Як коти і миші пропагують нацизм. На митниці не пропустили графічний комікс про Голокост

Як коти і миші пропагують нацизм. На митниці не пропустили графічний комікс про Голокост

Графічний роман Арта Шпіґельмана «Маус. Сповідь уцілілого» має на обкладинці свастику. І через це Держпавна митна служба не дала його ввезти в Україну.
Як коти і миші пропагують нацизм. На митниці не пропустили графічний комікс про Голокост
Як коти і миші пропагують нацизм. На митниці не пропустили графічний комікс про Голокост
21 Трав 2024
0
476

Ситуація, звісно, анекдотична. Хоча героїні цієї історії якось, вочевидь, не смішно. 

Виконавча продюсерка та ведуча «Громадського радіо» Ана Море повідомила у фейсбуці карколомну історію про своє замовлення:

«Сьогодні нам з Дарієм Лажневським написали з “Нової пошти”, що утилізують замовлення книжок на $100 через графічний роман, що отримав Пулітцера — історію про Голокост "Маус". Мало того, що ця книжка видана українською у видавництві «Видавництво», так ще й її оригінал можна купити на "Якабу".

Але для Державної митної служби (чи для самої “Нової пошти?”) цей самий комікс, що стоїть на полицях українських книгарень, очевидно, дуже небезпечна, н**цистська книжка в персональному замовленні», — написала Ана Море та прикріпила скриншот листа, який надіслала «Нова пошта».

У коментарі «Антоніні» про те, як намагалися вирішити проблему та як комунікує Державна митна служба, Ана Море розповіла, що в неї є контакт лише з представництвом «Нової пошти». Бо саме вони з клієнтського боку мають справи з Держмитницею.

«Як у листуванні, так і на гарячій лінії, так і у відповідях в публічній комунікації “Нова пошта” каже, що "розбирається". Але з їхньої комунікації я бачу, нібито наявності символу на обкладинці достатньо, аби заборонити ввезення. Хоча їх ніхто й не переконує, що символу немає.

Питання в контексті. А також в тому, що ця ж книга продається в Україні: як в перекладі з кількома версіями обкладинки, так і в оригіналі з цією ж, що зараз не пропускають на кордоні. Також моя колега звернулася до митниці. Але прямого звʼязку щодо цієї конкретної посилки немає, все через “НП”», — сказала нам Ана Море.

Уже на момент написання цієї статті продюсерка додала апдейт до свого посту у фейсбуці. Вона пише: «UPD: подзвонили з “Нової пошти”, повідомили, що утилізували все замовлення (4 комікси на понад $100); сказали, що "пропаганда нацизму — кримінальна відповідальність"; в твітері попросили суму, аби "продовжити розбиратись в ситуації та компенсувати кошти", але дзвіночок ужасний, якщо чесно».

Про що ж ця книжка, що розбурхала Держмитницю (де вони звернули увагу на свастику і не звернули уваги на позначку «переможець Пулітцерівської премії»)? Це автобіографічна розповідь Арта Шпіґельмана — художника-інтелектуала з Нью-Йорка та його батьків — польських євреїв, які пережили Голокост. У графічному романі євреї намальовані мишами з широко розплющеними очима, а нацисти — загрозливими котами.

Дивно, звісно, що прикордонники не витратили три секунди, щоб загуглити книгу і зрозуміти, що її писали не фанати Гітлера, а якраз навпаки. Можливо, вони там також подумали, що йдеться про якийсь особливий, наднебезпечний котячий нацизм. 

Ну а ми радимо представникам Держмитниці, в рамках навчального процесу, передивитися «Безславних виродків» Квентіна Тарантіно та «Список Шиндлера» Стівена Спілберга. Нацистів треба знати в обличчя.

Вже після написання цієї новини Державна митна служба прокомунікувала у фейсбуці з Аною Море. Вони написали: «Вказане у Вашому дописі поштове відправлення успішно пройшло митне оформлення. Про яку утилізацію Ви говорите? Просимо перевіряти інформацію, перш ніж виходити у публічний простір з безпідставними звинуваченнями державного органу».

Ана Море відповіла: «Радісно, що ви вийшли з комунікацією аж після того, як Нова пошта доклала максимум зусиль, аби це сталося».

На це Державна митна служба відповіла, що краще уточнити у Нової пошти, що саме вони мали на увазі, коли говорили про заборону з боку митниці. І взагалі Нова пошта заявила це відправлення о 16:31 (на цей момент у соцмережі вже кілька годин обговорювали цей інцидент з «утилізацією»).

«Принагідно зазначимо, що процедура знищення чітко регламентована і ваша ситуація точно не про знищення. Ви згадуєте про якісь домовленості Нової пошти з митним брокером, але митні брокери не є працівниками Держмитслужби. Нова пошта, може прокоментуєте, з ким ви коммунікували і як посилка, судячи з ваших повідомлень, була спочатку утилізована, а потім "ви отримали позитивний результат"?», — написала Державна митна служба у коментарях Ані Море.
Також вони повідомили, що митне оформлення пройшло успішно. Тепер просто цікаво, хто збирався утилізовувати книжки про Голокост через пропаганду нацизму (це мем) — Нова пошта чи Державна митна служба. Якщо кожен із них перекладає відповідальність одне на одного.

Фото: фейсбук Ани Море, видавництво «Видавництво», Якабу

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Фестиваль глядацького кіно пройде з 15 по 23 червня в Чернівцях. І ми розповімо, на які фільми варто звернути увагу.
14 Черв 2024 21:30
584
Катерина Городнича
«Антоніна»
Обурене «O-la-la!» з характерною французькою інтонацією, напевно, можна було почути біля екранів британських телевізорів. Сталося найгірше, що могло статися в день міжнародної єдності на честь 80-річчя висадки союзних військ у Нормандії. Образа на національному ґрунті.
07 Черв 2024 10:14
2 065
Марина Крижня
«Антоніна»
Новина про те, що в нашому «Холостяку» братиме участь ветеран російсько-української війни та блогер Олександр Терен Будько пробудила в мені цікавість дізнатися, а що ж там по Холостяках і Холостячках в інших країнах.
05 Черв 2024 20:00
723
Марина Крижня
«Антоніна»
На сторінці Володимира Зеленського в інстаграмі 26 травня виклали відео «Накипіло» із заблюреним логотипом видання. На ньому зафіксовані наслідки обстрілів Харкова. Головна редакторка медіагрупи «Накипіло» розповіла «Антоніні» про те, чи відреагували в Офісі президента на її обурення у фейсбуці.
03 Черв 2024 20:30
793
Марина Крижня
«Антоніна»
Церемонія тривала майже три години. За цей час встигли і поплакати, і посміятися, а не тільки вручити нагороди.
31 Трав 2024 19:00
820
Катерина Городнича
«Антоніна»
Соцмережі заповнилися епітафіями в пам'ять про померлого керівника «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка
28 Трав 2024 22:55
2 807
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду