45 683
Катерина Городнича
«Антоніна»
Якщо ви були на Atlas Weekend цього року, то вам пощастило і ви не пропустили скандал. А ми пропустили. І тепер страждаємо.
25 Лип 2024 10:00
6 875
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду