Світлана Крюкова не веде телеграм-канал «Темный рыцарь». Але це не точно

Світлана Крюкова не веде телеграм-канал «Темный рыцарь». Але це не точно

Хоча Світлана заперечує свою причетність до каналу, в Антоніни є причини їй не вірити.
Світлана Крюкова не веде телеграм-канал «Темный рыцарь». Але це не точно
Світлана Крюкова не веде телеграм-канал «Темный рыцарь». Але це не точно
27 Черв 2024
0
2678

Нещодавно на hromadske вийшло розслідування про власника анонімного телеграм-каналу «Джокер» Романа Кравця. Ім’я цього члена «Слуги народу», який у 2019 році потрапив до передвиборчого списку президентської партії, але не пройшов до парламенту, вже не вперше пов’язують із «Джокером». У березні 2024 року з посиланням на власні джерела в Офісі президента та Бюро економічної безпеки про те, що саме він адмініструє канал, писало видання «Forbes Україна». Не стали великим одкровенням чергові докази зв’язків Кравця з «Джокером» і для «Антоніни» — про них ще майже рік тому повідомляли нам наші джерела. Інша справа, що черговий сплеск інтересу до «Джокера» спонукав нас більш ретельно придивитися до іншого анонімного телеграм-каналу — «Тёмного рыцаря». І цей вибір був не випадковим.

18 червня 2024 року після майже піврічного мовчання «Тёмный рыцарь» поновив свою активність. Перед тим остання публікація на каналі вийшла 1 грудня 2023 року. За інформацією наших джерел та повідомленнями багатьох медіа, автором «Тёмного рыцаря» на той час був народний депутат Олександр Дубінський. І тодішнє припинення «мовлення» телеграм-каналу, ймовірно, було пов’язане з тим, що 14 листопада 2023 року Печерський райсуд Києва відправив Дубінського, якому висунули підозру в державній зраді, до СІЗО.  

«Я думав, не повернусь. Але мене розбудив нікчемний інвалід Голік (фігурант справи НАБУ про “Велике будівництво” Юрій Голик, який виїхав з України через систему “Шлях” з довідкою про інвалідність. — “Антоніна”). Всім привіт. Пишіть, якщо є цікаве», — йшлося у першому після шестимісячної перерви дописі «Тёмного рыцаря». А вже в другому та майже у всіх інших, які пішли за ним, мовилось про Романа Кравця.

Контент поновленого «Тёмного рыцаря» становить суцільний потік образ та погроз на адресу Кравця, а також вимог «повернути канал власникам» та анонсів подальших журналістських розслідувань про нього. Ці вимоги з анонсами нових викривальних матеріалів про нинішнього власника «Джокера» фактично вказують на ключову причину інформаційної кампанії, яку розв’язав проти нього «Тёмный рыцарь», — колишні хазяї «Джокера» хочуть повернути собі канал. Тож логічним постає припущення про те, що саме вони стоять нині за  «Тёмным рыцарем». 

Авторка розслідування про Кравця на hromadske стверджує, що телеграм-канал «Джокер» у 2019 році створили голова партії «Укроп» Геннадій Корбан і заступниця головного редактора проросійського видання «Страна.ua» Світлана Крюкова. А Романа Кравця вони начебто взяли адміном і помічником. 

«Крюкова і Корбан, за даними наших джерел, зберігали вплив на канал приблизно до 2021 року. Поступово Роман Кравець відсторонив їх від можливості впливати на контент — деякі наші джерела, описуючи цю історію, вживали слово “рейдерство”. Так Кравець став одноосібним власником “Джокера”. Саме тоді канал почав перетворюватися на рупор ОП», — йдеться у статті.   

Таким чином, якщо вірити джерелам hromadske, можна припустити, що саме Корбан з Крюковою можуть стояти за інформаційною атакою на Кравця, а отже — і за «Тёмным рыцарем». Намагаючись знайти підтвердження або спростування цьому припущенню, ми більш ретельно проаналізували публікації на каналі й помітили, що вони часто видаляються з пабліку, а потім або з’являються зі змінами, або взагалі не поновлюються.

Скориставшись сервісом Wayback Machine, ми знайшли пости, видалені з «Тёмного рыцаря», і на деяких із них виявили аватарку Світлани Крюкової. 

Тут її не дуже добре видно.

 

Тому тут ми збільшили зображення, і аватарку видно краще.

 

А це для порівняння аватарка Крюкової на її авторському телеграм-каналі «Крючок».

 

Скоріш за все, Світлана Крюкова робила за допомогою свого телефона скриншоти інстаграм-постів так званої «дівчини Романа Кравця» Ольги Осмоловської, які потім використовувались як ілюстрації для публікацій на «Тёмном рыцаре». Якщо в людини не один акаунт, то на екрані висвічується аватарка саме того з них, з якого вона заходить в інстаграм. Саме таким чином і було зафіксовано зображення Крюкової на скриншоті. 

Ймовірно, не помітивши цього, авторка каналу опублікувала пост із самовикривальною аватаркою на скрині. А згодом його видалили.

Для того, щоб з’ясувати, наскільки ці припущення виправдані, ми звернулися до Світлани Крюкової з питанням, чи справді вона веде канал «Тёмный рыцарь». 

«Ні, на жаль, це не мій канал», — заявила Світлана. На уточнювальне запитання «Антоніни», чому «на жаль», журналістка відповіла: «Тому що мені подобається драма “Тёмный рыцарь ставить на місце Джокера”. Це дуже мелодраматично, по класиці».

Насамкінець Крюкова назвала «Тёмный рыцарь» козлом за те, що він обізвав її відьмою

Хоча, здається, це просто  кокетство. 

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Відповідь на це питання почав шукати журналіст та історик Олександр Зінченко й отримав багато цікавих відповідей.
13 Черв 2024 20:30
2 033
Марина Крижня
«Антоніна»
З 1 по 30 червня щорічно проходить Місяць гордості (Pride Month) на підтримку прав та видимості ЛГБТКІАплюс-спільноти.
13 Черв 2024 13:40
754
Марина Крижня
«Антоніна»
Про це актор Київського національного академічного Молодого театру та військовослужбовець написав у своєму фейсбуці.
10 Черв 2024 16:20
803
Марина Крижня
«Антоніна»
Поки сиділи без світла, у колишньому твітері почався флешмоб. Суть його полягала в тому, щоб написати на клаптику паперу слово «електрохарчування» та підставити в назву книжки. Вийшло весело.
07 Черв 2024 20:50
649
Марина Крижня
«Антоніна»
Любі читачі, нарешті в нас навкололітературний срач. У нього втрапив підприємець і власник видавництва «Наш Формат» та книжкова блогерка, авторка каналу «Непозбувний книгочитун».
06 Черв 2024 18:00
4 379
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Вітають, а часом бідкаються.
06 Черв 2024 17:15
2 747
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду