З нами все нормально! Але це не точно. На Burning Man з'явилася скульптура з прострелених дорожніх знаків

З нами все нормально! Але це не точно. На Burning Man з'явилася скульптура з прострелених дорожніх знаків

Антоніна від посилу роботи в захваті. Як і багато користувачів соцмереж.
З нами все нормально! Але це не точно. На Burning Man з'явилася скульптура з прострелених дорожніх знаків
З нами все нормально! Але це не точно. На Burning Man з'явилася скульптура з прострелених дорожніх знаків
26 Серп 2024
1
1175

Інфа про скульптуру з'явилася сьогодні вранці, якраз під час ракетної атаки. Організатор цього всього, засновник «Повернись живим» та Ukrainian Witness Віталій Дейнега, зробив допис, і воно все миттю розлетілося. У мене вже вся стрічка в цих фотках. Дивного мало, бо ідея роботи максимально резонує з нашими з вами відчуттями.

Впізнаєте себе? Цей мемчик, до речі, став основою для проєкту. Ось як автори описують концепт: 

«Що, якби це "У мене все гаразд" від того, хто явно не в порядку, насправді означало для нього щось глибоке і правдиве? Це зовсім не означає, що все легко.
Це не означає, що їм байдуже.
І це навіть не означає, що все йде так, як повинно. Це висловлює щось більш глибоке й важливе. Це твердження. Це особисте рішення бути в порядку, незважаючи на справді важкі обставини.

Це готовність стати, закатати рукави й виконати те, що потрібно.

Звичайно, вони втомлюються, звісно, їм потрібна допомога, і, безумовно, їм потрібні як відпочинок, так і зцілення. Але вони не можуть просто лежати і чекати на ці речі.

І тому вони також повинні бути в порядку.

Ось чому вони обирають бути в порядку».

Автор інсталяції — художник Олексій Сай.

До речі, його інша скульптура вже у вересні з'явиться на території Софії Київської. Одна з найвпізнаваніших його практик — робота з програмою Excel, ота що офісні працівники там різні таблички роблять. Все так і називається — Exel-Art.

А широкому загалу художник відомий ось цими плакатами. Сай навіть зізнається, що це – щось дуже наближене до пропаганди і працював він швидко. Бо, мовляв, у нашому випадку часто швидкість є важливішою за якість. Хоча я б не наважилася назвати ці роботи казна-чим, зліпленим на швидкоруч – час минув, а актуальність зберігається. 

А ще він робив обкладинку до альбому «Братів Гадюкіних» «Made in Ukraine».

Ну і трішки цифр. Скульптура 32 метри в довжину, 7 метрів у висоту й важить понад 10 тонн. Вочевидь, логістика цього проєкту — окрема тема. За задумом Сая, такі розміри повинні передавати глядачам масштаби цієї війни та руйнувань. Зокрема й культурної сфери. 

Поза всяким сумнівом, цей проєкт не лише мистецький, але й комунікаційний. А друге питання для нашого видання якраз і актуальне. Отже, вплив на зовнішню аудиторію чи, як нині заведено говорити, — культурна дипломатія.

Багато наших культурних діячів із 2022 року кинулися «розповідати про Україну світові», та лише частина з них досягла поставленої мети. Виявилося, що іноземці не хочуть чути й бачити жалісливих історій (нерідко ще й погано зроблених). Так, світ — цинічна штука, і в ньому симпатія, емпатія і підтримка досягаються трохи іншими методами. Нами повинні захоплюватися, а не жаліти. Нашою силою, витримкою, оптимізмом. 

На фестиваль Burning Man люди приїздять не для того, щоб їм там надокучали чужими проблемами та сумним сумом, а розважатися й отримувати хороші емоції. А наша з вами скульптура саме це їм і дає, балансуючи між ефектною формою та змістом, який транслює таку собі супергеройськість. Мені це навіть якось нагадало стрічки про Джеймса Бонда за участі Деніела Крейга.

Він разом із режисером Семом Мендесом створили відомому шпигуну новий імідж — до його розуму, стійкості та сили додалася чуттєвість та проста і зрозуміла всім людська вразливість. Саме це поєднання змусило глядачів одразу поставити крейгового персонажа в топ найулюбленіших. 

Нагадаю, торік ця ж команда робила на Burning Man ось такий герб в образі Фенікса.

Ну і друге — внутрішня комунікація. Обстріли, звісно, зробили новину про проєкт ще більш емоційною та зрозумілою, тому вона так швидко і розійшлася. Проте й без цього ідея «I'm Fine» — суперактуальна. Тут і єднання, і натхнення, підтримка та щемкість, але без зайвих сентиментів, сльозовитискачки та жаління себе.

Якщо щось і можна називати «пропагандою в хорошому сенсі», то це підходить.

І ще одне. Це вже до роздумів нашим колегам-піарникам і прессекретарям. Нині основною і найпершою появою інформації про вашу подію цілком доречно зробити добре продуманий допис (чи кілька дописів) медійної людини в соцмережах. А пресрелізи, розсилки і всі інші стандартні штуки — вже як супровід. Воно робе.  

Наголошу, що все це — приватна ініціатива. Мінкульт лиш видав дозволи на виїзд. Ну, і на цьому спасибі. Культура та інформаційна політика — у безпеці.

Фото: Олексій Рєпік, Микита Ващенко, Олексій Сай
«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Локі
20 дн. тому
А Локі - не вірить. Що до успішної історії, яка ще й "вистрелила" в Мережі - ніхто прям і не примаже свій фейс. І навряд чи це буде товаріщ Карандєєв, який міг би, хоч на правах відкрившиго шлагбаум. Але навряд і второпає шо воно там смалять в тіх Невадах. Ставлю на Сірожу Лєща, як завсідника Burnig Man.... Ну і звісно, щось щемливе та пафосне від Дарусі Зарівної. Бо "успішна медійна історія"... Слідкуймо...)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Ігор Калинець, Віталій Портников, Святослав Вакарчук, Сергій Жадан, Влад Троїцький, Сергій Буковський, — всі ці люди у різні роки тримали в руках цю нагороду. Нині до їхньої когорти долучилося ще одне ім’я: Тетяна Пилипчук.
11 Вер 2024 17:00
561
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Антоніні до такого солідного віку ще далеко, але обмінятися досвідом з колегами ніколи не завадить.
10 Вер 2024 19:03
2 704
Катерина Городнича
«Антоніна»
Анджеліна Джолі написала передмову до проєкту Amnesty International — дитячої книжки «Ці права — ваші права».
04 Вер 2024 12:30
787
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Якщо ви думали, що все погано, то так. Усе погано.
01 Вер 2024 15:30
24 580
Надія Заварова
«Антоніна»
І «оживлює» навіть ритуальні послуги.
28 Серп 2024 18:00
3 138
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
І це точно не про чеченців.
28 Серп 2024 12:20
1 325
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду