Чому «вибачення» стендаперки Мандзюк не вичерпало конфлікту з «тупенькими дітьми»

Чому «вибачення» стендаперки Мандзюк не вичерпало конфлікту з «тупенькими дітьми»

На вихідних у соцмережах розгорівся черговий срач. Стендаперка Лєра Мандзюк, спілкуючись з асистенткою вчителя в аудиторії, ляпнула, що та допомагає «тупеньким дітям».
Чому «вибачення» стендаперки Мандзюк не вичерпало конфлікту з «тупенькими дітьми»
Чому «вибачення» стендаперки Мандзюк не вичерпало конфлікту з «тупенькими дітьми»
1 Лип 2024
17
42230

Історія протягом понеділка розлетілася українськими медіа. Але головний меседж усіх новин про цей срач: стендаперка оскандалилась, однак потім перепросила. Конфлікт вичерпано.

Але ніт. Не вичерпано. Тому що перепросила вона зовсім не за те, за що люди обурились. Давайте по порядку. 

Під час спілкування з глядачами Мандзюк звернулася до дівчини, яка сказала, що працює асистенткою вчителя. Стендаперка щиро здивувалася, мовляв, у її дитинстві вчителям асистували указка або пляшка з-під «Живчика». Глядачка пояснила, що працює з дітьми, які потребують допомоги в навчанні. 

У цей момент гумористці спало на думку, що найкраще буде висловити захоплення щойно відкритою для себе професією: 

«Вам попадаються іще сложніші діти, тобто самі тупенькі. Якими найбільш складно керувати».

Ідеї в Мандзюк на цьому не скінчилися, тому що вона взяла цей момент з концерту і виставила як позитивний, підписавши, що завдяки діалогу дізналася про асистентів учителів. Після чого отримала лавину коментарів, з яких їй довелося дізнатись іще про дещо.

Асистенти вчителів працюють з дітьми, у яких особливі освітні потреби. Це діти з аутизмом, затримками психічного та мовленнєвого розвитку, дислексією, дисграфією (перелік може бути безкінечно довгим). Але для Лєри вони просто «тупенькі».

В сучасному світі, де з кожної праски звучить інформація про інклюзію та діагнози не нейротипових дітей і дорослих, треба дуже постаратися, щоби бути аж настільки кришталево необізнаною. 

Отримавши хвилю обурення в коментарях, стендаперка викотила «вибачення». Хоча саме «вибаченням» її пост назвала преса. Насправді ж вона у своєму тексті не перепрошує, а виправдовується.

Щедрості Лєри Мандзюк немає меж, адже вона «не проти, щоб цим відео звертали увагу на дану проблему». 

Проблема цього посту лише в тому, що комедіантка не відчуває різниці між комедією і булінгом та прямими образами.

Вона наголошує на своїй неосвіченості, але нічого з нею не робить. Зайвим доказом є остання фраза про збільшення кількості людей з інвалідністю через війну. Особливі освітні потреби жодним чином не корелюються з фізичною інвалідністю, яку люди отримують внаслідок обстрілів. Тобто вона знову змішала в купу все, що їй незрозуміло і нецікаво.

Коментарі до цього посту вона закрила. Тож і можливості пояснити їй, чому це не ок, теж позбавила.

Найбільш повним і вичерпним поясненням, що не так із Лєрою Мандзюк, на нашу думку, є пост дослідниці булінгу Анастасії Мельниченко.

Мені практично немає чого додати до такого вичерпного пояснення. Хіба що те, що неосвіченість не вперше грає злий жарт зі стендаперкою Мандзюк (не тільки ж їй злі жарти поширювати). Кілька років тому в інтерв'ю відомому своїм завзятим сексизмом Сергію Іванову (і це навіть не ярлик, він сам на цьому наголошує і пишається) Лєра розповіла, що є великою противницею фемінізму, тому що це «неприродньо». Вже за якийсь час в іншому інтерв'ю, яке вона дала в квітні 2023-го Аліні Доротюк, стендаперка розповіла, як її подруга витратила декілька годин на те, щоб пояснити їй, що її погляди насправді і є феміністичними. 

Сподіваюсь, у Лєри Мандзюк є й інші друзі, які здатні їй заповнити й цю прогалину у знаннях. До того ж не завадило б їй вивчити межу між жартами і булінгом. Адже як вона сама пише у власному виправдальному пості, її жарти про маму — показник того, що вона висміює болючі теми. Нехай би хтось знайшовся, хто розтлумачив би стендаперці, що коли вона жартує про свій болючий досвід — це стендап. А якщо хтось вийде на сцену і почне відпускати знущальні коментарі щодо Лєри Мандзюк і її мами, то це буде булінг. 

«Антоніна»
Теги
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Tat
1 дн. тому
Всі її а-ля жарти - приниження і булінг людей, особливо коли вони знаходяться в залі, не смішно взагалі
Hanna
2 дн. тому
хоч я з Закарпаття, але все одно не можу її слухати
Vkad
2 дн. тому
Оооо фемінаторка женкиня катеринка підгоріла від того що людині не подобається фемінізм????????????
Vkad
2 дн. тому
Оооо фемінаторка женкиня катеринка підгоріла від того що людині не подобається фемінізм????????????
Roman
2 дн. тому
Вона не мала на увазі дітей з діагнозом. Моралфажство, задроченість, а ще намагання стати найбільшими SJW у світі є одними з вагомих чинників теперішнього сумного положення україномовного контенту.
Baz
2 дн. тому
1. Якщо ми хочемо інтегрувати інклюзивність в наше суспільство то починаємо з виховання своїх дітей, а не дорослих. 2. Не загострюємо проблеми, не шукаємо на що образитись, а тихенько інтегруємо цих дітей, людей в суспільство; створюємо комфортний простір для життя (робочі місця, пересування вулицями та транспортом, доступ до сервісу державних установ, магазинів, розважальних комплексів тощо), для ВСІХ людей з будь якими психічними чи фізичними потребами. 3. Менше звертайте увагу на вади інших людей, ставтесь до них, як до рівних. Боюся того моменту коли нам будуть розповідати про безліч гендерів, і вказувати мені як кого називати. Буду бити морди не дивлячись на гендер!
Olexandr
2 дн. тому
"зі своїми кондиціями" - це що? Це не є булінг? Це просто, та дитина, що не є звичайною "кондицією", та годі гратися з термінами! Термін "своя кондиція" ні кого не ображає???? Чудово!!! Просто, домовилися, щоб не ображати когось, або ображати не так явно, називають "завуалевано, якось троха коректніше для слуху - це не більше, та це не менше. Якщо суспільство визнає що є діти "зі своїми кондиціями", що є "особливі" діти, діти з обмеженими можливостями, що потребують допомоги асистента вчителя. Як що суспільство це визнає, то не треба соромитися синонімів цього визнаного суспільством загального стану дитини, яка не дотягує до пересічної, звичайної, дитини, з кондицією "як у більшості". Висловлювання - "як у більшості" ні кого не ображає? Може хтось вважає свою дитину геніальною, а про неї кажуть - "нормальна", звичайна, має кондицію я у всіх, а не "свою кондицію"? Як вам це? Докі ми намагаємося приховати проблему за термінами, ображаючись, чи соромлячись її, доти проблема не буде визнана соціумом достатньою щоб визнавати її, вирішувати її, та доти суспільство не стане достатньо толерантним.
Ñadin
2 дн. тому
Оце такий тепер в Україні "культурний простір"? Вивчають "творчість" недорозвинених осіб, що якимось чином виповзли на сцену? Нащо шукати сенс у висловлюваннях розумових та етичних інфузорій, то того ж ще і невідомо в якому часовому вимірі жевріючих на тонкому шарі життя? Здивована...
Tetiana
2 дн. тому
Дякую, що підняли цю тему. В боулінгу є три сторони - хуліган, жертва і ті, хто спостерігає. Всі страждають, навіть якщо спостерігач гиготить, а хуліган сміється. Гівна наїлися всі три сторони. Ось чому так важливо пропрацювати ситуацію, зробити висновки, що унеможливлюють повторення, по можливості виправити(сь) та рухатися далі, до чогось гарного, глибокого, розумного, доброго. Всім.
Світлана
2 дн. тому
Шкода, що у Лєри не було такого асистента вчителя, може тоді б вона не була така тупенька
Corn
2 дн. тому
Стендап, і не тільки, це про гостре. Якщо Вас ображає щось, то проблема всередині. Шакалячий експрес завжди повертається до ініціатора. Інклюзія і шакалячий експрес протилежні явища і, використані в одному тексті, свідчать про факт маніпуляції.
Надя
2 дн. тому
Яскравий приклад коли "зробили себе самі". Вона ж не жартує, вона принижує глядачів, просто знущається! А їм весело і смішно, а вони ржуть!!!! Люди - поважайте себе, не відвідуйте такі виступи, де говорять некультурно, суржиком, і не поважають Вас!!!
Асистент
2 дн. тому
РЕАЛЬНО ВОНА ТУПЕНЬКА
Серхіо
3 дн. тому
Я б виїбав її
Наталія
3 дн. тому
Враховуючи те, що ви цитуєте "дослідницю", яка починає своє повідомлення зі слів "ви чули висєр", її і ваш авторитет дуже кульгає. Тому цитату цієї дослідниці далі не читала. Адекватні люди такою термінологією в "робочих" постах користуватись не будуть. По темі: перестаньтн вже цензурувати гумор. То нам про ухилянтів не подобається, то про лгбт, то про дітей, то про жінок. Гумор на те і гумор, тим більше в моменті. Людина відреагувала щиро в відповідно до контексту. А суспільство знову вирішило, що має диктувати щось іншим.
Юрій
3 дн. тому
Розділяйте приватне та публічне! Хтось, десь, на якомусь каналі... Дивиться порно в інтернеті - там більш образ для кожного !
Олександр
3 дн. тому
Мандзюк це новое українське бидло. Безкультурне, не виховане батьками. Заробляє на таких, які як і вона. Зі сцени спілкуєся вуличним росіянським матом. Немає ані краплі ганьби, бо за гроші втратили гідність людини. Вона сором такого чудового краю- Закарпаття!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Щоправда, це не єдина претензія містян. Також турбує питання вирубки лісу.
04 Лип 2024 13:00
158
Катерина Городнича
«Антоніна»
Редакторка видання NV Ольга Духнич запостила обкладинку наступного паперового журналу і отримала несподівані претензії.
03 Лип 2024 18:40
1 315
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Так, це відбулося насправді.
28 Черв 2024 21:30
3 729
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ведуча дала інтерв’ю, яким вкотре вибісила глядачів.
27 Черв 2024 18:00
6 554
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
А ми так і знали, що без срачу цей фестиваль цьогоріч не пройде.
26 Черв 2024 19:30
1 266
Катерина Городнича
«Антоніна»
Минув місяць, як закінчився останній суд у численних справах Кевіна Спейсі, в яких його звинувачували в домаганнях, педофілії та зґвалтуванні. За всіма епізодами актора визнали невинуватим. Як йому тепер повернути втрачену кар’єру, гроші та репутацію – це нині обговорюють в американській та британській пресі.
19 Черв 2024 18:00
2 615
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду