«Біле пальто» не оцінили. «Телебачення Торонто» розкритикували за токсичне відео про «втікачів». ОНОВЛЕНО

«Біле пальто» не оцінили. «Телебачення Торонто» розкритикували за токсичне відео про «втікачів». ОНОВЛЕНО

Сідайте рядочком — підвезли кейс, на якому можна ілюструвати відмінність хейту від критики.
«Біле пальто» не оцінили. «Телебачення Торонто» розкритикували за токсичне відео про «втікачів». ОНОВЛЕНО
«Біле пальто» не оцінили. «Телебачення Торонто» розкритикували за токсичне відео про «втікачів». ОНОВЛЕНО
2 Вер 2024
0
12763

Як давно ви бачили канонічних сусідів на лавках під під'їздом, які сичать «Прастітутка! Наркоман!» у спину перехожим?

Якщо ностальгуєте за хрестоматійними образами (тут можна ставити наголос на обох складах), пропонуємо піти підзарядитися переглядом відео від «Телебачення Торонто», яке називається «Потап, Quest Pistols, Hardkiss, Stoned Jesus, Jinjer, Koloah, Юсипчук, Винник: хто втік з України».

Тема клікозбиральна, жовчогінна та срачорозвідна. На це, напевно, й розраховували автори. Ми їх розуміємо. Антоніна теж ось недавно писала про Олега Винника — досліджувала його шанси на повернення в український шоубіз. 

Пальто колеги з «ТТ» одягли не просто біле — воно аж хрумтить від накрохмаленості: в список «утікачів», яких мочили і тицяли в екскременти протягом випуску, внесли й одного зі своїх авторів. 

Почали з тих, хто вже й так усім набив оскому в медіапросторі, але має більш клікабельні в ютубі імена: Потап, Влад Яма, Спартак Суббота, Hardkiss.

А за переглядами ганяються всі, тут ніхто не засудить — така робота. Завдяки уважним блогерам (телеграм-канал «Що ти знаєш про Бобула»), які не ходять у неділю на пляж, ми маємо скрини з оригінальної обкладинки випуску. Згодом її замінили на менш лайливу (бо ще ютуб забанить за матюки), але з більш відомими обличчями.

Було:

Стало:

Але згодом на відео повернулась назва «Вони з’*бались» і вже третій набір облич. Нижче в тексті третій варіант обкладинки є під постом Ярослави Кравченко, ведучої випуску.

Після швидкого дайджесту з обличчями з обкладинки перейшли до ексклюзиву. Ярослава взялась розповідати про метал-колективи, які теж виїхали за кордон. Їхні назви відомі менш широкому загалу, адже важку музику слухає менше людей. Тому в популярних медіа їхні імена ще не тягали.

І тут щось пішло не так. В переліку тих, на кого вилили відро бруду (а саме так сприймаються інтонації, з якими подається інформація), опинився гурт «0%Mercury».

Ми, чесно кажучи, і так не дуже зрозуміли, в якому місці з'являється «зрада» і привід єхидствувати, але виявилося, що і в такому вигляді звинувачення від «Телебачення Торонто» може бути неперевіреною інформацією. Авторам негайно «насували в панамку» коментатори, а потім ще й прийшли представники гурту з офіційною заявою і вимогою вибачень.

Але вибачень і спростувань колектив «ТТ» поки що не озвучував:

Сама ж Ярослава Кравченко коментарі вже каталогізувала:

Скільки коштують спростування та вибачення, щоправда, Ярослава не вказала. 

Ми дослідили реакції в ютубі, X та фейсбуці. Якщо в перших двох соцмережах «ТТ» дружно катають на «шакалячому експресі», то у фейсбуці під дописом Кравченко її переважно підтримали.

А от як підійти до огляду коментарів під самим відео та під тредами в X, ми навіть і не знаємо. Тут треба набрати багато повітря і, не дихаючи, пірнати.

Емоції коментаторів подекуди виходять з берегів (хоча коментарів «на 120 гривень» за прейскурантом Ярослави ми не помітили). Але це й не дивно. Тому що манера подачі інформації у випуску спрямована якраз на збурення емоцій. Негативних. Тільки полетіли вони, як бачимо, у зворотному напрямку.

І тут ми підходимо до того, з чого починали. Чим критика (чи інформування) відрізняється від хейту.

Інтонації, з якими читають тексти від імені героїв випуску, можна було би назвати театральними, якби вони не звучали, як наче діти початкової школи передражнюють своїх однокласників, коли ще не навчилися по-справжньому булити. Або як деякі українські політики звучали:

На сторінці «Телебачення Торонто» в мережі Х вказано, що це суспільно-політичне медіа (чомусь найбільше в Україні, але зараз не про це). І в минулому сатиричне.

Отже, це була соціально-політична інформація.

Соціально-політична складова в ній якраз була. Але вона потонула в загальному тоні натискання кнопок вичавлювання жовчі з глядачів. А важливе тут інше. І в коментарях Ярослава якраз про це й пише. Увагу хотіли привернути до наявності схем незаконного перетину кордону. Втім, саме про схеми тут не було нічого. Натомість були звалені в купу люди, які виїхали як за схемами, так і законно. Ба більше. Навіть ті, хто не виїхав, опинилися в списку.

Тож виходить, що з ядучою іронією (= емоція = ненависть = хейт) варто в медіапросторі бути уважнішими та обережнішими. На старій любові аудиторії можна і не виїхати.

Хороша новина: і на хейті більше далеко не поїдеш. 

ОНОВЛЕНО.

У відповідь на наш матеріал ми отримали листа від редакції «Телебачення Торонто». Публікуємо його повністю.

«Вітання редакції Детектор Медіа від редакції Телебачення Торонто. 

Кілька зауважень з приводу ось цього матеріалу https://antonina.detector.media/srachi-ta-dyskusii/post/225342/2024-09-02-bile-palto-ne-otsinyly-telebachennya-toronto-rozkrytykuvaly-za-toksychne-video-pro-vtikachiv/

Користуючись вашою термінологією: сідайте рядочком.

  1. Щодо зміни обкладинок з “оригінальної” на іншу, яка так зацікавила пані Катерину Городничу, авторку вищезгаданого фельєтона. Вже кілька місяців як Ютуб дозволив робити A/B тестування обкладинок відео. На жаль, ми не знайшли відповідної новини на сайті Детектора Медіа, а також в джерелі, на яке посилається пані Катерина, телеграм каналі “Що ти знаєш про Бобула”. Тож додаємо посилання на, власне, Гугл, де детально описана ця інноваційна технологія  https://support.google.com/youtube/answer/13861714 

  1. З приводу “сування в панамку”, під яким колумністське перо пані Катерини Городничої, очевидно, має на увазі заклики спростувати озвучену у відео інформацію від гурту 0%Mercury та Stoned Jesus (так, від них теж було, можете ознайомитись). Спростовувати немає чого, оскільки озвучена у відео інформація відповідає дійсності, що частково визнають і самі гурти. Ось уточнення від команди з коментами одного з гуртів, з вокалісткою якою ми поспілкувались.  https://torontotv.substack.com/p/0c6 

  1. І останнє. Ілюстрування будь-якої своєї думки скріншотами з дописів блогера Андрія Серебрянського (також відомого як Андрій Луганський) та блогера Мирослава Олешко дорівнює цитуванню Анатолія Шарія, Дмітрія Мєдвєдєва і подібних персонажів. Як би сильно ці думки не звучали в унісон з думками пані авторки, в обʼєктивній реальності, де існує ціна людській гідності, це слова буквальних зрадників, які працюють на ворога — російську федерацію, за що декого з них навіть розшукує Служба Безпеки України. До речі, на ресурсі Детектор Медіа є кілька цікавих новин про Мирослава Олешко, ознайомтесь, будь ласка, з матеріалами цього поважного медіа перед наступними цитуваннями цих персонажів.  


Дякуємо за увагу до нашого відео.

Команда Телебачення Торонто.»

У свою чергу відповідаємо по пунктах. У зворотному порядку. 

Пункт три. Ми повністю визнаємо свою помилку і перепрошуємо в читачів, що серед потоку скринів коментарів опинилися зашкварні персонажі. Ці скрини видалені, адже і без них градус емоцій у реакціях меншим не стає.

Пункт два. Тут ми дозволимо собі процитувати абзац із пояснень «ТТ» (повний текст — за посиланням у листі «ТТ» до нашої редакції):

«Врешті, 0%Mercury — єдиний з перелічених у відео гуртів, який наразі виступає в Україні, за що їх можна тільки похвалити. Тож їхня поява у цьому відео була викликана виключно певною схожістю з більш медійною історією гурту The Hardkiss, які, щоправда, залишили виступати в Україні одну вокалістку Юлію Саніну».

Нам і досі здається, що «похвалили» колеги гурт доволі оригінально. 

І ще одна цитата:

«Цитата з відео:

“Спочатку в турі Європою загубився драмер, потім десь пропав з України басист, обидва згодом знайшлись у Європі.  І тепер вокалістці  доводиться якось крутитись, тому концерти в Україні відбуваються з запасним складом. А в Європі — з оригінальним”.

У своїй заяві 0%Mercury стверджує, що басист гурту Павло Іванюшин виїхав до Німеччини, і наголошує, що він зробив це законним шляхом. Ок, але ми навіть не розглядали питання законності чи незаконності виїзду Павла і ніде не стверджували що він це зробив незаконно. Натомість з України він таки пропав, і таки знайшовся в Європі».

І знову нам здається, що згадуючи людину в переліку «втікачів-ухилянтів», яким присвячено відео, зовсім необов’язково проговорювати «виїхав незаконно», щоб він став в один ряд з іншими героями матеріалу. Але ми вже знаємо, що весь гурт потрапив до відео «за компанію», через схожість із The Hardkiss.  

Щодо пункту першого, тут можна цитувати мем «нічого не зрозуміло, але дуже цікаво». Тому що наявність технології тестування обкладинок не змінює факту того, що їх три. Дякуємо колегам за лікнеп. І, звісно, дякуємо за те, що читають «Антоніну» та реагують на її репліки. Це приємно і важливо.

Титульне фото взяли у користувача X CorwinEternal

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Щоправда, «дуелянт» Сидоренко на місце «розбірки» не приходить. Переважно здалеку обзивається.
11 Вер 2024 21:20
817
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ясна річ, колеги вже катаються шакалячим експресом у твітері.
04 Вер 2024 20:30
2 185
Катерина Городнича
«Антоніна»
Коли публічно сваряться між собою стендапери, ми чекаємо дотепних випадів. Отже, огляд срачу!
29 Серп 2024 14:31
1 587
Катерина Городнича
«Антоніна»
Переклад лише одного слова «underground» спричинив скандал навколо матеріалу BBC Ukraine про чоловіка, який не хоче мобілізуватися.
22 Серп 2024 20:20
2 539
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Книжковий кенселінг триває. Хоча це слово ще досі треба ставити в лапки – тому «кенселінг».
15 Серп 2024 14:22
1 898
Катерина Городнича
«Антоніна»
«Кіберпереслідування з обтяжливими обставинами» — предмет позову спортсменки.
14 Серп 2024 16:00
3 889
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду