«Абсолютна поразка нашої театральної спільноти». Актор Микола Лемешко, якого побив директор Дніпровської опери, відкликав свою заяву

«Абсолютна поразка нашої театральної спільноти». Актор Микола Лемешко, якого побив директор Дніпровської опери, відкликав свою заяву

Сама театральна спільнота сприйняла це рішення доволі неоднозначно.
«Абсолютна поразка нашої театральної спільноти». Актор Микола Лемешко, якого побив директор Дніпровської опери, відкликав свою заяву
«Абсолютна поразка нашої театральної спільноти». Актор Микола Лемешко, якого побив директор Дніпровської опери, відкликав свою заяву
20 Січ 2024
0
799

Про сам інцидент ми писали напередодні і він став доволі гучним. На фейсбук-сторінці Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру з'явилося повідомлення, в якому театрали просять розголосу. Вони розповідають, що нині театр гастролює і 17 січня колектив готувався до виступу у Дніпровській опері. Їхній автобус через габарити не міг заїхати у двір і перекрив заїзд. 

«Під час вигрузки костюмів зі службового автобуса підʼїхала автівка Volkswagen Touareg, в середині якого знаходився директор оперного театру. З машини вийшли дві людини — директор театру Пінчук Костянтин та невідомий чоловік. У грубій формі вимагали відігнати автобус та зупинити процес вигрузки. Коли їх вимоги не були виконані, директор, знову ж таки у грубій формі, попросив Миколу Лемешка покликати водія. Микола повідомив, що ми фізично не можемо відігнати автобус, бо проїзд заблокований іншими автівками. За це Микола отримав удар в обличчя від директора оперного театру Пінчука Костянтина». 

Також у дописі йшлося, що згодом, коли вже приїхала поліція, на місці з'явився ще один чоловік, який «почав погрожувати фізичною розправою всім присутнім, на що нацполіція не відреагувала, хоча все відбувалося перед ними. За фактом побиття ведеться розслідування».

В коментарі Суспільному Лемешко розповідає таке:

«Просто якийсь чоловік під'їхав під час розвантаження. Почав керувати. Спочатку попросив: "Ты можеш отъехать на два метра вперёд автобусом, чтобы я мог проехать?" Кажу: "Я тут ні до чого, йдіть до водія". На що він наїхав на мене: "Найди мне его, быстро". На що я йому відповів: "Зараз, розбігся"».

Після цього, розповідає Микола, йому в нецензурній формі наказали «стулити рота» і вдарили в обличчя. 

«І, в принципі, вони б не зупинились, бо другий підскочив. Вони хотіли продовжувати, але навколо було багато кого з трупи й вони підняли ґвалт. Так вони, так би мовити, сполохали їх». 

Ані колеги із Суспільного, ані ми позицію Костянтина Пінчука так і не змогли послухати. «Детектор медіа» його прессекретарка кілька разів просила передзвонити, бо директор оперного якраз радиться з юристами. А потім узагалі вимкнула телефон. Пінчук на дзвінки не відповідав. 

Але журналістам «УП Культура» таки вдалося до нього додзвонитися. Усі звинувачення він заперечував: «Буду телефонувати директору Чернігівського театру, розбиратися. Я думаю, що прийдеться мені шукати адвоката і на директора, на Чернігівський театр, подавати в суд за наклеп». 

Медійники та спільнота доволі жваво відреагували на цю ситуацію та підтримали Лемешка і театр. Тим паче, що Костянтин Пінчук раніше вже відзначався скандалами. Ними супроводжувалося його призначення на посаду директора Дніпровської опери у 2018 році, раніше, вже під час війни, він возив на гастролі свою трупу із назвою Russian Grand Ballet. До речі, торгову марку «Русский гранд баллет Константина Пинчука» він зареєстрував у 2016-му. 

А влітку 2022 року знову збирався везти балетну трупу на гастролі — ось анонс «Лускунчика» та «Лебединого озера» Чайковського на грудень у Польщі. У той час велика частина української культурної спільноти вже закликала бойкотувати російську культуру. Згодом організатори скасували цей виступ. 

Але повернімося до повідомлення Чернігівського театру. У ньому було сказано наступне: «Ми хочемо, щоб ця історія не "замʼялась" і винні були покарані. Тому не будьте байдужими, розповсюджуйте інформацію. Дякуємо!». Отже ми сильно здивувалися, коли актор нам написав, що інцидент вичерпано, адже Пінчук через знайомих перепросив. Навіть не особисто. 

Ну а вже згодом на тій же фейсбук-сторінці Чернігівського театру з'явився новий допис. У ньому йшлося про те, що конфлікт і справді завершено. 

«Винуватці хуліганських дій через посередників висловили артистові свої вибачення та звернулися з проханням про відкликання заяви до органів правопорядку, аби припинити кримінальне провадження у цій справі. Порадившись з адвокатом, Микола Лемешко вирішив прийняти висловлені вибачення та відкликати свою заяву, подану правоохоронним органам за фактом побиття.
Керівництво театру, займаючи позицію щодо захисту Миколи Лемешка
як члена театрального колективу, забезпечення прав громадянина України і
актора, сприймає рішення Миколи Лемешка відкликати свою заяву задля
припинення поширення конфліктної ситуації, аби не створювати підґрунтя для
протистояння в театральному середовищі країни». 
Прикметно, що імені Костянтина Пінчука у тексті немає — просто «винуватці хуліганських дій». Також не згадується й чоловік, який, як ішлося в попередній заяві, погрожував постраждалому та іншим присутнім розправою. І це вже у присутності поліціянтів. Натомість театрали дякують усім, «хто не лишився осторонь», і наголошують, що «у єдності наша сила». 
Ясна річ, ті, хто не лишився осторонь, сприйняли цю новину не надто позитивно. 
Подивовані такою позицією є в самому Чернігівському театрі. Ось такий репост зробив режисер Ден Федєшов.
У коментарях актор Роб Фельдман та режисер Стас Жирков роблять узагалі доволі невтішні висновки про українську театральну спільноту. 
Він себе додам, що дуже часто люди, які опинилися у схожих ситуаціях, просять допомоги у медійників та розголосу в соцмережах. І це спрпавді дієвий варіант. Але перед тим, як про це просити, переконайтеся, що самі готові боротися за свої права трохи довше, ніж добу.
 

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
У британській та американській пресі знов полощуть ім’я Джоан Роулінг. Деніел Редкліфф, зірка фільмів про «Гаррі Поттера», заявив, що нічого їй не винен. І хоч завдяки письменниці він став відомим на весь світ, це не означає, що він має погоджуватись із нею у всьому. Це, в свою чергу, було реакцією на заяви Роулінг, що вона розчарована позицією Деніела, Емми Вотсон та Руперта Грінта — центрального тріо всесвіту чарівника з Гоґвордсу.
06 Трав 2024 16:20
6 315
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 792
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 171
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 509
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 155
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 424
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду