Суїциди, депресії, скарги на знущання та харасмент. Як учасники розважальних шоу роками вигрібають наслідки

Суїциди, депресії, скарги на знущання та харасмент. Як учасники розважальних шоу роками вигрібають наслідки

BBC хоче розробити стандарти для телевізійних реаліті-шоу. Щоби продюсери не аб'юзили учасників.
Суїциди, депресії, скарги на знущання та харасмент. Як учасники розважальних шоу роками вигрібають наслідки
Суїциди, депресії, скарги на знущання та харасмент. Як учасники розважальних шоу роками вигрібають наслідки
29 Лип 2024
0
3983

Люди будують стосунки на очах у мільйонної аудиторії, вчаться вражати публіку своїми танцями, співають наввипередки і сподіваються виграти гроші, набути слави та популярності або отримати подальший контракт у медіа.

Заради цього вони погоджуються на всі умови продакшенів, які створюють реаліті-шоу. За декілька минулих років у Британії спалахнули грандіозні скандали. По-перше, аж троє учасників дейтинг-шоу «Острів кохання» скоїли суїцид — точніше двоє учасників і ведуча. Через депресію після зйомок у програмі.

У 2018-му — учасники Софі та Майк.

У 2020-му ведуча Каролін Флек вкоротила собі віку.

Свіжіші історії не такі трагічні, але мали не менший резонанс.

Із танцювального шоу «Strictly Come Dancing» (аналог «Танців із зірками») звільнили двох тренерів через скарги учасників на їхнє аб’юзивне поводження.

Тож тепер у Британії та Америці під час планування нових сезонів реаліті обов’язковою стає посада психолога для учасників. Фахівці допомагатимуть тримати свої кордони і захищатися від намагань знімальної групи за будь-яку ціну (переважно за рахунок психологічного стану тих, хто бере участь у змаганнях) творити драматичне шоу.

У пресі здійнялася хвиля обговорення балансу між розважальною складовою програм та етичністю ставлення до їх учасників.

Боси різних талант-шоу наполягають на тому, що забезпечити цікавий розвиток змагання неможливо без компромісів. Танцювальне шоу ВВС «Strictly Come Dancing» у 2023 році дивилися в середньому 6,6 млн людей за епізод. Тім Дейві, генеральний директор мовника, попросив вибачення в учасників після оприлюднення річного звіту компанії. Наголосивши, що «це частина того, що робить це шоу», він визнав: «Але межу ніколи не можна переходити. Ми ніколи не терпітимемо будь-якої неприйнятної поведінки».

Зважаючи на кількість скарг, компанія ВВС офіційно оголосила, що працює над розробкою нових правил для цієї категорії телепродукту. Виробництво телешоу має стати однією з галузей, де діятимуть правила протидії харасменту.

The Holliwood Reporter пише, що британські зірки Кіра Найтлі, Кара Делевінь, Кері Малліган, Ребекка Фергюсон та інші написали відкритого листа з вимогою припинити знущання та сексуальні домагання в індустрії розваг Великої Британії. Вони закликали компанії з креативних індустрій допомогти фінансувати новий наглядовий орган — Creative Industry Independent Standards Authority (CIISA). Він буде розслідувати скарги в музичній, кіно-, теле- й театральній галузях. Баронеса Гелена Кеннеді, шотландська адвокатка і членкиня Палати лордів, на минулому тижні була призначена головою комісії CIISA.

У звіті ВВС стверджується, що 60% епізодів неприйнятної поведінки представників знімальних груп залишаються без розголосу. Адже безправність учасників талант-шоу призводить до того, що замість втрати членів команди продакшену компаніям легше позбавитися тих, хто скаржиться. Достатньо прописати це у сценарії. 

Відтепер ситуація має змінитися. Або принаймні змінюватися поступово. 

Щодо українських змагальних талант-шоу поки що таких розмов ми не чули, але сам прецедент обговорення в галузі може стати спусковим гачком. Отже, придивляймося і прислухаймося.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Тут одне з двох: або Антоніна після перегляду серіалів та шоу нарешті остаточно деградувала, або «Дизелі» знайшли додаткових сценаристів. Нам місцями навіть було смішно!
11 Вер 2024 12:00
6 850
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Хоча історія показує, що іноді краще, аби ці хіти не поверталися.
04 Вер 2024 13:30
1 364
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Хтозна, скільки списів за тридцять три роки української незалежності зламали диванні критики у дискусіях про Будапештський меморандум.
02 Вер 2024 17:04
648
Катерина Городнича
«Антоніна»
Колишній учасник американського шоу «Холостячка» здійснив камінгаут. Тепер він ідентифікує себе як жінку і вимагає, щоб зняли сезон «Холостячки» з трансгендерною персоною. Але є одне але.
23 Серп 2024 13:00
5 107
Катерина Городнича
«Антоніна»
Потрібні експертиза і розслідування. Нам здається, що актора Тараса Цимбалюка клонували. Інакше як він все встигає?
20 Серп 2024 20:30
3 500
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Про це нам повідомляють колеги, які поїхали робити репортажі з Курської області.
19 Серп 2024 18:10
834
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду