Ющенківська Україна — це свято сірості. Ще трохи про базові погляди Роднянського

Ющенківська Україна — це свято сірості. Ще трохи про базові погляди Роднянського

Скандал зі зверхнім ставленням продюсера Олександра Роднянського до української кіноспільноти відгримів на початку тижня. Але ми не можемо не продовжити.
Ющенківська Україна — це свято сірості. Ще трохи про базові погляди Роднянського
Ющенківська Україна — це свято сірості. Ще трохи про базові погляди Роднянського
31 Трав 2024
0
3156

Про суть скандалу, який стався в інстаграмі Роднянського, можна докладно почитати тут.

А тепер пропонуємо покопирсатися в підґрунті. І ще раз наголосити на тому, що дивуватися його позиції не варто.

Завдяки посту у фейсбуці телеведучої Мирослави Барчук ми натрапили на запис інтерв'ю, яке в далекому березні 2009 року Олександр Роднянський дав Тетяні Толстой та Дуні Смирновій у їхньому проєкті «Школа злословия». І повірте, навіть якщо ви колись його й дивились, то в сучасних реаліях і для розуміння базових установок засновника «1+1» варто трохи навести різкість і вслухатися в меседжі.

Мирослава в пості згадує лише один епізод цієї розмови:

Ми ж вирішили послухати її всю. І недарма.

Вважаємо, що українській кіноспільноті не варто почуватися унікальною через те, що Роднянський заявив, що її не існує. Для нього, судячи з інтерв'ю, багато чого не існує. Наприклад, тема першого Майдану. Це той самий час, коли колектив «Плюсів» мусив виходить в ефір з публічним вибаченням перед глядачами за те, що редакція працювала згідно з кучмівсько-медведчуківськими «темниками», які пів року передвиборчої кампанії 2004-го забороняли надавати ефір Віктору Ющенку.

До речі, про це Мирослава Барчук теж згадує і вважає, що Роднянський так і не подарував новій владі та Майдану того, що був змушений просити вибачення.

Інтерв'ю вийшло в момент, коли Ющенку залишалося бути Президентом України лише рік. Роднянський уже давно працював у Росії, робив розважальний канал СТС, знімав серіали й кіно, зокрема мілітарно-пропагандистські. І тут Смирнова вирішила поговорити з ним про Україну.

Д.С.: Ви ющенківець чи тимошенківець?

О.Р.: Ні те, ні інше. Більш того, мені ідея ющенківської України безкінечно не подобається. Я взагалі вважаю, що те, що відбувається, це свято сірості [...] Це зборище яскравих посередностей [...] Вони погано вчилися в школі, без освіти, погано говорять будь-якою мовою. 

Д.С. (до Толстої): Це говорить медаліст і власник червоного диплома! Тобто він наша людина.

О.Р.: Це правда (всі сміються, всім сподобався пасаж зі спільним вивищенням відмінників. — Ред.). Але я не розумію, чому сільський бухгалтер, який не прочитав жодної книжки, має мені розповідати, яким чином буде упорядкована країна, в якій я народився і виріс. Це моя принципова позиція. І тому мені не подобається ідея двієчників, які керують країною.

Отже, благородному містянину і киянину Роднянському не подобається світогляд тодішнього президента з села. Він не хоче ототожнювати себе з позицією Ющенка. Він зазначає, що Ющенко — носій діаспорянських поглядів на Україну, і саме тому в Україні йде «переписування історії».

О.Р.: Звідси і історія багатовікової окупації України. Що неправда, тому що Україна була безумовно не окупованою частиною імперії, а її невід'ємною частиною. І її еліта була частиною імперської еліти. Звідси необхідність повністю змінити пантеон героїв, тому не Велика Вітчизняна війна, а Голодомор.

Т.Т.: Смішно!

О.Р.: Тому не тисячі чи сотні Героїв Радянського союзу — українців, а безумовно герої ОУН-УПА. Тому не революціонери або, навпаки, діячі білого руху, в якому маса українців, [...] а звісно, Бандера, Шухевич або Петлюра.

Далі телепродюсер, який сидить у студії НТВ в путінській Росії, робить приголомшливу заяву про те, що в Україні хоч і багато каналів, але назвати їх вільними вже не можна. Нагадаю, це 2009 рік.

І, звісно, не обійшлося без обговорення мовного питання. Причому з власної ініціативи гостя студії. Тому що перед цим Дуня Смірнова натхненно ділилася спогадами про те, як щойно побувала в Одесі і відзначила для себе особливість міста. «Це, звісно, не укрАінське місто. Воно і не російське. Воно особливе. Його можна насильно українізувати або русифікувати, але воно лишиться таким, як воно є».

І тут «Остапа понесло». Роднянський заговорив про вибір шляху України. Зокрема, що «можна було би бути сучасною багатонаціональною і толерантною країною, а можна отак як є, країною титульної нації, всіх насильно перевести на одну мову». І взагалі, вважає гість ефіру, треба було еволюційно це робити, просто стимулюючи всіх говорити двома мовами. Тобто, зверніть увагу, не українською, а саме двома.

Звісно, інтерв'ю старе. Більшість людей еволюціонує і змінює ставлення до різних процесів. Ми не знаємо, чи досі Роднянський вважає, що українці переписали історію, а героями першої чверті 20 століття мають бути білогвардійці, а не, скажімо, студенти, які загинули під Крутами, захищаючи українську державність. Але, на нашу думку, важливо зрозуміти базовий світоглядний набір людини, над якою витає ореол засновника українського телебачення.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
А ми тішимося, що нарешті до пані Ірини дійшли новини кінця травня.
11 Лип 2024 18:00
889
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Святкують, щоправда, дуже насторожено.
05 Лип 2024 21:45
6 269
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Щоправда, це не єдина претензія містян. Також турбує питання вирубки лісу.
04 Лип 2024 13:00
607
Катерина Городнича
«Антоніна»
Редакторка видання NV Ольга Духнич запостила обкладинку наступного паперового журналу і отримала несподівані претензії.
03 Лип 2024 18:40
1 808
Катерина Городнича
«Антоніна»
На вихідних у соцмережах розгорівся черговий срач. Стендаперка Лєра Мандзюк, спілкуючись з асистенткою вчителя в аудиторії, ляпнула, що та допомагає «тупеньким дітям».
01 Лип 2024 22:00
43 116
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Так, це відбулося насправді.
28 Черв 2024 21:30
3 903
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду