Чи варто декомунізувати олів’є? На радіо «Культура» стартував проєкт про український кулінарний спадок

Чи варто декомунізувати олів’є? На радіо «Культура» стартував проєкт про український кулінарний спадок

Програма називається «Їжа як культура», і нові випуски чекатимуть на слухачів щодня.
Чи варто декомунізувати олів’є? На радіо «Культура» стартував проєкт про український кулінарний спадок
Чи варто декомунізувати олів’є? На радіо «Культура» стартував проєкт про український кулінарний спадок
10 Жов 2023
0
1123

Тривають випуски до п’яти хвилин, і поки вийшло два блоги: про радянські майонезні салати та порівняння української і радянської кухонь.

Варто сказати, що автори (дослідниця гастрокультури Олена Брайченко та журналіст Вадим Карп’як)  знали, з чого починати: слово «олів’є» нині діє як містичне заклинання, яким можна миттєво здійняти суперсрач. Проте сама програма викликає абсолютно інші емоції, бо в ній ніхто нікого не засуджує і не вдається до радикальних висновків. 

Натомість слухачам пропонують результати досліджень і коротке пояснення: звідки ці радянські салати взялися, яка їхня історія, чому зараз вони викликають такі емоції та у що все це переросте в майбутньому. 

«Цілком логічно, що в добу незалежності є запит на ревізію ритуалів. Військова агресія, розв’язана Росією проти України, загострила потребу відсторонитися від радянського спадку. Тому заклики не їсти та не готувати олів’є, аби не тягнути в сучасність спадок радянщини, набули нового розмаху. Нині можна почути розмови і про декомунізацію святкового столу».

Олена Брайченко пояснює, чому «олів’є» — вже «не торт». Те, що продається нині в магазинах, дуже відрізняється від салату, який готували за часів СРСР. 

«Сьогодні і олів’є, і шуба продаються у відділах кулінарії будь-якого супермаркету. Вони вже не викликають жодних емоцій — просто салати з вітрини. Чому? Тому що радянським спадком ці салати роблять саме радянські практики: черги та дефіцит. Баночка горошку, куплена в жовтні саме до Нового року, — це одна з практик, яка перетворювала салат олів’є на щось особливе. Сьогодні таку баночку горошку можна легко купити в будь-якому магазині». 

У випуску ж про порівняння української та російської кухні — теж цікаво. Бо йдеться про популярне протиставлення нашого чудового борщу та їхніх огидних щів. Брайченко пропонує так не робити, бо шкоди від цього значно більше, ніж задоволення від кпинів над ворожим капустяним супом. 

Чекаємо на нові випуски.

«Медіа Лайф»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Те, що небінарні особи, які не ідентифікують себе ні як чоловіка, ні як жінку, просять звертатися до них «вони/їх», багато журналістів знали й раніше. Знали, але користуватися цим знанням майже не доводилось. Аж тут трапилося «Євробачення» і перемога Nemo. І понеслось.
13 Трав 2024 15:45
2 168
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Але він таки скопійований з американської реклами.
11 Трав 2024 23:07
27 464
Катерина Городнича
«Антоніна»
Після «просмаження» коміком Тоні Хінчкліффом зірки реаліті Кім Кардаш'ян на Netflix у соцмережах кілька днів поспіль «смажать» самого Хінчкліффа. І є за що.
09 Трав 2024 12:40
572
Катерина Городнича
«Антоніна»
У британській та американській пресі знов полощуть ім’я Джоан Роулінг. Деніел Редкліфф, зірка фільмів про «Гаррі Поттера», заявив, що нічого їй не винен. І хоч завдяки письменниці він став відомим на весь світ, це не означає, що він має погоджуватись із нею у всьому. Це, в свою чергу, було реакцією на заяви Роулінг, що вона розчарована позицією Деніела, Емми Вотсон та Руперта Грінта — центрального тріо всесвіту чарівника з Гоґвордсу.
06 Трав 2024 16:20
10 251
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 915
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 258
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду