Винник не винний? Як українські радійники та слухачі відреагували на нову пісню артиста

Винник не винний? Як українські радійники та слухачі відреагували на нову пісню артиста

Йшов 2024-й. Українці все ще вважали, що творчість може бути «поза політикою».
Винник не винний? Як українські радійники та слухачі відреагували на нову пісню артиста
Винник не винний? Як українські радійники та слухачі відреагували на нову пісню артиста
26 Серп 2024
2
7470

Днями в українському шоубізнесі відбувся камбек, на який ми (не) заслужили. 23 серпня, до Дня Державного прапора України, нову пісню випустив підкорювач жіночих сердець, полонений ніжних слів та повелитель молодих вовчиць, Олег Винник. «Мої люди» — перший реліз артиста від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022-го. 

З вашого дозволу, мистецьку цінність цієї композиції залишу на суд музичних критиків. Скажу лише, що текст «Мої люди» наче писав штучний інтелект у шароварах. Тут вам і «люта доля» з римою на «тополя / неволя», і мати, що виглядає сина, і «болить серденько», і «сльози душать», — словом, типовий набір ура-патріотичних штампів, обирайте на свій (не)смак.

Ми з Антоніною не звернули б уваги на цю новину, якби пан Олег міг відповісти за свої слова. Натомість він, нагадаємо, після 24.02.2022 виїхав за кордон і на медійному горизонті відтоді майже не з’являвся.

Сподіваюся, хтось колись зніме мелодраматичне мок’юментарі про те, що сталося між Винником і українцями за останні два з половиною роки. Так чи інакше, окрему серію в ній варто присвятити музичним редакторам українських радіостанцій. Бо ж як їм бути зі старими шлягерами Винника, що залишаються в ротації? Чи брати до ефірів нову композицію? І як на це можуть вплинути фанати? Нумо розбиратися.

«Олег Винник — Олег зник»

Цей бородатий інтернет-мем влучно описує те, що відбувається з популярним українським артистом після 24 лютого. Бо він і справді…зник! Принаймні, з новинних стрічок. Принаймні, на перший, — і найбільш тривожний, — для українців час.

Поки кумир відмовчувався, його прихильники ширили інтернетом чутки про те, що він виїхав до Німеччини, де нібито лікується від «важкої хвороби». У липні 2022-го адвокатка співака підтвердила «ТСН.ua»: Винник справді перебуває в Берліні і справді на лікуванні. А щоб відвести вогонь критики від свого клієнта, додала, що пан Олег нібито допомагає ЗСУ з-за кордону, закуповуючи автомобілі та передаючи їх на передову через власний благодійний фонд «Вовчиця».

У лютому 2023-го на ютуб-каналі «Зірковий» вийшло інтерв’ю із очільницею фан-клубу Олега Винника, Валерією Барон. Пані Валерія зазначила, що виходити в публічний простір артисту не дозволяє «стан здоров’я», однак чутки про його онкозахворювання спростувала.

Нарешті, минулого червня Олег Винник дав перше публічне інтерв’ю від початку повномасштабної війни для ютуб-каналу «КРП (крупним планом)». Тоді він виправдовувався так: «Виходь до людей — не виходь… Що я буду доводити? Тримайтеся, ми переможемо? І тебе хтось буде розуміти і слухати?». На думку Антоніни, звучало це непереконливо.

І ось, нарешті: «СЕНСАЦІЯ!!! МИ ДОЧЕКАЛИСЬ!!!». Такими словами 10 серпня згадана вище Валерія Барон анонсувала на інтернет-сторінках фан-клубу Винника вихід його нової (першої за три роки) пісні.

Фани — в екстазі. У коментарях вони називають Винника «генієм» (а гейтерів — «заздриками»), Пишуть Улюбленцю Компліменти Виключно З Великих Літер та…  чомусь цитують «Океан Ельзи».

Втім, серед рік патоки на адресу артиста знайшлося місце і критичним коментарям:

А медійники що? А медійникам — смішно! Cмайликом «Ха-ха» на допис про повернення Винника відреагували, наприклад, Богдан Логвиненко (головний редактор Ukraїner) та Альберт Цукренко (ведучий Суспільного та Hromadske, учасник музичного гурту «ХЗВ»).

Ложку дьогтю в бочку фанатського меду доклав і колишній продюсер Олега Винника, Олександр Горбенко. У коментарях до допису він поділився власною версією того, як артист виїжджав з України 27.02.2022. І зробив це із яскравими подробицями про «тремтяче Олєжкіне тіло під синім плєдіком» та «три величезні валізи», які ледь вмістилися в багажник чоловіка. 

Натомість слова Винника про те, що той нібито допомагав виїжджати з країни іншим, екс-продюсер артиста назвав «маячнею». У коментарях із Горбенком погодилася його дружина, однак інших доказів їхньої правдивості ми наразі не маємо.

«Пісні, що їх любить слухач, є в ефірі»

Як бачимо, чимало прихильників продовжують любити свого кумира таким, яким він є. А пропозицію, як відомо, формує попит. І якщо люди все хочуть чути Винника по радіо — музичні редактори мусять це враховувати.

Я переглянув сайти українських FM-радіостанцій і звернув увагу, що деякі з них не приховують наявність пісень Олега Винника у власній ротації. А саме: «Наше радіо», «Мелодія FM» («ТАВР Медіа») та «Радіо Люкс» (ТРК «Люкс»).

Закортіло перевірити, чи ці станції справді крутять пісні артиста станом на сьогодні. А заразом і уточнити, чи планують вони брати в ефір нову композицію Винника.

«Так, кілька старих пісень [Олега Винника], що їх любить слухач, є в ефірі. Щодо нового релізу — будемо слухати і приймати рішення на Музраді, зараз нічого не можу сказати»,відповів мені Віталій Дроздов, генеральний продюсер радіохолдингу «ТАВР Медіа».

Із цим таки запитом я також звернувся до українських радіохолдингів ТРК «Люкс» («Радіо Люкс», «Радіо Максимум», Radio Nostalgie), Business Radio Group («Шлягер FM» та ін.), Evolution (Lounge FM, «Авторадіо», Радіо «П’ятниця») та RadioCorp («Країна ФМ»). Очікуємо на коментарі. 

Мовчання артиста знак згоди для радіо?

Є моральні принципи та громадянська позиція. А є статистика прослуховувань та заміри аудиторії. На жаль, одне часто суперечить іншому. На жаль, медіаменеджерам доводиться це враховувати, щоб не залишитися без роботи.

Та й подобається це комусь чи ні, але об’єктивних підстав кенселити Олега Винника та його репертуар у наших радійників наразі немає. Принаймні, «втік» артист не в Росію, та й антиукраїнських меседжів у публічному просторі не розповсюджує. Навпаки, он він начебто і ЗСУ допомагає, і сипле в тіктоку мотивуючими (хоча й надто загальними) фразами про Україну та перемогу. Зрештою, достовірної інформації про те, де саме був і чим саме займався пан Олег після 24 лютого, у нас наразі надто мало.

А от медійну позицію самого Олега Анатолійовича в стилі «Нічого не бачу, нічого не чую» протягом останніх років пояснити та виправдати справді важко. Влаштовувати проукраїнські мітинги в Берліні було не обов’язково — слухачам вистачило б і кількох підбадьорливих слів. Однак Винник — свідомо чи ні — вирішив мовчати. А репутаційні втрати в такому випадку неминучі. І в цьому, крім самого Олега Винника та його нинішньої команди, звинувачувати більше нікого.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Максим
8 дн. тому
«Мої люди» є в ротації «Радіо Шлягер FM». Щойно чув в етері.
Локі
19 дн. тому
А чому дивуватися? Якщо в новину про Олежу тут, у Антоніни - шалена парочка вовчиць а добігла... Так і по країні, чиїсь труселя - знову до стелі а прилипнуть...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Для любителів покритикувати зірок кордонів не існує. Ні географічних, ні особистих.
13 Вер 2024 13:30
2 721
«Антоніна»
До останнього часу Антоніна наївно вважала, що танцювальна музика – це те, під що вона гоцала на українських дискотеках у 90-х.
31 Серп 2024 15:00
686
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми б уже й раді забути про Винника, але не дає спокою музичним продюсерам (а з ними й телевізійним) неприкаяна отара вовчиць, яким треба негайно призначити нового кумира.
30 Серп 2024 10:00
16 273
Пилип Зконопель
«Антоніна»
День пройшов дарма, якщо в ньому не було жодного срачу про Klavdia Petrivna.
23 Серп 2024 10:00
2 772
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Але щось Антоніні здається, що нічого в нього не вийде.
12 Серп 2024 18:30
45 695
Катерина Городнича
«Антоніна»
Якщо ви були на Atlas Weekend цього року, то вам пощастило і ви не пропустили скандал. А ми пропустили. І тепер страждаємо.
25 Лип 2024 10:00
6 886
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду