«Говорить вся країна» — головне треш-шоу України?

«Говорить вся країна» — головне треш-шоу України?

У кожному випуску ведучий Олексій Суханов разом з експертами намагаються встановити справедливість. Виходить так собі.
«Говорить вся країна» — головне треш-шоу України?
«Говорить вся країна» — головне треш-шоу України?
12 Черв 2024
0
980

Це ж було вже. Пам’ятаєте, раніше на каналі «Україна» виходило шоу «Говорить Україна» з цим же ведучим? Його конкурентами були «Один за всіх» на СТБ і «Стосується кожного» з Андрієм Данилевичем на «Інтері». До речі, зараз Андрій не веде подібних шоу — він живе у Британії та захищає ухилянтів у соцмережах.

Телеканал «1+1» не особливо заморочувався з назвою, тому тепер ми маємо шоу «Говорить вся країна». І хочеш-не-хочеш, а в голові одразу виникає асоціація з «Говорить Україна». На це й розрахунок, бо воно було суперпопулярним. Як пишуть на ютуб-каналі під випусками проєкту, це «довгоочікуване головне ток-шоу України». 

І далі текст: «У форматі журналістського розслідування автори проєкту розкриватимуть деталі подій, які викликали суспільний резонанс». І тут мені вже є що сказати, бо я подивилася аж чотири випуски цього прекрасного шоу (і ледь не завила).

Один випуск поділили на дві частини. У ньому йшлося про смерть трьох немовлят, що трапилася в різних сім'ях після лікування пневмонії однаковими ліками. Усі малюки були в одній лікарні, всіх виписали, бо йшли на одужання.

Тут була така драматургія. Висновки судово-медичної експертизи не збігалися з тим, що спершу говорили батькам дитини (спершу казали, що малюк помер від пневмонії, а потім — від удару тупим предметом по голові). Слідча погрожувала сім'ям (до речі, вона уникала журналістки «1+1»), а батька померлої дитини підозрюють у її вбивстві.

Також чоловік (зараз військовий) розповів, що соціальна служба хотіла забрати дитину. На захист соціальної служби стала Наталія Ібрагімова — запрошена як експертка директорка Київського обласного центру соціальних служб. Вона сказала, що ніхто не збирався забирати — просто хотіли допомогти, поки мама однієї з героїнь цього шоу не зможе допомагати з новонародженим. Суханов тут заперечив, що пропонувати можна в інший спосіб.

У малюка з цієї сім'ї було зламане ребро, і Суханов почав наїжджати на головну лікарку пані Наталю, що вона не звернулася до поліції. А вона сказала, що порівняно з іншими сім'ями ці ще не настільки неблагополучні. Висловлювалися й адвокати, і незалежна педіатриня, і поліграфолог (так, усі матері проходили тест на поліграфі).

У кінці Ібрагімова сказала, що одній з матерів було зручно звинувачувати всіх, «а винна все-таки сама», що допустила такого чоловіка до своєї дитини. Це про того, якого затримали слідчі (дитина померла від удару тупим предметом — у програмі кажуть, що могла просто впасти).

А Суханов сказав насамкінець: «Сьогодні ми на початку програми поставили запитання: "Хто вбив немовлят: батьки чи лікарі?". Кожен з нас сьогодні почув достатньо, аби зробити свої висновки. Але остаточно вичерпно це має зробити слідство і, відповідно, суд». Ну ви зрозуміли рівень журналістського розслідування. Встановили хіба те, що діти померли не від ліків.

Другий випуск, який я глянула, був з таким заголовком: «З дядьком моїм спала та дитину нагуляла».

І тут я хочу зупинитися на заголовках. Це справжній треш, як ви зрозуміли. У вже описаних випусках вони були «Забрехалася так, що вбила трьох немовлят?» і «Хто вбив трьох немовлят — батьки чи лікарі?». Ось іще чудовий випуск: «Заробляла на проституції та оргіях?» — тут розповідали, що дві куми організували притон в однієї вдома й вербували інших. Та з'ясовували, хто з них сутенерка. Але цей навіть переказувати не хочеться.

Перейдімо до самого випуску «З дядьком моїм спала та дитину нагуляла?». Історія в тому, що чоловік (військовий) Ростислав одружився з дівчиною Юлією, яка вже мала дитину. Їй нібито від нього потрібні були тільки гроші. У цьому шлюбі народилась донька Марійка, але матір дитини лише раз допустила батька до неї. Він, до речі, дуже сумнівався в тому, що є батьком, — підозрює, що Юлія народила від кума, з яким мала відверте фото. Але ДНК-тест підтвердив батьківство Ростислава.

Дуже смішно було спостерігати за тим, як сценаристи намагалися розвинути лінію про те, що головний герой підозрює свого дядька (не кума) — нібито він є батьком дитини. Коли ведучий про це сказав, Ростислав відповів: «Я не знаю, звідки ця інформація». Суханов додає, що вони зробили тест на ДНК і дядькові. Ну, може, тести на ДНК були зі знижкою і вирішили перевірити всіх (треба було і саму Юлію) — хтозна.

Що ще тут було? Звинувачення Юлії в тому, що вона переспала з іншим чоловіком, хоча вони з Ростиславом уже не були разом (але досі шлюб не розірвали). «А крім Віталія хтось ще був, згадайте», — запитав Суханов. Юлія відповіла: «Я з ним не живу 8 місяців». Суханов закинув їй: «Так ви з ним у шлюбі, шановна». Яке зневажливе звертання. Якщо абстрагуватися від цієї історії, то розлучення може тривати місяці й навіть роки. То тепер не заводити нові стосунки чи як, на думку Суханова?

Провідна фахівчиня з соціальної роботи Оксана Царьова запитала: «Ви спали з ним [з Ростиславом], коли він повернувся [з війни]? Як вони [військові] вночі сплять після того, як повертаються додому?». Юлія відповіла: «Він нормально спить». Суханов встряг у розмову: «То може ви міцно спите?». Царьова сказала: «Ну, значить вам повезло. Да, Олексію, да, тому що вони не сплять спокійно. Я зустрічаюсь кожного дня з десятками військових — сліпими, без ніг, з інвалідністю. Це настільки страшно, що ви навіть не уявляєте того масштабу, що нас дійсно чекає». І додала, що треба Ростислава поважати.

Чому Суханов знову звинуватив Юлію — загадка. Можна було би спитати в самого Ростислава, як він спить, а не узагальнювати. Але так, мабуть, не дуже цікаво.

Наприкінці всі експерти висловлюються і своє слово каже психологиня Ганна Долід: «Ми з моїм командиром дуже часто на полігоні говоримо про моменти, власне, сімейні. Людина, яка йде на бойове завдання, має знаходитися в стані професійної компетентності. Але якщо йому потріпали нерви, йому 25 разів передзвонили або він знаходиться в стані нервозу — це [на] 50% знижує його компетентність».

А далі порада від Ганни Долід: «Тому для всіх жінок, які зараз нас дивляться: якщо ваші хлопці служать, будь ласка, не тріпайте їм нерви. Тому що чоловіки — вони вразливі. І тим більше вони дивляться в очі смерті. Будьте до них чуйними і говоріть з ними однозначно про нормальні речі. Коли ви хочете вияснити ваші відносини — [робіть це] очі в очі, коли він повернеться. Однозначно не по телефону. Тому що людині треба виконувати завдання, від якого залежить, власне, не тільки його життя, а й життя товаришів, які будуть іти позаду».

Хороші поради, в мене немає на меті сумніватися в експертності пані Ганни. Але чому ж тільки жінки тріпають чоловікам нерви? По-перше, ми маємо багато військовослужбовиць на фронті, а по-друге, чоловіки теж можуть тріпати жінкам нерви.

Словом, чудове шоу. У ньому: експерти, які часто «нападають» на гостей та звинувачують їх у чомусь ведучий, який інколи вдається до подібної поведінки, та неблагополучні сім'ї чи резонансні історії. І все це приправлене карколомними заголовками. Тепер навіть не уявляю, що говоритиме вся країна про героїв випусків. До речі, про Юлію вже під випуском понаписували, хто вона і що. І, здається, «1+1» намагається конкурувати з СТБ у трешовості.

Я, звісно, любителька всілякого шок-контенту, але навіть для мене це занадто. Якщо вам таке подобається — дивіться на здоров'я. А я боюся, аби в мене не почався якийсь розлад.

Фото: ютуб-канал «1+1»

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Олександр Швачка з позивним «Вовк» відтепер вестиме ранкове шоу на ICTV2.
03 Черв 2024 15:20
799
Катерина Городнича
«Антоніна»
Напередодні фіналу шоу «Britain's got talent» (BGT) спочатку в соцмережах, а потім і в пресі почалася нова хвиля колотнечі через те, що в фіналі мало британців.
01 Черв 2024 11:00
1 024
Марина Крижня
«Антоніна»
Інфлюенсер, продюсер і підприємець уже колись працював на цьому каналі. Щоправда, на іншій посаді.
30 Трав 2024 16:32
258
Марина Крижня
«Антоніна»
Комік та співак, капітан команди «Стояновка» в «Лізі сміху» вважає, що на студію чекає перебудова.
30 Трав 2024 11:00
1 037
Катерина Городнича
«Антоніна»
Подружжя ролерскейтерів Євген Ємельяненко та Влада Камишнікова вразили журі шоу «Британія має талант».
30 Трав 2024 10:00
2 216
Марина Крижня
«Антоніна»
Ведучий і волонтер поділився архівними фотографіями зі зйомок програми «Підйом» та «Вар'яти-шоу» у своєму інстаграмі.
29 Трав 2024 16:00
279
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду