Орлиця повернулася в гніздо. Що розповідає Ірина Фаріон про своє поновлення у Львівській політехніці

Орлиця повернулася в гніздо. Що розповідає Ірина Фаріон про своє поновлення у Львівській політехніці

І як їй тільки вдається завжди виходити сухою з води?
Орлиця повернулася в гніздо. Що розповідає Ірина Фаріон про своє поновлення у Львівській політехніці
Орлиця повернулася в гніздо. Що розповідає Ірина Фаріон про своє поновлення у Львівській політехніці
12 Черв 2024
1
1650

Мовознавицю та колишню народну депутатку не тільки поновили на посаді професорки кафедри української мови у Львівській політехніці, а ще й виплатять 123 927 гривень зарплати «за період вимушеного прогулу». Про це Фаріон написала у своєму телеграм-каналі. Опублікувала своє фото в сукні біля вишу й фото наказу.

Канал «1+1» взяв у неї ексклюзивне інтерв'ю. Відео починається з того, що журналістка каже: «Двічі в одну річку не ввійдеш, а от у двері — можна. Це довела скандальна мовознавиця Ірина Фаріон, коли 10 червня знову зайшла до Львівської політехніки в якості викладача після свого скандального звільнення».

Нагадаю хронологію подій. 4 листопада вийшло інтерв'ю Ірини Фаріон у межах програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де вона сказала, що не може російськомовних українських військових з Третьої штурмової бригади назвати українцями. Там ще були слова про зброд і «чого ви такі очманілі?». Очікувано, вона втрапила в скандал. Вони для неї — норма. Що не так з Іриною Фаріон, ми писали ось тут.

За кілька днів омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до Нацполіції та Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Він побачив у висловлюваннях Фаріон «утиск та дискримінацію». А на одному з корпусів Львівського політеху з'явилися листівки з написами «Фаріон — геть з політехніки», «Чому в політесі досі працюють паплюжники честі українських воїнів?». Студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон.

Тоді ще Львівська політехніка опублікувала заяву на своєму сайті, мовляв, не несуть відповідальності за висловлювання своїх працівників та студентів поза університетом.

А 13 листопада Фаріон знову втрапила в скандал через те, що опублікувала скриншот листа, який їй написав студент із Криму. Проблема в тому, що вона не замазала його даних. І його затримали росіяни. На це також відреагував омбудсман — звернувся до СБУ. А СБУ, у свою чергу, відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу та призначила низку експертиз щодо її висловлювань та публікацій.

15 листопада її звільнили, а вже 7 грудня Фаріон подала до суду, щоб оскаржити рішення про її звільнення з Львівської політехніки. Тоді суд вона програла (7 лютого). Але 29 травня Львівський апеляційний суд постановив поновити її на посаді та виплатити заробіток за період вимушеного прогулу.

Ірина Фаріон на засіданні в Львівському апеляційному суді

Тепер до самого інтерв'ю. Фаріон каже: «Я не боролася за поновлення на посаді. Для мене ця посада не є такою цінною, як може комусь і здаватися. Я давним-давно вийшла за межі усіх посад, так би мовити. Мені йшлося про інше. Мені йшлося про те, що не можна за політичним замовленням звільняти людину з посади — якщо це не подобається чинній владі, яку Ірина Фаріон дуже послідовно, системно викриває і критикує. Тому моє повернення до Львівської політехніки — це торжество права». Торжество нездорового глузду, я сказала б.

Про студентів вона теж згадала. Каже: «Мене найменше цікавить їхня позиція щодо мого поновлення. Нехай пишуть свої листи протесту суддям. Я не салат Олів'є і не долар, аби всім подобатися. Пес гавкає, а ми робимо свою справу». Я вже уявляю, як вона ставитиметься до студентів після цього (хоча її колишні студенти розповідали мені, що з її боку і так дивне ставлення, особливо до тих, хто приїхав зі сходу).

Журналістка «1+1» дала нам інформацію про те, з чого почався конфлікт, у які ще скандали втрапляла за останній час (наприклад, як вона критикувала Джері Хейл та Альону Альону — назвала їх гібридами, бо їй не сподобалися імена). І пригадала, як Дмитро Гордон після словесної перепалки з Фаріон припустив, що вона є агенткою ФСБ. Знаєте, мабуть, уперше в житті хочеться з ним погодитися.

Фото: скриншоти з телеграм-каналу Ірини Фаріон, Суспільне Львів / Іванка Дусько

«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
isabella ethan
84 дн. тому
Мене звуть Жасміна Леон, ми з чоловіком разом 2 роки, минуло 6 місяців, як ми розлучилися. Я все ще люблю його, але деякі люди вважають це несправедливим. Навіщо любити того, хто не любить тебе у відповідь? Ці місяці я молився і молився, але нічого. Він все ще зі своєю новою дівчиною (з якою він живе), але це не означає, що я маю просити про допомогу Перші тижні після розриву я стояла на колінах і молилася про допомогу, вони в порядку, коментарі в Інтернеті, як заклинатель допомагає відновити стосунки повернути колишнього коханця", тому я вирішила спробувати це, тому що я дуже люблю свого хлопця. Тому я зв’язалася з доктором АПАТОЮ та розповіла йому про всю свою проблему, і він дав мені 100% гарантію, що я поверну свого хлопця після привороту тому я була обдарована і щаслива, що зв’язалася з ним, я зробила все, що він мене просив, і, на мій найбільший сюрприз, через 2 дні після привороту мені зателефонував мій хлопець і вибачився за те, що він зі мною зробив, і попросив вибачення, щоб він прийшов за мною додому, Я дійсно завдав собі шкоди і пройшов через ті моменти, коли він залишив мене, зрештою, доктор APATA для мене хороший справжній заклинатель, тому зателефонуйте йому або додайте його на WhatsApp/Viber: +447307347648 або напишіть йому. його електронна адреса: drapata4@gmail.com.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Кейт Вінслет вибухнула тирадою проти компліментів на кшталт «Ти така смілива! Не побоялася показати небездоганну фігуру на екрані».
20 Вер 2024 12:30
1 874
Катерина Городнича
«Антоніна»
Щоправда, «дуелянт» Сидоренко на місце «розбірки» не приходить. Переважно здалеку обзивається.
11 Вер 2024 21:20
979
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ясна річ, колеги вже катаються шакалячим експресом у твітері.
04 Вер 2024 20:30
2 342
Катерина Городнича
«Антоніна»
Сідайте рядочком — підвезли кейс, на якому можна ілюструвати відмінність хейту від критики.
02 Вер 2024 18:25
13 056
Катерина Городнича
«Антоніна»
Коли публічно сваряться між собою стендапери, ми чекаємо дотепних випадів. Отже, огляд срачу!
29 Серп 2024 14:31
1 641
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду