Для тих, хто переживає: Ленін у Суджі живий. Майже.

Для тих, хто переживає: Ленін у Суджі живий. Майже.

Про це нам повідомляють колеги, які поїхали робити репортажі з Курської області.
Для тих, хто переживає: Ленін у Суджі живий. Майже.
Для тих, хто переживає: Ленін у Суджі живий. Майже.
19 Серп 2024
3
823

А переживав багато хто. Нагадаю, що кілька днів тому пішли розмови, що українські військові начебто знесли пам'ятник Леніну в Суджі. Спочатку це викликало радість і жартики, але дуже швидко прийшли серйозні люди, щоб зіпсувати всім свято. Мовляв, це порушення законів та звичаїв війни, а наша армія повинна, на відміну від російської, бути цивілізованою. 

У соцмережах, як завжди, почалися суперечки. Понад те — експерти у своїх коментарях журналістам дотримувалися кардинально протилежних позицій. Приміром, в ефірі «Радіо NV» політолог Микола Давидюк переконував ведучу Власту Лазур, що грець із тим Леніним — хай скидають, бо то такі дрібниці і не можна нашим військовим забороняти маленькі радощі.

А ось нардеп і член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський був значно обережнішим у висновках і наполягав, що на захопленій, але чужій території такого робити не можна, навіть якщо сильно хочеться. 

Але поки всі ці дискусії можна відкласти. Журналісти, які їздили до Суджі робити репортажі, всім нам показали, що той клятий пам'ятник стоїть і ніхто його не чіпав. Він, щоправда, трішки підбитий, але тут уже даруйте. 

Ось Ленін у сюжеті Ольги Чайко для «Фактів». Про її враження можна почитати в дописі на фейсбуку.

А ось — на світлинах Яна Доброносова.

У сюжеті Чайко, до речі, можна побачити ще багато об'єктів для потенційної декомунізації. Але їх теж не чіпають. 

Якщо говорити про сам матеріал, то Ольга демонструє, що українські військові поводяться згідно з правилами, а місцеві мешканці їм за це вдячні. Хоча кажуть, що нічого про війну не знають, не розуміють, а перед українцями ні в чому не завинили.

Є один пан, який розмовляє українською. Щоб поважним пані з попередніх відосів не було самотньо.

Тих, хто відверто налаштований щодо нашої армії негативно і каже про це, в сюжеті немає. Але я щось підозрюю, що вони є. А вже далі в ефірі я почула, що колеги з ICTV називають населені пункти в Курській області «звільненими». Що є сумнівним з точки зору вже журналістської роботи.

КЖЕ навіть випустила для медійників спеціальні рекомендації, в яких також зазначила коректну і некоректну термінологію. 

  • Називати події на Курщині «продовження міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною», «українська самооборона проти російської агресії», «бойові дії на території Росії/Курської області», «взяття контролю над окремими територіями», «контрнаступ ЗСУ на території Курської області», «окупація Курської області», «тимчасова окупація» та подібними замінниками;
  • Відмовитися від термінології «звільнення», «визволення» тощо, оскільки території, на яких зараз перебувають українські війська, є частиною міжнародно визнаної території Росії.

З цього приводу є закиди під дописом фотографа Костянтина Ліберова в інстаграмі. Він запостив фотки із Суджі та підписав: «Український військовий робить селфі на фоні магазину “Пятьорочка” в звільненому українськими військовими місті Суджа в Курській області».

У коментарях йому почали писати, що слово «звільненому» тут не дуже тойво. Спочатку Ліберов це пояснював іронією, а потім узагалі не пояснював. 

До речі, ці всі ролики в інтернеті, а також сюжети мені трішки нагадали російських військових, з якими я мала «задоволення» провести кілька смолтоків в окупованій Бучі. Один із них мені доводив, що українці щонайменше лояльно до них ставляться, а деякі навіть страшенно зраділи їхньому приходу. На моє питання, чому він так вирішив, росіянин (ще такий молодий та наївний, як мені здавалося) відповів, що він дивився ролики в інтернеті та різні сюжети по ТБ. І навіть згадав якусь бабцю, яка впала на коліна і мовила: «Як ми на вас чекали». 

Антоніна тоді не наважилася розбивати хлопові ілюзії (та й вони самі за кілька днів розвіялися), а вам — наважуся. Усі ці ролики та сюжети, звісно, прикольні. Як і балачки про те, що ледь не всі там розмовляють українською і ось-ось відчують поклик предків. Проте не варто забувати, як пропаганда накачувала росіян ненавистю до нас і розуміти, що вона хоч і лишається поза кадром перших матеріалів наших колег, але від цього нікуди не зникає. 

Фото: скрини з програми «Факти», Ян Доброносов. 

«Антоніна»
Теги
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yurii
23 дн. тому
Вже не стоїть, є нове відео з суджі
Локі
23 дн. тому
Все як заповідав вєлікій Ілліч... Думка його була настільки велична, що крізь віки, навіть у пам'ятників зносило голови... ...хоча іноді спочатку носи та вуха.
Читач із прачєчной
23 дн. тому
Було б дуже цікаво почути думку - перепрошую, чергові побрехеньки - з цього приводу нашого сонцесяйного Мінкульту ім. Карандєєва. Бо це саме з посиланням на нього та його фотошоп порожнього постаменту Леніна про "повалення" пам'ятника писали українські ЗМІ. Втім, своєрідний коментар карандєєвці вже дали - видаливши пост про пам'ятник зі свого телеграм-каналу. Оце культура, оце інформація!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Тут одне з двох: або Антоніна після перегляду серіалів та шоу нарешті остаточно деградувала, або «Дизелі» знайшли додаткових сценаристів. Нам місцями навіть було смішно!
11 Вер 2024 12:00
4 775
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Хоча історія показує, що іноді краще, аби ці хіти не поверталися.
04 Вер 2024 13:30
1 313
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Хтозна, скільки списів за тридцять три роки української незалежності зламали диванні критики у дискусіях про Будапештський меморандум.
02 Вер 2024 17:04
614
Катерина Городнича
«Антоніна»
Колишній учасник американського шоу «Холостячка» здійснив камінгаут. Тепер він ідентифікує себе як жінку і вимагає, щоб зняли сезон «Холостячки» з трансгендерною персоною. Але є одне але.
23 Серп 2024 13:00
5 091
Катерина Городнича
«Антоніна»
Потрібні експертиза і розслідування. Нам здається, що актора Тараса Цимбалюка клонували. Інакше як він все встигає?
20 Серп 2024 20:30
3 411
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Тепер учасниця змагатиметься далі в команді Лари Фабіан.
19 Серп 2024 12:20
16 964
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду