Оксана Романюк та Вадим Карп’як посперечалися щодо новин, «білого списку» медіа та Путіна

Оксана Романюк та Вадим Карп’як посперечалися щодо новин, «білого списку» медіа та Путіна

Чи потрібні нам новини про Лукашенка? А чим відрізняються аноніми з телеграму та анонімні джерела журналістів?
Оксана Романюк та Вадим Карп’як посперечалися щодо новин, «білого списку» медіа та Путіна
Оксана Романюк та Вадим Карп’як посперечалися щодо новин, «білого списку» медіа та Путіна
26 Жов 2024
0
266

Під час дискусії «Українське інфополе: основні риси та загрози в умовах війни» в межах конференції «Дез аут: як вибити маніпуляції за межі інфополя», яка відбулась 24 жовтня, в Києві, ведучий Вадим Карп’як та директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк обговорили актуальну тему: чим відрізняються анонімні джерела телеграм-каналів від анонімних джерел журналістів поважних видань. І, здається, не дійшли згоди. 

«Подивімося заголовок хорошого видання з білого списку ІМІ —  чотири новини, які я читаю вранці. Перше — у 12-ти областях ППО знищила 36 ударних дронів. Окей, хороша новина, але для виживання вона не потрібна. Три наступні: Лукашенко заявив, що Путін не питав у нього дозволу напасти на Україну; якщо Путін залучить корейські війська, то це буде ескалація, заявив Лукашенко; третє — Путін заявив, що отримав секретну пропозицію від України. З чотирьох новин дві про Лукашенка, одна про Путіна. Якщо ми знаємо, що російська пропаганда йде від Росії і від Білорусі, то чому до них стільки уваги, що ми виносимо це в головні новини?», — спитав Карп’як. І додав: «Ми бачимо факти, коли видання з білого списку ІМІ йдуть шляхом блогерів, коли вони собі можуть дозволити статтю, повністю побудовану на анонімних джерелах. Чим це відрізняється від анонімного телеграм-каналу? Тільки тим, що там стоять підписи одного чи більше журналістів. Але інформація, якою вони оперують, така сама анонімна, як в анонімному телеграм-каналі “Джокер”. Вона підтверджена лише іменами цих журналістів». 

Відповідати взялася Оксана Романюк: 

«Я прокоментую, тому що мені здається, що тут є глобальне нерозуміння того, як функціонують медіа. Якщо там є анонімні джерела, але стаття підписана іменами журналістів, це означає, що ці журналісти і це медіа перевірило цю інформацію і вони кладуть свою особисту репутацію на те, що вона достовірна. В телеграм-каналі ви не знайдете, хто цю інформацію вкинув, чи вона за гроші, і їм заплатили умовно 50 тисяч, щоб вами зманіпулювати. На медіа ви можете подати позов до суду, звернутися до комісії журналістської етики, написати в ІМІ “приберіть їх з білого списку” —  і нам пишуть щодня.

А що стосується новини про Лукашенка — він дав інтерв’ю BBC, почнімо з цього. І нам потрібно розуміти геополітичний контекст, що в нього питали, чому вони вирішили, що це важливо. Друге — нам потрібно розуміти безпекові ризики, тому що в тому, що заявив Лукашенко, очевидно, можуть бути якісь моменти, які стосуються його планів щодо співпраці з Путіним, нападу на Україну тощо. І нам потрібно також це розуміти для протидії російській пропаганді. Якщо ми будемо жити в “доміку” і повністю себе відрізати, вірячи, що в нас все прекрасно і нам не треба чути, що робиться там, бо там все пропаганда, ми будемо слабші. Українські медіа мають давати цю інформацію, але вони мають додавати грунтовний бек, в якому пояснювати, що Лукашенко — диктатор, а те, що він говорить, — брехня або він бере участь у цьому. Таким чином ми досягнемо якості. Але просто не говорити про Путіна і Лукашенка, ніби їх не існує, — як на мене, це нас послаблює», - сказала Оксана.

Дивним чином, аргументи не переконали телеведучого. 

«Мені здається, що послаблює нас невміння чути одне одного. Якби пані Оксана послухала, що я казав, то вона б почула, що я казав, що це винесено в головні новини. Я не казав, що про це не треба писати, а що це в головних новинах. Ми ж не всі тут такі наївні, щоб думати, що Лукашенко в інтерв’ю BBC справді скаже, як він буде будувати свої стосунки з Путіним», - відповів Карп’як.

Далі дискусі вже стосувалася інших питань. Але здається добре, що всі зібралися, і поговорили. 

Фото надані організаторами

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Зараз розкажем і навіть посвідчення покажем.
03 Жов 2024 15:30
1 982
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ваша Антоніна просто мріє про таких фанатів! Щоб вони десятками, ба навіть сотнями пішли в атаку на тих, хто скаже чи напише про вашу Антоніну щось не те. Але переходимо до самої історії.
01 Жов 2024 15:30
2 060
Катерина Городнича
«Антоніна»
Кейт Вінслет вибухнула тирадою проти компліментів на кшталт «Ти така смілива! Не побоялася показати небездоганну фігуру на екрані».
20 Вер 2024 12:30
2 160
Катерина Городнича
«Антоніна»
Щоправда, «дуелянт» Сидоренко на місце «розбірки» не приходить. Переважно здалеку обзивається.
11 Вер 2024 21:20
1 111
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ясна річ, колеги вже катаються шакалячим експресом у твітері.
04 Вер 2024 20:30
2 590
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду